duminică, 31 iulie 2016

Rodia, Elixirul tineretii



Este foarte probabil ca Fructul oprit să fi fost mai degrabă o rodie decât un măr, dată fiind etimologia sa și presupusul habitat precizat de Geneză.

Rodia este fructul zeiţelor si a fost mereu socotita un simbol al sanatatii, fertilitatii si vietii vesnice. Din cele mai vechi timpuri, rodia a fost folosita in scopuri medicinale datorita beneficiilor si proprietatilor sale uimitoare.



Rodia este fructul, iar planta se numește rodiu sau rodier.
Rodierul este o plantă rezistentă la secetă, și poate fi cultivată în regiuni uscate cu climă mediteraneană (cu ierni ploioase) sau în regiuni cu veri ploioase.

Rodia, cu o concentrație mare de antioxidanți, este unul dintre fructele care trebuie consumat cât mai des, în special, în sezonul rece.

După desfacerea rodiei prin tăierea cu cuțitul, semintele se separă de coajă și de pielita de susținere.
Separarea semintelor roșii poate fi simplificată prin scufundarea într-un vas cu apă, unde semintele se depun pe fund, iar pielita  pluteste.
Gustul diferă în funcție de soiul de rodie și de nivelul de coacere. Poate fi foarte dulce sau foarte acru, dar în majoritatea cazurilor este undeva la mijloc, care este un gust caracteristic, asezonat cu note de tanin.
Rodia bună de mâncat, mai puțin taninată, este cea care are coaja ușor ștearsă, ca și cum ar fi fost frecată de perete, cu urme albe, nu de un roșu puternic. Cele foarte roșii sunt foarte acre, putând fi folosite în salate.




Sucul de rodie




Specialistii in preventie recomanda sucul proaspat de rodii pentru calitatile sale extraordinare, îmbunătățește fluxul de sânge la persoanele cu boli ale miocardului. Rodiile ajută la scăderea colesterolului LDL, prevenind acumularea lui în artere, scăzând astfel riscurile în cazul bolilor de inimă. În plus, aceste fructe ajută la întărirea musculaturii cardiace.

Un pahar de 250 ml de suc de rodii conține necesarul de doza zilnică recomandată pentru un adult în proporție de:

50% pentru vitaminele A, C, E
100% pentru acidul folic (poate fi luat și din cereale integrale)
13 % pentru potasiu (K), dar potasiul poate fi luat și din banane care au un conținut scăzut în zaharuri cu absorbție rapidă.


Rodia si proprietatile ei miraculoase:



Intareste imunitatea si mareste rezistenta organismului la infectii;
Reduce riscul de cancer
Contine vitamina C, antioxidanti, acid folic, zaharuri, minerale;
Foarte buna in caz de durere in gat sau raguseala.
Mareste ferilitatea;
Scade febra;
Tonifiaza muschiul cardiac si imbunatateste functiile vitale;
Reduce colesterolul;
Stimuleaza apetitul si digestia.


In uz intern rodia are urmatoarele indicatii :



Pentru dureri de stomac se foloseste sucul de rodie;
Imunomodulator. Se amesteca suc de rodii cu miere de albine;
Pentru raguseala se face gargara cu suc de rodie.
Tulburari gastro- intestinal;
Pentru anemie se foloseste suc de rodii in combinatie cu suc de portocale;
Introdus in dieta zilnica a gravidelor, sucul de rodie protejeaza creierul bebelusului ajutand la o buna circulare a sangelui;
Colici renale, diaree;
Enterocolita


In uz extern, rodia este folosita :





In cosmetica foarte buna pentru reducerea petelor pigmentare si pistruilor: Se face o masca din urmatoarele ingrediente: se amesteca 1 lingura de suc de rodii cu 1 lingura de smantana. Se aplica pe fata si se lasa sa actioneze 15 minute. Se clateste fata cu apa calduta.
Pentru par, ii reda stralucirea: Se amesteca suc de rodii cu ulei de masline si se aplica pe par. Se lasa sa actioneze 20 de minute si se continua procedeul de spalare.



!!! Rodia este contraindicata persoanelor care sufera de hiperaciditate, ulcere gastrice si gastrita.



Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu