duminică, 1 noiembrie 2015

Cum sa procedam! Sfaturi utile in bucatarie, partea III

  


1. Sigur ca e greu sa vedem cum se fierbe un ou in interior, insa in timp s-au dezvoltat metode care acum sunt destul de sigure.


Astfel, daca un ou se pun in apa clocotita, apoi se reduce focul usor, un ou va ajunge astfel: Fiert usor, foarte zemos - 6 minute. Fiert mediu, cremos - 9 minute.
Fiert tare - 12 minute.



 2. Cartofii in coaja se fierb in vase acoperite, vreme de 20 de minute; cartofii curatati si taiati in bucati se fierb in vase descoperite, vreme de 15 minute; iar cartofii bagati la cuptor sunt gata in 10 minute.


 3. Curatati fructele si legumele cat mai putin posibil, eventual razuiti-le. 

4 Cartofii si morcovii se fierb in coaja. Nu curatati dovleceii, castravetii sau rosiile. In coaja sunt concentrate fibrele, vitaminele si mineralele. Acest lucru e valabil si pentru fructe. Taiati fructele si legumele in bucati mari chiar inainte de a le prepara. Contactul cu aerul si apa duc la oxidarea acestora si la pierderea din substantele nutritive. Le puteti taia in bucati mici dupa preparare. 

5. Este suficient sa le spalati, nu lasati legumele in apa.

6. Cel mai bun mod de preparare a legumelor este in vapori de apa. In felul acesta se pastreaza vitamina C, betacarotenul, vitaminele B si mineralele. Morcovii, telina, sfecla rosie, cartofii, mazarea au nevoie de mai mult timp, pe cand conopida, broccoli, fasolea verde, spanacul sau andivele nu trebuie lasate mai mult de 15-20 de minute.

 7. Sfat pentru clătite delicioase.
Nu pregăti aluatul cu mult timp inainte :
Cu cât este mai proaspăt, cu atat clătitele iti vor ieşi mai bine. Ideal este să-l faci chiar atunci. Iti ia mai puţin de 10 minute.
Nu folosi o tigaie subţire :
Ca să nu se ardă clătitele, este recomandat să folosesti o tigaie mai groasă, iar focul aragazului să fie dat la mediu, nicidecum la mare.
Nu trebuie sa amestecăm prea mult aluatul, pentru ca glutenul din făină, impreună cu proteinele din ouă vor incepe sa reactioneze şi vom obţine nişte clătite gumate
Aluatul foietaj




Cumparati doar aluat foarte bine congelat! Verificati sa nu fie decongelat, iar ambalajul sa fie intact.
Inainte de folosire, dezghetati foarte bine aluatul. Folositi un aluat moale, dar rece. Nu asteptati sa inceapa sa se sfarame.
Nu decongelati aluatul foitaj in mod fortat, folosind orice fel de sursa de caldura sau intr-un cuptor cu microunde. Mai bine scoateti-l seara din congelator si lasati-l in frigider toata noaptea.

Taiati aluatul foietaj  cu un cutit bine ascutit. Cutitul tocit mototoleste straturile din care este alcatuit aluatul.


Vânăta conţine multă apă, aproximativ 95%, iar la gătit aceasta va lăsa foarte mult suc în vas.
Dacă o sărezi, ea absoarbe mai puţin ulei.
Salata de vinete iese mult mai bună şi mai sănătoasă dacă vei coace vinetele în cuptor în loc să le pui pe grătar sau plită.
Vinetele pot fi congelate, dar îşi vor schimba gustul şi textura.

Vinetele aduse la maturitate au un potenţial toxic mai mic decât cele tinere, cele tinere conţin mai multă solanină, substanţă cu potenţial toxic. Aşadar, nu alegeţi vinete foarte tari.

Sa aveti spor!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu