duminică, 8 noiembrie 2015

Pestele ca aliment: beneficii si riscuri


Specialiștii considera că peștele este o parte foarte importanta a unei diete sanatoase. 
Peștele și fructele de mare sunt importante pentru sănătate, întrucât conțin un lanț lung de grasimi omega-3 și sunt bogate în substanțe nutritive cum ar fi vitamina D si seleniu, au un conținut ridicat de proteine și scazut în grasimi saturate.

Includerea în alimentație a peștelui sau a uleiului de pește ajuta la menținerea sănătății inimii și vaselor de sânge

Peștele, ca parte a alimentatiei, poate lupta împotriva bolilor de inima în mai multe moduri. Grăsimile omega-3 din pește protejeaza inima împotriva dezvoltării tulburărilor de ritm cardiac.





Exista dovezi atât de puternice și coerente privind aceste beneficii, încât, specialiștii recomanda ca toți oamenii sș consume pește de doua ori pe săptămână.
Din păcate, destul de puține persoane țin cont de aceste sfaturi.

Unii nu agrează pestele, iar în cazul altora, consumul redus este cauzat de percepțiile legate de cost, accesul dificil la magazinele care vând pește și incertitudinea cu privire la modul de a pregati sau găti peștele.



Altii se tem de reacțiile asupra organismului a mercurului, reziduurilor de pesticide, toxinelor care pot fi prezente în fructe de mare și pește.

Mercurul este un element natural care se găsește în aer, apă și alimente. 
Majoritatea persoanelor este expusă la mercur prin alimente. 

Peștele este contaminat cu mercur în cursurile de apă și oceanele în care trăiește și se hrănește. 



Acest mercur formează cea mai toxică forma și anume, metilmercur și afectează proteinele tisulare ale organismului uman, precum mușchii. 


Peștii răpitori au cea mai mare cantitate de mercur dintre toate speciile de pește.

Printre speciile de pește și fructe de mare cu o cantitate redusă de mercur se numără: anșoa, escolar, merluciu, crab, languste, hering, macrou, cambula, șalău, somon (proaspăt, sardine sau conservat), scoici, creveți, calamar, tilapia, homari, stridii.

Speciile de pește cu un conținut moderat de mercur și care ar trebui consumate de maxim șase ori pe lună includ: crap, cod, halibut, ton, bass, cobe de Atlantic.

Sfaturi - cum să alegem corect peștele
  • Cumpărați pește viu
  • Examinați branhiile, un "instrument" principal în determinarea prospețimii peștelui. Ele ar trebui să fie de culoare roșie aprinsă, deși la unele specii de pești pot fi şi de culoare roșie închisă
  • Ochii peștelui trebuie să fie clari, transparenţi.
  • Solzii strălucitori, curaţi - un semn de prospețime
  • Carnea, peștelui prins recent este densă, rezistentă și-şi recuperează forma rapid. Apăsați ușor pe suprafața peştelui - dacă va rămâne o gaură, atunci peștele este nesuficient de proaspăt.








Cum gătim Peștele:

Ca să prepari carnea de peşte cum trebuie este bine să cunoşti câteva trucuri de la bucătarii profesionişti.
Reţetele cu fileuri de peşte se fac foarte rapid, nu necesită multe ingrediente şi poţi să ai mereu o mâncare sănătoasă şi proaspătă pentru masa de seară.



1. Ingredientele se pregătesc cu 2-3 ore înainte.

2. Peştele se ţine în marinată minimum 30 de minute pentru combinarea aromelor

3. Cele mai potrivite condimente pentru peşte sunt rozmarinul, şofranul, frunzele de ţelină, salvia şi piperul

4. Marinata se face amestecând ulei de măsline extravirgin cu zeamă de lămâie, sare şi condimentele dorite

5. Lămâia se mai poate înlocui cu alte lichide acide, care frăgezesc carnea: iaurt, bere, oţet balsamic

6. Este recomandat să foloseşti ardei iuţi peste fileurile de peşte, dar numai dacă nu va fi consumat de către copii

7. Fileurile de peşte date prin marinată se lasă la cuptorul încins aproximativ 25 de minute

8. Deoarece peştele are un conţinut ridicat de apă nu este nevoie să adaugi apă înainte de a-l pune la cuptor

9. Un sos care merge de minune cu peştele este cel preparat din unt, puţină făină, vin alb sau zeamă de lămâie şi capere. 
Se topeşte untul la o temepratură medie, nu foarte ridicată, se îngroaşă cu o cantitate egală de făină , iar apoi se adaugă zeama de lămâie. 
Caperele se lasă la fiert în vin alb până când acesta se reduce la jumătate, după care se combină cu sosul făcut cu unt şi făină.



10. Lângă un file de peşte la cuptor merge foarte bine un amestec de legume la grătar stropite cu ulei de măsline extravirgin, sare şi piper. 
Dovleceii, morcovii, ardeii şi beţele de ţelină sunt delicioase la grătar, însă cu condiţia să le laşi crocante ca să-ţi păstreze din substanţele nutritive.




















Un comentariu: