sâmbătă, 3 decembrie 2016

Carnea de pui





Conform statisticilor, cea mai consumată carne la nivel mondial este carnea de pui. Calitățile care o fac sa fie atât de populară sunt, pe lângă cele dietetice (puiul este supranumit si campion la categoria alimentelor pentru slăbit cu doar 100 cal/ 100 gr. carne crudă), gama variată de combinații în care poate fi preparată și nu în ultimul rând prețul avantajos.


Păstrarea cărnii de pui

Carnea de pui poate fi cumpărată proaspată sau congelată, preambalată în general în tăvițe de polistiren învelite în folii sau direct în pungi de plastic. 
Acestea nu trebuie să fie desfăcute decât cu puțin timp înainte de a fi gătite, deoarece sunt concepute astfel încât să mențină carnea cât mai proaspătă.   
Înainte să preparăm carnea, este bine să o scoatem din ambalaj și să o  clătim bine cu apa rece iar apoi să o uscăm cu servete absorbante.
În cazul în care optăm pentru carnea congelată și dorim să o păstrăm pentru mai mult timp, este bine ca odată ajunsi         acasă să o băgăm imediat în congelator.

Carnea de pui se decongelează în frigider peste noapte astfel încât proprietățile nutritive să nu se piardă.



În cazul în care cumpărăm carne proapătă, aceasta trebuie pusă numaidecât în frigider, pentru a evita întreruperea lanțului termic si astfel îmbolnăvirea.
La fel de important pentru evitarea toxinfecțiilor alimentare este să verificăm data de valabilitate trecută pe ambalaj.
În plus, carnea de pui crudă trebuie să fie ținută întotdeauna pe raftul de jos al frigiderului și păstrată la distanța de carnea gătitaă, produse lactate, legume crude sau alte alimente.

Preparate din carne de pui

Gama variată de combinații în care putem prepara carnea de pui, face din aceasta o opțiune tot mai dorită de toate gospodinele. Aceasta poate fi folosită la preparate lichide cum ar fi supele, ciorbele și borșurile, la gustări calde și reci, la tocănițele cu sos dar mai ales la fripturi de diverse soiuri (fripturi la frigare, la grătar, la cuptor sau la tigaie), în funcție de preferințele fiecăruia.
    

Cele mai potrivite părţi pentru friptura de pui sunt:

- Puiul întreg poate fi consumat ca atare dacă este pregatit la cuptor (cu sau fară umplutură) sau poate fi porționat și folosit în modurile descrise mai jos.
- Pulpele de pui au un conținut crescut de fier (consumul previne anemia)  – sunt ideale pentru a fi pregătite întregi sau dezosate pe grătar, dar pot fi foarte gustoase și preparate la tavă.
- Pieptul  este sărac în grasimi dar bogat în proteine ( în cazul în care se consuma fără piele), poate fi fript la grătar (modul dietetic), în tigaie cu făina și ou (șnițele), la wok tăiat fâșiuțe  sau preparat la cuptor (rulouri, piept de pui umplut).
- Aripioarele au un conținut mai bogat în grăsimi și de aceea nu sunt recomandabile persoanelor care țin dieta pe bază de conținut redus de grasimi. Preparate la cuptor sau la grătar acestea sunt însă delicioase mai ales în compania sosurilor dulci-acrișoare sau picante.

Cum pregătim puiul la cuptor:

- spălăm puiul foarte bine sub jet de apă rece (atât în exterior cât și în interior) și îl usucăm cu un servet.
- ungem puiul cu puțin ulei de măsline și îl presărăm cu condimente și mirodenii la alegere, pentru aromatizare (putem unge direct cu mujdei de usturoi pregatit în prealabil) si îl vom pune în tava de la cuptor.
- preîncălzim cuptorul la o temperatură de aproximativ 250°C.
- rumenenim puiul timp de 10-20 de minute la aceasta temperatură.
- vom reduce temperatura la 170 °C  si lăsăm puiul în cuptor  pentru încă aproximativ 30-40 de minute, dacă e un pui mediu sau până la 70 de minute, dacă este  un pui foarte mare.
- lăsăm friptura să se odihnească 15-20 de minute, astfel încât să se reabsoarbă sucurile și să fie mai ușor de tăiat.

Cum verificam dacă puiul la cuptor este facut?



Înainte de a scoate puiul de la cuptor, ințepăm cu o scobitoare sau o frigăruie partea groasă a pulpei. Dacă sucurile care ies în urma înțepării sunt ușor rozalii, puiul mai trebuie lăsat la cuptor, iar dacă acestea sunt clare, puiul este gata.


Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!





Sursa: Agroli Group


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu