sâmbătă, 10 decembrie 2016

Plantele aromatice si condimentele.


Plantele aromatice si condimentele au rolul de a imbunatati gustul mancarurilor, fara a le acoperi, adaugate in cantitati mici dau aroma si gust mancarurilor.
Plantele aromatice contin multe vitamine si minerale si reprezinta o completare si imbogatire valoroasa a mancarurilor noastre.
Condimentele constituie un ingredient nelipsit al vietii noastre culinare.



Cum putem face deoasebire intre plantele aromatice si condimente:


  • plantele aromatice dispun de frunze si tulpini
  • condimentele se obtin din coaja, seminte, boboci si flori
"Plante aromatice" este o definitie care se aplica unei mari varietati de plante si se imparte in doua categorii:
  • plante ce trebuiesc plantate (semanate) in fiecare an, ca: mararul, chimenul, patrunjelul, cimbrul, busuiocul, coriandru, salvia.
  • plante perene ca: menta, oregano, tarhonul, rozmarinul, leusteanul.
Se folosesc diverse parti ale plantelor  precum:

  • radacinile si bulbii de la valeriana, hrean, usturoi, ghimbir. 
  • frunzele si tulpinile de la menta, patrunjel, lavanda, florile de la cuisoare, galbenele.
  • semintele de la chimen, susan sau fenicul.

Condimentele:

  • provenite din fruct si seminte: piperul, boia de ardei, nucsoara, chimenul, susanul.
  • provenite din floare: sofran, anason, cuisoare.
  • provenite din coaja: scortisoare, coaja de lamaie
  • provenite din frunze se considera ca fiind condimente si nu plante aromatice atunci cand sunt in stare uscata: busuioc, cimbru, marghiran,marar, patrunjel.
  • provenite din bulbi si radacini: usturoiulghimbirulhreanul.
Plantele folosite ca mirodenii si condimente, pot fi crescute in casa pe perioada iernii, astfel va veti  bucura de gustul lor chiar daca afara  viscoleste zapada. Nu aveti nevoie de surse de iluminare speciale, aceste plante cresc foarte bine cu lumina care vine prin fereastra. 
Iata cateva plate aromatice care se  pot cultiva in ghivece in conditiile din casa:
  • Busuiocul - se planteaza semintele in vase asezate pe pervazul unei ferestre orientate spre sud, astfel sa  beneficieze de multa lumina si caldura.
  • Hasmatuchi - semintele se sadesc vara tarziu, creste bine in conditii de lumina slaba iar temperatura trebuie sa fie de intre 18 - 21 grade Celsius.
  • Oregano - este recomandat sa plantati in casa un butas procurat prin taierea unei ramuri din planta din curte. Plantati-l intr-un ghiveci si tineti-l langa o fereastra orientata spre sud.
  • Patrunjel - se pot semana seminte, fie dezgropati o parte din radacina din gradina, la sfarsitul sezonului. Patrunjelul iubeste soarele direct, dar va creste incet pe pervazurile orientate spre est sau vest. 
  • Salvia - se planteaza un butas de la o planta din gradina, tolereaza bine aerul uscat din interiorul casei, dar are nevoie de lumina puternica. Trebuie asezat la o fereastra dinspre sud.
  • Rozmarinul -  un butas  se tine intr-un pahar cu apa pana face radacini, dupa care se planteaza in ghiveci si se aseaza la o fereastra orientata spre sud. 
  • Cimbrul - se poate creste in casa, fie printr-un butas lasat sa prinda radacini intr-un borcanel cu apa, fie prin dezgroparea unei plante din gradina si plantarea ei in ghiveci. Cimbrul prefera soarele direct.
  • Cimbrisorul - fratele mai putin cunoscut al cimbrului, cimbrisorul are o aroma mai suava si este potrivit pentru a da un gust aparte fripturilor de miel, oaie si peste. Cel mai bine in casa creste intr-o jardiniera, deoarece are nevoie de spatiu sa se intinda. Ca si cimbrul, are nevoie de cat mai multa lumina.
  • Menta - creste in casa cea mai buna pozitie este fereastra dinspre Nord sau Sud. Rasuceste in fiecare saptamana ghiveciul pentru ca planta sa creasca uniform. Este foarte bine daca vara o poti tine in aer liber. Este ideal sa o uzi putin in fiecare zi. 
Nu iti trebuie studii in agricultura ca sa iti faci propria gradina in apartament. Trebuie sa stii doar cateva mici secrete:

  • Foloseste ghivece mici, scunde sau ladite, pentru a creste rasadurile. 
  • Foloseste un amestec de pamant de flori, compost (ingrasamant care imbogateste solul cu substante nutritive) si vermiculita (retine umezeala si aeriseste pamantul).
  • Niveleaza bine pamantul si presara semintele dorite intr-un strat fin, cu grija sa nu le aglomerezi. Acopera-le apoi cu un strat usor de vermiculita sau poti sa le lasi libere la suprafata.
  • Ghivecele nu se uda prin stropire directa, ci  in farfurioara pusa sub ghiveci, astfel incat pamantul sa se umezeasca de jos in sus, iar semintele sa nu putrezeasca. Ai grija ca pamantul sa fie mereu umed (nu imbibat cu apa).
  • Pastreaza o tempetarura constanta si aseaza ghivecele intr-un loc luminos si aerisit.
  • Rasadurile, care apar in cateva saptamani, se scot cu grija (fara sa le rupi radacinile) si se replanteaza intr-un ghiveci normal, la distante de cativa centimetri intre ele.
  • Nu exagera cu prea multa apa, uda-le atat cat au nevoie si pastreaza ghivecele intr-un loc unde sa primeasca lumina 6-8 ore pe zi.


Sa aveti spor!