sâmbătă, 8 octombrie 2016

Carnea



Alimentul controversat de care avem nevoie.
Organismul uman are nevoie si de carne, doar ca trebuie sa stim ce fel de carne si ce cantitate putem consuma.

Unii oameni au devenit vegetarieni, altii nu concep sa nu aiba carne la masa. Ambele stiluri de alimentatie sunt gresite.



Omul este omnivor, organismul functioneaza armonios doar cu toti nutrientii necesari. Deci si cu proteinele de origine animala. Secretul insa consta in alegerea tipului de carne care aduce beneficii sanatatii si in stabilirea cantitatii optime de carne ingerata. De asemenea, modul in care e preparat acest aliment contribuie la intarirea organismului sau deteriorarea diferitelor organe. Sa vedem care carne este buna si care e o adevarata otrava.

Statisticile spun ca longevitatea umana se bazeaza, printre altele, si pe un consum moderat de carne. Exista multe argumente in favoarea carnii ca aliment indispensabil vietii. Cu conditia sa respectam niste reguli. O portie de carne de marimea unui hamburger sau mai mare, deja e prea mult pentru organism. Deci, trebuie sa mancam carne, dar cat mai putina. Portia ideala nu trebuie sa depaseasca marimea palmei consumatorului.

Specialistii spun ca nu e exagerat sa consumam carne de doua ori pe saptamana, cu conditia sa fie cat mai putina carne rosie si mai multa carne alba (de pasare, peste iepure). Nici carnea rosie nu este interzisa, dar in cantitati moderate, si, daca se poate, fara porc. Carnea de pasare sau cea de vita fiarta este foarte sanatoasa si plina de vitamine si minerale, iar pestele gras, in ciuda denumirii, este cea mai buna alegere pentru curele de slabire. Carnea este necesara mai ales copiilor si adolescentilor, deoarece contine proteine, vitamina B12 si fier, utile pentru dezvoltarea fizica si psihica a acestora.


Proprietatile carnii:


 Carnea care intra in mod obisnuit in alimentatia noastra provine de la porc, vaca, oaie, capra, gaina, peste. Indiferent de care e, carnea contine circa 20% proteine. Cea mai saraca in grasimi este carnea de vita si vitel (6-8%) si cea mai bogata, cea de porc (30%).
Carnea de gaina si de pui fiarta este usor digerabila. In plus, prin fierbere, se distrug parazitii.
Carnea afumata e cancerigena.
Carnea de rata si de gasca este plina de grasimi. In general, carnea fiarta se digera usor, pe cand cea prajita se digera greu din cauza imbibarii
cu grasimi.
Carnea tocata, fara condimente, fiarta sau fripta, de asemenea se digereaza usor. Vanatul (iepure de camp, caprioara, mistret, prepelita, rata si gasca salbatica) este bogat in proteine, dar saraca in grasimi si este greu digerabila.

Mezelurile:


Cu exceptia ficatului, carnea si preparatele din carne sunt sarace in vitamina C si calciu. Dintre mezeluri, salamurile afumate si semiafumate exercita un efect negativ asupra organelor digestive, excretorii si metabolice.
Mai sanatoase sunt sunca fiarta si presata decat musciul tiganesc, costita si pastrama.
Orice mezel contine conservanti, parizerul si crenvurstii fiind considerate cele mai nesanatoase mezeluri.
Pestele sarat si afumat este cancerigen, iar conservele sunt total contraindicate. Daca totusi trebuie sa mincati conserve, verificati perioada de garantie, cu cat e mai mare, cu atat contine mai multi conservanti.

Carnea rosie - o otrava:


Cea mai rea carne este cea rosie. Nu este doar un mit alimentar modern, chiar asa este. Cercetatorii au demonstrat recent ca regimul alimentar bazat pe consumul de carne rosie duce la inrautatirea sanatatii pe termen lung, precum si la scurtarea duratei de viata cu circa 10 ani.
Principalele consecinte negative sunt cancerul (colono-rectal si de sunt) si bolile cardiovasculare.
In schimb, un regim in care baza consumului de proteine animale o constituie carnea de pasare si de peste, duce la un risc redus de cancer.
Deci, daca am renunta total la carnea rosie sanatatea noastra ar avea numai de cistigat. Carnea si-a capatat un renume prost si din cauza grasimilor continute. Cea mai daunatoare este untura de porc, obtinuta din topirea slaninii.
Grasimea de pasare e mai saraca in acizi grasi saturati si e mai usor de digerat.

Carnea slaba:


Carnea de curcan este o sursa excelenta de proteine si vitamine din complexul B. Pieptul de curcan fara pielita este cea mai slaba carne.
O portie de 85 g are aproximativ o jumatate de gram de grasimi.
Carnea de curcan este una dintre cele mai bogate surse de aminoacizi. in plus, are un continut sridicat de fier, zinc si magneziu, vitale pentru sanatatea organismului.
Carnea de strut, este o carne rosie cu reale calitati nutritive si curative, din cauza colesterolului foarte scazut. Are cu 40% mai putin colesterol decat cea de vita si cu 80% mai putine grasimi decat cea de pui.

Carnea de pui si peste:


Carnea de pui este principala sursa de proteine si o alternativa sanatoasa la carnea rosie, spun specialistii.
Pieptul este partea cea mai slaba in grasimi, el avand mai putin de jumatate din grasimea unei fripturi degresate de vita. Dar pielita de pui trebuie evitata deoarece aceasta dubleaza cantitatea de grasime saturata din mancare.
Acest tip de carne este indicat mai ales persoanelor in varsta deoarece protejeaza impotriva pierderii osoase.
Un alt beneficiu al carnii de pui este continutul de seleniu, component esential al metabolismului hormonului tiroidei si al functiei imunitare, si de vitamina B6, care confera energie organismului si protectie impotriva bolilor cardiovasculare.


Dintre pestii care ne furnizeaza cea mai sanatoasa carne, e recomandat pestele alb: salaul, pastravul si pangasius, pentru ca sunt bogati in acizi Omega-3. Somonul, in schimb, trebuie consumat doar de maximum doua ori pe saptamana.

Cum alegem carnea?


Carnea de calitate buna, neinghetata, este acoperita cu o crusta pal-rosie uscata, iar sucul de carne e transparent.
Culoarea carnii taiate este de la roz-deschis pana la rosu-inchis, in functie de varietate, varsta si gradul singerarii animalului. Consistenta carnii e elastica. Culoarea grasimii de bovina e alba-galbuie, a celei de porc, alba sau alba-roz. Carnea dezghetata de calitate e de culoare rosie, are consistenta moale.
Carnea necalitativa e acoperita cu o crusta de culoare negrie, e umeda, lipicioasa, cu suprafata mucoasa. Taiata, are culoare cenusie sau verzuie, se lipeste de degete. Grasimea e rinceda, iar maduva nu umple cavitatea oaselor. Mirosul e fetid.
Pentru aprecierea calitatii carnii, se introduce cutitul fierbinte. Cand carnea e alterata, cutitul emana un miros fetid.
Daca alegeti pui congelat, asigurati-va ca acesta este complet inghetat si ca nu are lichid in interiorul pungii. Acest lichid sugereaza faptul ca puiul a mai fost inghetat si apoi decongelat.
Pentru pastrarea carnii congelate, respectati cu strictete indicatia de temperatura. Nu cumparati carne de pasare cu resturi de fulgi, intestine, trahee sau gusa. incarcatura microbiana va fi mult mai mare.
Orice carne ati cumpara, verificati sa fie in termenul de valabilitate stabilit de producator.
Salamul de culoare cenusie indica un continut scazut de nitriti, ceea ce insamna ca e mai putin daunator. Salamul lipicios e contraindicat.
Carnea sarata sau afumata nu trebuie sa prezinte pete de mucegai, mizga si consistenta scazuta (moale).
Pestele proaspat are corpul rigid, luat in mina, nu se indoaie. Nu e bun daca are ochii infundati in orbite sau urechile dezlipite de branhii. La un peste proaspat, carnea este bine prinsa de oase, iar solzii opun rezistenta la desprinderi.

Carnea din crescatorii:


 In momentul de fata, mai mult de 70% din carnea consumata la noi este obtinuta in crescatorii intensive.
Adevarul este ca aceasta carne are o toxicitate mult mai mare decat cea a animalelor din gospodaria taranului.
De exemplu, pasarile ajung in 12 saptamani la maturitate datorita vitaminelor si mineralor suntetice, antibioticelor si hormonilor de crestere.
Toate aceste substante vor ajunge si in stomacul nostru, facand ravagii in sanatate. In plus, pentru un aspect atractiv si proaspat, carnea e injectata cu E-uri, din care vestiti sunt nitritii
care dau culoarea rosie, dar si afectiuni grave, chiar cancer la nivelul ficatului, intestinelor, pancreasului, sistemului imunitar si celui nervos. insa si carnea producatorilor particulari poate fi daunatoare.
Orice carne am consuma, rezultatul nu e bun, printre consecinte numarandu-se si obezitatea.

 In piramida alimentelor, carnea este considerata alimentul cel mai nefast, intrecand chiar si zaharul rafinat, margarina sau faina alba.
Aceasta pentru ca proteinele pe care le contine solicita in timpul metabolismului un efort mult mai mare din partea ficatului si a intregului sistem digestiv. Grasimile saturate din carne afecteaza grav inima si vasele de sange, ducand la aparitia arterosclerozei, tromboflebitei, insuficientei cardiace.
Se spune ca, anumite substante toxice puse in circulatie de catre animal, in agonia din momentul sacrificarii, produc in organismul uman dezechilibre nervoase si endocrine.
Consumul exagerat de carne duce, treptat, la o incetinire a proceselor de eliminare a substantelor toxice si reziduale, adica la o intoxicare lenta si foarte periculoasa a organismului.


Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu