joi, 1 decembrie 2016

30 de Sfaturi utile in gospodarie



Cat traim invatam, spune o veche vorba romaneasca. Asa si este, niciodata nu le vom sti pe toate si din acest motiv un sfat practic, este intotdeauna binevenit.
Astazi vin la voi cu 30 de sfaturi, care poate, intr-o zi va vor prinde bine.

  1. Arama se curata bine daca este frecata cu malai amestecat cu sare si otet. Se limpezeste apoi bine cu apa.
  2. Apa in care a fiert spanacul face ca noi obiectele de argint.
  3. Ceapa cruda indeparteaza urmele de parlit de pe tesaturi. Frecati urmele cu o jumatate de ceapa si lasati sa patrunda sucul. inmuiati locul in apa rece.
  4. Cerneala tipografica reprezinta un mijloc excelent de protectie impotriva moliilor. Iata de ce se recomanda ca lucrurile puse la pastrare sa se inveleasca in hartie de ziar.
  5. Calcarul de pe vaze si acvarii se indeparteaza cu o carpa inmuiata in otet si apoi in sare.
  6. Cratitele murdare se curata foarte usor daca se pune in ele otet cu sare si se lasa sa dea cateva clocote.
  7. Cutitele tocite se ascut foarte bine pe ghivece de flori din lut ars. Taisul trebuie tinut cat mai plat cand se trage pe gura vasului.
  8. Foarfecele se ascut taind de mai multe ori o foaie de glaspapir.
  9. Hainele si pantofii de antilopa maro se curata usor cu o perie inmuiata in zat de cafea. Cand se usuca, se curata cu o perie uscata.
  10. Iaurtul este un foarte bun detergent al argintului. Se unge argintaria cu iaurt si se freaca bine, apoi se clateste cu apa rece si se sterge cu o carpa moale.
  11. Insectele din casa dispar daca ardeti frunze de dafin. Rezultatul este spectaculos, in plus in casa ramane un miros placut.
  12. Jucariile copiilor (pe care le duc adesea la gura) se sterilizeaza prin spalarea in apa calda, in care s-au dizolvat doua linguri de bicarbonat
  13. Limbile foarfecelor se curata cu o ceapa taiata in doua. 
  14. Mobilierul din plastic (mobila de terasa si de gradina) nu trebuie frecat niciodata cu detergent sau tix, fiindca isi pierde definitiv luciul. Folositi un burete imbibat in apa cu sapun.
  15. Melcii de gradina care ataca rasadurile dispar daca se presara pe marginea brazdei sare grunjoasa, sarea ii descompune si ii transforma in gelatina.
  16. Petele de fructe ramase pe albituri se inmoaie o noapte in lapte caldut, apoi se spala cu apa si detergent.
  17. Perlele trebuie purtate cat mai des cu putinta, fiindca in lipsa contactului cu pielea isi pierd stralucirea. Evitati sa le stropiti cu parfum sau spray pentru par. Devin mate.
  18. Petele de ciment (de pe podele, faianta etc.) se scot frecandu-le puternic cu o perie inmuiata in otet clocotit.
  19. Parul de animale, ramas pe mobilele plusate, pe scaunele masinii si chiar pe haine, se scoate usor daca folositi o perie de haine varata intr-un ciorap de nylon.
  20. Petele de rugina slabe de pe hainele se scot zeama de lamaie, peste care se aseaza talpa fierbinte a fierului de calcat, asteptand pana ce rufa se usuca, dupa care se spala.
  21. Petele de iarba de pe rufele deschise la culoare, se baga in lapte acru o zi, apoi se spala cu apa calda.
  22. Planseta de framantat aluat se albeste frumos daca e frecata cu jumatati de lamaie inmuiate in sare, clatiti-o si stergeti-o.
  23. Plantele de interior (mai ales feriga), care incep sa se ofileasca, trebuie tratate cu ulei de ricin. O lingura pusa in jurul radacinilor le ajuta sa isi revina.
  24. Peretele nu se mai darama cand batem cuie daca inainte lipim in locul dorit un scoci transparent asezat in forma de cruce (din doua bucati)
  25. Puloverele negre usor „trecute” isi regasesc tineretea daca sun spalate in apa rece in care a fiert spanac.
  26. Ramele si viermisorii cuibariti in pamantul florilor din ghivece pier daca plantele sunt udate o data pe saptamana, cu apa in care s-a macerat tutun de tigari.
  27. Sarea inlatura aparitia buruienilor. Presarati-o atat in straturile gradinii, cat si in ghivece si veti scapa de musafiri nepoftiti.
  28. Un pachet de piper deschis, asezat in dulapul de haine, alunga moliile.
  29. Urmele de muste lasate pe obiectele casnice se curata cu un burete inmuiat in alcool.
  30. Vasele din material plastic (imbacsite) se curata foarte bine cu un burete si sapun de casa.

Sa aveti spor!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu