vineri, 28 octombrie 2016

Borsul de tarate





    Borsul este o licoare sanatoasa, rezultata din fermentarea taratelor de grau. Occidentalii nu prea stiu de acest preparat naturist, dar romanii si rusii il folosesc si-i cunosc virtutile curative. A aparut ca o varianta a unei vechi bauturi rusesti, cvasul. Borsul nu are alcool si dioxid de carbon.




Lichidul galbui, acrisor este tonic natural si leac pentru multe boli. Cura cu bors are rol purificator al organismului si de ameliorare sau chiar vindecare a unor afectiuni.
Va invit sa  invatam sa preparam bors acasa si sa-i cunoastem indicatiile terapeutice.

Pentru anemie, bronsita si mahmureala.

Borsului i s-a dus vestea ca e cel mai bun leac la mahmureala, intr-adevar, inlatura simptomele intoxicatiei cu alcool, ameteala, durerea de cap, tremuratul membrelor, senzatia de voma.
Se bea un litru de bors. in cazurile de indigestie si de voma, un pahar de bors baut inainte de masa poate fi de ajutor. Se spune ca persoanele care beau zilnic bors mult, se lecuiesc de alcool. Mai ales dupa mese copioase, preparatele cu bors sunt binevenite.
Borsul contribuie si la eliminarea toxinelor din organism.
Este eficient si in curele de slabire, deoarece stimuleaza digestia si arderea grasimilor.
Pe linga aceste beneficii, poate fi si un adjuvant in cazul bolilor respiratorii precum bronsita, astmul si sinuzita. in cazuri de anemie, functioneaza ca tonic extrem de eficient, prin mineralele si vitaminele continute.

Cura cu bors pentru revigorarea organismului dureaza 20 de zile, timp in care se bea un pahar de lichid, cu un sfert de ora inaintea fiecarei mese. Pentru boli respiratorii cronice (bronsita, astm, sinuzita), se beau doua cani.
Cura ajuta la vindecarea acestor boli si, mai ales, preintampana agravarile si recidivele. Se fac cure de cate trei saptamani. Ca adjuvant in tuberculoza, borsul se bea in fiecare zi, cate o jumatate de litru, pe stomacul gol, inainte de mesele principale. Se pare ca anumite substante active din bors blocheaza dezvoltarea bacililor care provoaca aceasta maladie.

Previne infarctul si cancerul de colon.


Se stie ca borsul elimina toxinele din organism, fiind recomandat in diete de slabit. Se poate bea cate o cana de bors (250 ml) pe zi, timp de 10 zile. Acest tratament se poate repeta de doua ori pe an, toamna si primavara. Terapia se recomanda persoanelor cu diabet, artrita, guta si cu probleme reumatice, hepatice si renale.
Pentru oboseala cronica, se bea un sfert de litru de bors dintr-o data, ca sistemul nervos sa se revigoreze. Pentru toate problemele de ficat si de fiere, fitoterapia recomanda bors, deoarece curata si fortifica organele interne.
Se bea pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de masa, cate o cana cu bors in care se adauga o jumatate de lingurita de pulbere de pelin.
Nivelul crescut al glicemiei poate fi reglat tot cu bors, baut inainte de a manca. Persoanele care au afectiuni pulmonare se refac mai repede daca, in loc de apa, consuma in fiecare zi un litru de bors amestecat cu 250 ml de infuzie de soc (din doua lingurite de flori uscate si o cana de apa clocotita).
Aceasta bautura se indulceste cu miere si se bea inaintea meselor principale. Tratamentul trebuie urmat cel putin doua luni. in cazuri grave, terapia se poate prelungi inca doua saptamani.
De asemenea, borsul scade tensiunea si reduce colesterolul, curata rinichii previne tromboza si infarctul, iar ultimele studii arata ca este anticancerigen, luptand cu cancerul de colon.
Este folositor in boli cardiace, insomnii sau dupa un efort fizic sau intelectual. Singurele restrictii sunt in caz de ulcer gastro-duodenal si gastrita.

Bun in cure de slabire si pentru frumusete.


Curele cu bors sunt eficiente daca dureaza trei saptamâni. Este indicat ca borsul sa se bea cu un sfert de ora inainte de masa. Daca vrem sa slabim, se creste progresiv numarul canilor, pana la 7.
Borsul poate fi baut si nediluat, insa are gust foarte acru, iar unele persoane nu-i suporta mirosul.
Pentru a-i rafina si imbunatati gustul, poate fi amestecat cu suc de mere, sirop de sfecla de zahar sau zer.
Cura interna este recomandata in: boli cardiovasculare, boli neuropsihice (depresii, nevroze, stres, astenii), litiaze urinare, tuberculoza, intoxicatii cu alcool sau cu tutun.
Este un stimulent al sistemului endocrin.

Extern, se pot face spalaturi cu bors in ulcere cutanate, degeraturi sau uscaciuni ale pielii. in cosmetica, borsul face tenul catifelat. Se tamponeaza pielea cu vata inmuiata in bors sau se foloseste in prepararea mastilor cosmetice. inmoaie mai ales pielea uscata.
Efectul borsului este salutar pentru ten in perioadele reci sau cu vint puternic.


 Cel mai bun bors este cel preparat acasa. 



Ingrediente:
1 kg tarate de grau,
200 g malai,
200 g de husti (tarate folosite de la alt bors) sau 20 g de drojdie de bere,
o mina de frunze de visin,
marar sau leustean verde sau uscat.

Mod de preparare:
Taratele se amesteca bine cu malaiul si cu hustile. Se adauga 0,5-1 l de apa calduta. Plamada se lasa la dospit timp de 20-30 minute. Se adauga frunzele de visin si mararul. Se toarna 9 l de apa calda, se acopera vasul cu un tifon si se lasa deoparte, la temperatura camerei, pentru una-doua zile.
La inceput, se amesteca de cateva ori cu o lingura de lemn.
Dupa ce s-a acrit, se filtreaza, se pune in sticle si se pastreaza la frigider. Vasul in care se prepara borsul trebuie sa fie foarte curat si nemetalic.
De obicei, se folosesc ulcelele de lut sau putinele. Iarna timpul de acrire creste pana la 3-4 zile.

Stiati ca?
- In loc de tarate de grau se pot folosi cateva felii de paine neagra (300g). in acest caz se pune mai mult malai. Cam 300g malai la 300g paine neagra. in rest, reteta este aceeasi.. In varianta cu paine neagra, borsul se va acri in 5-6 zile.

- Cand se prepara borsul vara, in ultima zi de fermentare, se pot adauga in vas ierburi aromate si frunze de legume: patrunjel,
telina, leustean. Plantele nu se adauga mai repede, ci numai in ultima zi, pentru a da maximum de aroma.

- Borsul se adauga in ciorbe numai dupa ce a fost fiert in prealabil si dupa ce legumele si carnea din ciorbe au fiert.

- Amestecat cu un strop de miere, borsul devine o bautura racoritoare excelenta, preferata si de copii.

Bors de sfecla rosie


    Pentru toate problemele de ficat si de fiere, e bun borsul de sfecla rosie.

Ingrediente:
1 kg de sfecla rosie,
1 legatura de patrunjel,
1 legatura de marar,
1 legatura de leustean,
1 capatana de usturoi,
1 lingurita de drojdie sau o mina de malai.

Mod de preparare:

Toate se pun la borcan, se toarna deasupra apa si se lasa la macerat. Cand lichidul este acrit, se strecoara si se reumple cu apa borcanul. Borsul care rezulta a doua oara este mai slab, dar inca bun. Din prima strecurare, se beau doua pahare pe zi, din a doua, cate patru pahare pe zi. Este foarte util bolnavilor de hepatita. Actioneaza ca depurativ general, fortifiant, regenerator al sangelui.

Borsul sau zeama rezultata din macerarea taratelor de grau contine minerale si un complex de vitamine B si C, minerale, aminoacizi esentiali si carbohidrati.
De aceea, acest aliment folosit de obicei pentru ciorbe, are beneficii multiple pentru sanatate.
Un pahar de bors pe zi trateaza toate bolile de ficat si de plamani, hipertensiunea si anemia.


Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu