marți, 22 noiembrie 2016

Psoriazisul - o boala fara leac


Psoriazisul este una dintre cele mai frecvente boli de piele şi afectează 2% dintre români, susţin medicii dermatologi.
Psoriazisul este o boala dermatologica cronica care determina o crestere rapida exagerata a celulelor pielii, avand ca rezultat aparitia unor placi tegumentare ingrosate, albicioase.



Aceste leziuni pot varia ca dimensiuni si au o localizare preponderent la nivelul genunchilor, coatelor, scalpului, mainilor, picioarelor si regiunii sacrale (partea inferioara a spatelui).
Psoriazisul este mai frecvent in randul adultilor, dar poate aparea si in randul copiilor si adolescentilor.
In mod normal, celulele tegumentului cresc si se matureaza gradat, pe parcursul unui ciclu de 28 de zile (turn-over celular), urmand ca apoi sa fie inlocuite de alte celule tinere. Celulele imbatranite din straturile superficiale a pieleii sunt inlocuite treptat cu alte celule noi din straturile profunde. Celulele straturilor superficiale mor si se desprind treptat odata cu desfasurarea activitatilor zilnice (baie, purtarea hainelor).
In cazul psoriazisului, celulele nu se matureaza suficient, insa migreaza rapid spre straturile superficiale ale pielii (in 3-6 zile) si formeaza la acest nivel leziuni caracteristice bolii.

Majoritatea specialistilor sustin ca afectiunea are determinism genetic (este mostenita). Aproximativ o treime dintre persoanele cu psoriazis au cel putin un membru al familiei (rude de sange) cu aceasta boala.
In orice caz, nu este clar daca factorii genetici actioneaza singuri in determinarea bolii sau daca exista si alti factori personali sau de mediu care au si ei un rol in declansarea bolii.
Psoriazisul nu este o boala infecto-contagioasa, astfel ca nu poate fi transmisa de la o persoana la alta.

Exista mai multi factori care au fost implicati in etiologia sau agravarea psoriazisului, dintre acestia amintim:
- clima rece si uscata este un factor care poata agrava simptomele specifice psoriazisului.
Clima calda, umeda si soarele (razele ultraviolete) pe de alta parte pot imbunatatii simptomele bolii
- leziunile cutanate, indiferent de localizare, pot cauza formarea de placi hipercheratozice. Cele mai frecvente sunt leziunile aparute la nivelul unghiei si regiunii periunghiale
- stresul si anxietatea pot cauza aparitia psoriazisului si pot, de asemenea, agrava leziunile deja existente
- infectiile, in special infectiile gatului (faringite, amigdalite), pot cauza psoriazis (prin diferite mecanisme mediate imun). Acest lucru este des intalnit mai ales in randul copiilor infectati cu streptococ
- anumite medicamente, precum antiinflamatoriile non-steroidiene (AINS), agentii beta blocanti (medicamente folosite in tratamentul unor boli cardiace si al hipertensiunii arteriale) si sarurile de litiu, pot agrava simptomele psoriazisului. Este foarte important ca persoanele cu psoriazis sa consulte medicul specialist inaintea administrarii acestor medicamente.

Simptome
Simptomele caracteristice psoriazisului sunt prezenta placilor cutanate hipercheratozice, leziuni cutanate reliefate lucioase si rosii cu localizare predominant la nivelul coatelor si genunchilor. Exista mai multe tipuri de psoriazis, astfel ca simptomele variaza ca si severitate si complicatii de la un caz la altul.

Formele usoare de boala, sunt caracterizate prin leziuni cutanate (placi) localizate doar la nivelul coatelor si genunchilor.

Formele moderate de psoriazis prezinta urmatoarele simptome:
- cateva placi cutanate de dimensiuni medii (de obicei pielea scalpului este afectata in proportie de peste 80%)
- placile tegumentare pot acoperii pana la 20% din suprafata corporala (echivalentul pielii ambelor membre superioare)
- artralgii (dureri articulare), fara impotenta functionala
- disconfort cosmetic (complexe legate de aspectul leziunilor cutanate).

Formele severe de psoriazis, prezinta urmatoarele simptome:
- placi cutanate care acopera portiuni mari de piele (20-30%). Pentru calcularea suprafetei corporale mentionam ca palma este echivalentul a 1% din totalul suprafetei tegumentare si ca fiecare membru superior reprezinta aproximativ 10% din totalul acesteia
- placi cutanate cu localizare la nivelul fetei
- leziuni cutanate de tip pustula (leziuni cutanate reliefate, pline cu lichid) sau aparitia psoriazisului eritrodermic cu inflamatie severa si exfoliere masiva a pielii
- artrita psoriazica, care consta in inflamatia si umflarea incheieturilor cu durere, impotenta functionla, roseata si caldura locala. Formele severe de artrita psoriazica pot cauza chiar si distructie osoasa.

Psoriazisul poate persista pentru o perioada mai lunga de timp fara agravarea sau ameliorarea simptomelor.
Boala poate cauza stres psihic si anxietate, precum si aparititia unor complexe de ordin cosmetic. Unele studii au evidentiat faptul ca unii pacienti cu psoriazis prezinta o alterare functionala si psihica asemanatoare pacientilor care sufera de alte boli grave precum cancerul, artrita cronica, depresia sau bolile cardiace. Uneori, este necesar ca tratamentul medicamentos al psoriazisului sa asocieze si psihoterapie.

Consultul de specialitate
Este necesar consultul medical de specialitate in cazul in care apar urmatoarele simptome:
- aparitia unor zone eritematoase (rosii), reliefate (placi), acoperite cu o crusta lucioasa care se exfoliaza
- placi crustoase aparute la nivelul scalpului
- ingalbenirea sau prezenta unor pete unghiale, desprinderea unghiei din patul unghial sau aparitia unor depozite de tesut tegumentar (bride) la acest nivel
- semne ale unei posibile infectii bacteriene (suprainfectia leziunilor cutanate), precum:
- durere accentuata, edem, eritem (roseata), sensibilitate locala crescuta sau caldura locala
- aparitia unor leziuni subtiri (benzi) rosietice la nivelul placilor cutanate
- prezenta puroiului
- temperatura mai mare de 38 grade C, fara o alta cauza cunoscuta.

In cazul persoanelor diagnosticate cu psoriazis si tratate corespunzator este necesar consultul medical atunci cand apar urmatoarele simptome:
- leziuni extinse pe o regiune tegumentara mare, inflamarea accentuata a acestora, mai ales in cazul in care pacientul asociaza si o alta boala
- apar simptome adverse secundare utilizarii tratamentului medicamentos in psoriazis (varsaturi, diaree sanghinolenta, frisoane sau febra).

Medici specialisti recomandati
Personalul medical care poate diagnostica si trata psoriazisul, include:
- medicul de familie
- medicul dermatolog
- medicul de medicina interna
- medicul reumatolog

Tratament
Se stie ca in prezent nu exista nici un tratament curativ (care vindeca boala) pentru psoriazis. Pe de alta parte, exista mai multe tipuri de tratament care pot ameliora simptomele, precum unguentele speciale, fototerapia sau medicatia orala.

Este foarte importanta profilaxia factorilor agravanti ai psoriazisului:

- evitarea stresului
- evitarea pe cat posibil a injuriilor tegumentare, in special a arsurilor (inclusiv a arsurilor solare)
- evitarea si tratamentul corespunzator al infectiilor (infectiile faringiene, amigdaliene sau de cai respiratorii joase, pneumonii cu streptococ pot determina psoriazisul gutos)
- reducerea consumului de alcool
- folosirea rationala a unor substante medicamentoase (antiinflamatoriile non-steroidiene, agentii beta blocanti sau sarurile de litiu, ce pot agrava simptomatologia psoriazisului).


Tratamentul formelor usoare de psoriazis:
Incepe cu utilizarea unor unguente
special create pentru a mentine pielea moale si hidratata. Majoritatea produselor folosite in tratamentul psoriazisului usor pot fi procurate fara prescriptie medicala si sunt administrate fara probleme deosebite:
- creme, lotiuni, unguente, folosite pentru hidratarea corespunzatoare a pielii
- sampoane, uleiuri, sprayuri, folosite in tratamentul placilor psoriazice aparute la nivelul scalpului
- unguente, pentru tratarea leziunilor psoriazice unghiale
- expunere limitata la soare.

In cazul in care tratamentul implica fototerapia (expunerea de scurta durata la raze ultaviolete de tip B, cunoscute sub numele de UVB), este necesara supravegherea medicala de specialitate pentru a evita astfel posibilele reactii adverse.


Tratament in cazul agravarii bolii:
Medicul specialist dermatolog va recomanda instituirea tratamentului medicamentos sistemic. Acesta include administrarea orala de retinoizi, Metotrexat (medicament imunosupresiv) sau Ciclosporina (medicament imunosupresiv) in combinatie cu tratamentul topic (unguente, lotiuni, creme sau expunere la raze ultraviolete).

Tratamentul psoriazisului poate dura pe tot parcursul vietii, astfel ca uneori consilierea psihologica ajuta la ameliorarea simptomelor si ofera sprijinul psihic necesar.

Persoanele cu psoriazis reactioneaza diferit la tratament.
Un tratament care s-a dovedit eficient pentru o anumita perioada de timp, poate sa nu mai aiba efectele scontate la un moment dat si tot asa un tratament care nu a functionat la inceput poata sa amelioreze simptomele daca este utilizat din nou dupa un anumit interval de timp.


Majoritatea medicamentelor cu administrare sistemica (oral sau injectabil) au efecte secundare grave, precum toxicitatea hepatica si renala, dezvoltarea unor tumori (cancere).
Este foarte important ca medicul curant sa puna in balanta beneficiile si respectiv dezavantajele oricarui tratament, pentru a evita aparitia unor astfel de reactii adverse nedorite.


Orice persoana cu psoriazis trebuie sa stabileasca cu medicul specialist durata aproximativa a tratamentului si sa stabileasca conduita terapeutica cea mai eficienta (ameliorarea simptomelor si evitarea aparitiei de efecte adverse) pentru fiecare caz in parte.



Foarte important:
Toate persoanele care dezvolta leziuni cutanate posibil asociate psoriazisului sa se adreseze medicului specialist dermatolog. Initierea tratamentului intr-un stadiu precoce, poate incetini sau chiar opri evolutia bolii.

Nu trebuie sa uitam ca unele medicamente folosite in tratamentul psoriazisului inhiba sistemul imun si pot provoca boli grave, precum cancerul.


Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu