luni, 5 decembrie 2016

25 Trucuri utile in bucataria de acasa




Cu siguranta daca petreci timp in bucatarie, experienta te-a invatat o multime de trucuri care sa-ti faca munca mai usoara. Dar cum omul invata toata viata... niciodata un sfat bun nu este refuzat. 
Din acest motiv in acest blog incerc sa culeg informatii utile, pentru a ne usura munca de zi cu zi si pentru o viata mai sanatoasa, ferita de boli.

Trucuri utile in bucataria de acasa

  1. Pregăteşte-ţi ingredientele şi ustensilele necesare înainte de a te apuca de gătit. Taie legumele, pregăteşte carnea şi prepară sosurile, aşa vei economisi mai mult timp în faţa cratiţei şi vei fi mai atent la preparararea mâncării. 
  2. Atunci când tai verdeţurile, presapă puţină sare pe tocător. Le va împiedica să se împrăştie peste tot. 
  3. Pentru a obține mai mult suc din citrice, aduceți-le la temperatură camerei, apoi presați fructele cu palmă pe o suprafața rigidă. Apăsați cât de mulți puteți rotind fructul, apoi tăiați-l în 2 și stoarceți-l.
  4. Când alegeți carnea de pui, verificați să aibă pielea de culoarea untului și să nu fie uscată. Trebuie să fie compactă și să nu prezinte zone închise la culoare. Carnea de pui proaspătă trebuie păstrată la frigider, acoperită lejer, maxim 2 zile.
  5. Pudrează cu sare puiul în interior şi exterior, cu o oră înainte să te apuci de gătit. La sfârşit, şterge-l cu un prosop uscat şi bagă-l la cuptor. Va ieşi crocant la suprafaţă şi suculent pe dinăuntru.
  6. Dacă vrei să te asiguri că ouăle prăjite nu se vor mai lipi de fundul vasului, ai grijă ca spatula pe care o foloseşti să fie încălzită, mai întâi, în uleiul încins. În plus, pentru a preveni lipirea mâncărurilor este necesar să foloseşti cratiţe cu fundul gros, pe care să le cureţi cu soluţii nonabrazive şi să nu le ţii pe foc, goale, pentru prea mult timp.
  7. Nu sărați carnea înainte de gătire pentru că sarea absoarbe sucul și va impedica rumenirea cărnii. Adăugați sarea atunci când carnea este pe jumătate gătită. Când este gata, gustați-o și mai adăugați sare dacă vi se pare necesar. 
  8. Pentru ca piureul de cartofi să aibă o textură pufoasă, trebuie să strecori apa de cartofii fierţi şi să-i pui din nou în oala încinsă, într-un recipient acoperit ermetic, timp de cinci minute. Un plus de savoare se obţine dacă adaugi puţină smântână sau câteva linguriţe de unt.
  9. Pentru a obține un orez catifelat, adăugați o linguriță de zeamă de lămâie în apa, înainte de a pune orezul. Nu-i va schimbă aromă, însă va umflă boabele și va va ajută să obțineți pilaful perfect.
  10.  Pastele și orezul devin mai puțin lipicioase dacă în apa în care le fierbeti adăugati câțiva stropi de oțet.
  11. Aluaturile de patiserie vor ieși mai bine dacă toate ingredientele folosite (inclusiv făină) sunt reci. E bine să le scoateți din frigider înainte de a le amestecă, apoi să țineți aluatul obținut la rece, timp de minim 30 de minute.
  12. Tartele cu brânză sau cu smântâna foarte des  crapă în timpul coptului. Lucrul acesta se întâmplă din cauza faptului că pe parcursul coacerii, tartele se usucă. Pentru a evită acest lucru, punețiin cuptor  alături de tartă un vas cu apa care va păstra umezeală necesară.
  13. Daca prepari o prajitura cu unt, congeleaza-l si da-l prin razatoare pentru a-l incorpora mai rapid in compozitia desertului.
  14. Pentru a preveni lipirea mâncării de tigaie, evitați să turnați mâncare rece într-o tigaie fierbinte. De asemenea, nu puneți alimentele într-o tigaie care nu e perfect curată.
  15. Pentru că mâncarea să nu dea în foc în timpul fierberii (orezului, paștelor și cartofilor), ungeți marginea oalei cu un strat subțire de unt. 
  16. In timp ce pregatesti mancarea, pune o lingura de lemn deasupra oalei pentru a evita ca sosul/zeama  sa dea pe dinafara.
  17. Pentru a prăji bucăţile de carne ţine-le deasupra tigăii cu ulei, timp de cinci secunde, folosind un cleşte de bucătărie. În acest fel vei preveni lipirea mâncării şi deteriorarea vaselor de bucătărie.
  18. Vrei sa prepari peste la gratar? Pune-l pe un pat de felii de lamaie pentru ca el sa absoarba aroma si sa nu se mai lipeasca.
  19. Când faci carne la grătar, scoate bucăţile din frigider cu o oră înainte de a le pregăti, astfel încât carnea să ajungă la temperatura camerei. 
  20. Ai spart un ou intr-un bol, dar a cazut inauntru si putina coaja? Umezeste-ti mana si vei scoata coaja cat ai zice “peste”!
  21. Ai pus prea multa sare in mancare? Adauga o felie de cartof crud. Acesta va absorbi toata sarea, iar mancarea va fi din nou delicioasa.
  22. Pune usturoiul intr-un bol si acopera-l cu un altul. Agita cele doua boluri si in cel mai scurt timp, cateii de usturoi vor fi curatati. 
  23. Daca ai scapat jos un pahar ori o farfurie ia o felie de paine si, dupa ce aduni cioburile mari, vizibile, treci felia de paine peste locul care ar mai putea fi cioburi greu de vazut cu ochiul liber.
  24. Nu arunca la gunoi cojile de banane ca si ele pot fi utile. Sterge argintaria, daca ai, sau pantofii din piele. Apoi, foloseste o carpa moale.
  25. Se stie ca focul purifica. Daca din motive meteo nu poti deschide usa sau geamul sa aerisesti camera in care stai, aminteste-ti ca focul purifica. Aprinde o lumanare, dar nu din acelea parfumate, pentru ca si lumanarea parfumata polueaza. Aprinde o lumanare obisnuita, din ceara. In afara de faptul ca va purifica aerul incaperii, va induce si o stare de calm, de liniste, de impacare cu sinele si cu lumea din jur.


Sa aveti spor!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu