marți, 24 ianuarie 2017

Muraturile - sanatate garantata



Muraturile fac parte din toate traditiile si din toate culturile. Se pare ca primii au fost castravetii murati,in Mesopotamia, in anul 2030 i.Hr., dar se spune ca poporul chinez este acela care a descoperit ca legumele sau fructele pot fi conservate.
Capitanul James Cook a introdus varza murata in meniul marinarilor de cursa lunga, salvandu-i astfel de avitaminoza

In nici un alt anotimp, muraturile nu sunt mai bune, mai apreciate ca acum in plina iarna. Muraturile sunt ieftine, nu ingrasa si sunt foarte sanatoase.



Beneficiile pe care le aduc muraturile sanatatii sunt imense. 


Muraturile fermentate contin acid lactic si anumite bacterii, care tin sub control microbii din intestine, diminueaza colesterolul rau, imbunatatesc circulatia, scad tensiunea arteriala, ajuta la digestie, imbunatatesc starea generala a diabeticilor.
Muraturile in otet au si ele un rol benefic asupra sanatati: intaresc imunitatea, calmeaza si vindeca anumite disfunctii digestive, distrug depozitele de calciu din incheieturi, trateaza infectiile urinare, ajuta la mineralizarea oaselor, lupta cu infectiile, cu bacteriile si cu fungii. Folosit impreuna cu sarea, efectul antibacterian al otetului se amplifica.


Varza Murata


Este campioana sanatatii. Are renumele de a bloca dezvoltarea tumorilor, activand enzimele care neutralizeaza substantele cancerigene.


Previne cancerul, continutul ei crescut de caroten diminueaza riscul aparitiei acestei maladii. Este un bun remediu pentru ficat.
Persoanelor cu astm bronsic li se recomanda zilnic salata din varza murata, ceapa si usturoi.
 Litiaza biliara si renala, gastrita cu aciditate scazuta, giardioza, se trateaza band timp de 2-3 saptamani cate 150 ml de moare, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa.

Bolnavii de hemoroizi pot sa bea 100 ml de moare incalzita, de 3 ori pe zi, inainte de masa. Atunci cand hemoroizii se asociaza cu hemoragie, se bea cate un pahar de 2-3 ori pe zi si se mananca zilnic salata de varza proaspata sau murata.

Raguseala si durerile uscate in piept pot fi tratate cu moare astfel: se amesteca parti egale de moare si apa plata. Se bea lichidul cald, de 2-3 ori pe zi.
Bolnavi de diabet  pot sa bea de 3-4 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa, cate 1/3 pahar de moare, diluata cu apa, in parti egale. Dupa 7 zile de pauza, cura se repeta.
Mahmureala trece  cu 3 pahare de moare, o ceapa razuita, o lingura cu pasta de rosii, piper negru, sare si zahar dupa gust.



Castravetii murati


Dintre toate muraturile, castravetii murati au cele mai putine zaharuri, motiv pentru care sunt un extra­ordinar remediu pentru cei care au abuzat de dulciuri, de alimente supra-ra­finate, bogate in amidon. 
Coaja castravetilor contine substante care stimuleaza puter­nic digestia si metabolismul, ajutand la procesarea mai usoară a proteinelor si a grasimilor, chiar si a celor cu potenţial toxic ridicat.
Contin antioxidanti, care lupta cu radicalii liberi, implicati in procesul de imbatranire al organismului.

Castraveţii murati in apa cu sa­re contin o can­ti­ta­te infima de za­ha­ruri, dar in schimb au în componenta sub­stante stimulatoare ale acti­vităţii pancreasului, precum si din cele care maresc receptivitatea organismului la insulină. 

Con­su­mul lor este un adevărat tratament pentru preve­nirea si tra­tarea diabetului, ei putând fi mancati fara niciun fel de restrictie cantitativa.
Consumati con­stant vreme de macar trei luni (minimum 300 de grame pe zi), ei vor scadea valorile trigliceridelor si ale coles­te­rolului si vor proteja vasele de sange de depunerea acestora.


Gogonelele murate


Studii facute in ultimii ani au aratat ca exista prin­cipii active cu un po­tential fantas­tic de vin­de­care in coa­ja si pul­pa gogone­lelor, sub­stan­te fara echi­valent in lumea plantelor me­dicinale sau a medica­men­telor



Go­go­nelele sunt atat de active terapeutic incat, in com­binatie cu frunzele de vasc, sunt administrate cu suc­ces persoanelor care nu au raspuns la cele mai avan­sate tratamente pe baza de interferon.

In gogonele sunt secretate substante (nu­mite alcaloizi) care impiedica replicarea virusilor he­pati­tici, blocand in special prolifera­rea virusului hepatic C.
Gogonelele sunt prin­tre cei mai buni sus­ti­nători de efort. Ele cresc rezistenta la mis­care fizică pre­lungita, dar ajuta si la cres­terea masei mus­culare, fiind mult mai sanatoase si eficiente pe termen lung decat steroizii (substante hor­mo­na­le toxice) folo­siti de ama­torii de culturism. 
Ele sunt utile si pentru copiii sau adoles­centii cu o dezvoltare fizica intarziata, cu o con­stitutie firava.



Conopida murată


Conopida contine mari cantităti de potasiu, mineral care regleaza rit­mul cardiac si tensiunea arteriala. Aceasta legu­ma murata impiedica oxidarea grasimilor si coles­terolului pe artere, prevenind ischemia cardiaca si tulbu­rarile circulatorii cerebrale.
Conopida murata este un excelent reglator al activitătii ovarelor, fiind din acest punct de vedere un ajutor natural mult mai eficient decat multe din medicamentele hormonale de sinteză. Se con­suma in cure de lunga durata, alternativ cu varza mu­rata, cu care este inrudita si care are proprietăti tera­peutice similare. 

Consumul acestor două legume din familia cruciferelor inlatura durerile menstruale, pre­vine fenomenele extreme de la intrarea in me­no­pauza si protejeaza organismul in timpul meno­pauzei.
Persoanele care consuma mari cantitati de cono­pida sau broccoli murat se bucura, la varsta a treia, de o me­morie si de o coordonare neuromotorie mai buna. De asemenea, ele au un tonus psihic mai bun, pu­tand ramane active mental si fizic pana la varste foarte inaintate.

Este bine de stiut:

Usturoiul si hreanul din muraturi distrug si ele microbii. 
Semintele de mustar previn boala Alzheimer. 
Legumele murate contin antioxidanti, care lupta cu radicalii liberi, implicati in procesul de imbatranire al organismului. Muraturile sunt recomandate in orice dieta datorita numarului mic de calorii. sunt sursa de vitamina C in sezonul rece, cand legumele si fructele crude lipsesc de pe mesele noastre.






Precautii:
Atentie la consumarea muraturilor trebuie sa aiba doar persoanele care sufera de afectiuni digestive, pentru ca sunt acide si pot acutiza ulcerele. De asemenea, hipertensivii trebuie sa aiba grija la muraturile sarate.


Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu