vineri, 19 august 2016

Prunele, adevarate minuni ale naturii





Prunele! Aceste fructe aromate si sunt  adevarate minuni ale naturii.


Aceste fructe ofera o detoxifiere generala a organismului, intaresc sistemul nervos si energizeaza.


Din pacate preferam fructe exotice tratate cu multe chimicale si nu profitam de ele cu toate ca  se gasesc din belsug, sunt ieftine, iar beneficiile pentru sanatate sunt imense.
Prunele au o mare concentratie de vitamine si minerale, sunt ideale in curele pentru slabit, detoxifica organismul si fac bine la frumusete.
Prunele crude, sub forma de suc, nectar sau gem, chiar si prunele uscate, au efectul unui tonic extrem de eficient, inlocuiesc medicamentele si redau vioiciunea organismului.



Alunga oboseala

Prunele pe care le gasim in piata sunt de o mare diversitate de soiuri. Toate sunt bune, depinde de gust alegerea tipului de pruna pe care il puteti manca in cantitati mari cu placere. O cura de prune este cel mai la indemana tratament pe care-l putem face in luna august, pentru intarirea organismului. Vom elimina toxinele, vom purifica ficatul, toate organele vitale vor primi din plin energie.

Laxativul cel mai sanatos

Pruna e una dintre cele mai eficiente si igienice laxative naturale. in caz de colon iritabil, datorita pectinei, elimina crampele si regleaza evacuarea balastului alimentar. Ca laxativ, se recomanda si prunele uscate, inmuiate in prealabil in apa timp de 6-8 ore. Se consuma 8-20 de prune, dimineata, pe stomacul gol, eventual cu paine integrala si iaurt. si compotul de prune are efect laxativ, mai ales cand este consumat, la aceeasi masa, cu miez de nuca usor prajit.

Proaspete, uscate, gem sau in placinta

    Cura cu prune poate dura trei zile sau doua saptamani, in functie de afectiunea tratata si efectele scontate. in cele trei zile se consuma doar prune proaspete, in combaterea aterosclerozei, obezitatii, hipertensiunii si reumatismului. Cura de mai multe zile presupune consumul acestor fructe cu o jumatate de ora inaintea meselor. Se vor obtine o detoxifiere generala a organismului, intarirea imunitatii si tonifierea tuturor organelor. Pentru efectele diuretice si laxative, cat si pentru decongestionarea ficatului, se poate folosi si decoctul de prune uscate, 2 cani/zi. in stare proaspata, prunele au si utilizari culinare: la placinta, tarta, prajituri, precum si la prepararea de magiun, dulceata, compot, jeleu. Din prune uscate se pregatesc diverse mancaruri, cu sau fara carne (de post). In scopuri terapeutice, se folosesc prunele proaspete, prunele uscate, produsele obtinute din prune (compoturile, indeosebi) si decoctul din frunze. Jeleul si gemul de prune salbatice sunt un remediu excelent pentru gatul uscat si iritat. Pentru efecte imediate, dizolvati o lingurita cu varf intr-o cana cu apa fierbinte in care ati adaugat suc de lamaie si putina scortisoara, si beti acest amestec inainte de culcare.

Tuica si vinul care vindeca

    Vinul tonic din prune uscate se recomanda anemicilor, reumaticilor si celor suferinzi de dischinezie biliara. Acesta se prepara astfel: 300 g prune uscate, 1 l de vin rosu, 1 cm de baton de vanilie si 150 g zahar se pun la macerat intr-un castron, amestecandu-se bine. Se lasa trei saptamani la temperatura camerei, dupa care se strecoara si se adauga un paharel de tuica de casa. Se iau intre 30 si 50 ml de trei ori pe zi, inainte de mese. tuica curata de prune, in cantitate mica, este un stimulent general si un bun tonic digestiv.

Ajuta la frumusete

Prunele bine coapte se folosesc si in cosmetica. Mastile cu prune, fiind astringente, sunt recomandate in cazul tenului gras, cu porii deschisi. Fructele se zdrobesc si se tin pe fata timp de 20 de minute, dupa care se indeparteaza cu apa calduta. Masca poate fi combinata si cu un albus de ou batut spuma. Cura de prune uscate timp de pana la cinci zile pe luna este benefica pentru detoxifierea tenului. Iar daca, din cauza stresului, traversati o perioada de cadere masiva a parului, faceti un decoct din frunze de prun si clatiti-va saptamanal cu el pe cap.

Alte beneficii

    Unii medici recomanda cura cu prune ca un remediu natural in cazul problemelor de fertilitate. Mai mult, ele sunt benefice chiar si femeilor care sunt deja insarcinate, deoarece contin calciu, fiind indicate mai ales in ultima perioada a sarcinii, pentru a se evita afectiunile stomatologice, hipertensiunea, sau, dupa sarcina, osteoporoza.
Prunele mai contin pigmenti antocianici care, impreuna cu vitamina P, intaresc peretii vaselor sanguine, ferindu-ne astfel de formarea periculoaselor cheaguri de sange, de arteroscleroza, embolii pulmonare si anevrisme
Furnizand, in medie, 52 de calorii la suta de grame, datorita glucidelor continute, nutritionistii le recomanda fara rezerve pentru refacerea rezervelor de energie ale bolnavilor cronici, anemicilor, celor cu imunitatea scazuta sau a celor cu apetit scazut.

Nu sunt recomandate in diabetul zaharat

O singura contraindicatie au minunatele prune: nu fac bine diabeticilor, din cauza continutului bogat in zaharuri. Fiind foarte nutritive, se recomanda sportivilor, copiilor, precum si persoanelor cu regimuri hipoazotate. In general, despre prune, numai de bine. sunt cele mai sanatoase medicamente din farmacia naturii a lunii august.


Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu