duminică, 29 ianuarie 2017

Reguli de baza pentru un mod de viata sanatos




Sanatatea  mentala cat si cea fizica depinde, in mare masura, de modul in care ne organizam viata si de obiceiurile zilnice.
Obiceiurile noastre zilnice se reflecta in sanatatea pe care o avem, este important , daca facem miscare, daca ne odihnim suficient, ce mancam, ce bauturi consumam si daca fumam. Pe langa acestea o importanta deosebita o are si modul in care interactionam cu ceilalti, de starea de bine de la locul de munca si de acasa.

Ce inseamna un stil sanatos de viata?
Organizarea aspectelor importante ale vietii in mod echilibrat, fara excese.





O viata sanatoasa cuprinde:
- Odihna
- Alimentatia sanatoasa
- Hidratarea
- Activitati fizice
- Munca
- Controlul sanatatii
- Starea de spirit pozitiva

Odihna: 


Pentru o viata sanatoasa trebuie sa respectam orele de somn, sa oferim organismului nostru  ragazul de a se reface. Somnul este foarte important, lipsa odihnei pe termen lung va duce la slabirea organismului si va lasa usa deschisa bolilor grave.
Cel mai bun interval de somn, atat pentru trup cat si pentru minte, este  intre orele 22:30 si 06:30. Este necesar un somn odihnitor de 6-8 ore in fiecare noapte. Este bine de stiut ca orele de odihna pierdute noaptea nu pot fi substituite cu cele din timpul  diminetii sau ale zilei.
In cursul zilei avem nevoie de odihna activa, iar aceasta poate fi dobandita prin a face ceva ce te relaxeaza, cititul, ascultarea muzicii, vizionarea unui film, o plimbare prin parc. O activitate placuta care sa te rupa de rutina zilnica, oferind mentalului relaxarea de care are nevoie.

Alimentatia sanatoasa:


Cercetatorii Universitatii  Harvard in anul 2008 au elaborat o piramida a unei alimentatii sanatoase. La baza acestei piramide  se afla exercitiul fizic si alimentatia.
Ce nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic, fiind sursa principal de energie sunt:
- Legumele si fructele, cerealele integrale (orez brun, paste din faina integrala, secara, orez),
- Uleiurile sanatoase; ulei de masline, ulei de rapiţă, ulei de arahide, in cantitati mai mici uleiul de porumb, de susan, de soia.
- Carne alba (pasare si peste), oua, nuci, seminţe.
- 1-2 portii/zi de lactatecare vor aduce organismului aportul necesar de calciu
Cercetatorii au pus in varful piramidei alimentele care trebuie consumate mai rar:
- carne rosie, unt, cereale, paine si paste din faina alba, cartofi, bauturi si dulciuri pe baza de zahar.
Nu sunt interzise in totalitate bauturile alcolice, doar ca trebuie consumate cu masura, sa fie de calitate cat mai naturale posibil.
Un NU categoric fumatului.

Hidratarea organismului:


Fara apa nu putem trai, este esentiala vietii. O hidratare corecta este necesara pentru o sanatate buna.
Nu ne hidratam cu 4 cesti de cafea pe zi sau cu doi litri de sucuri dulci si carbogazoase, ne hidratam cu Apa, de preferat apa plata, fie ea chiar de la robinet daca nu ne permitem apa plata imbuteliata.
Vom consuma minim 6-8 pahare de apa pe zi si vom avea o stare de bine atat mentala cat si fizica.
Biochimistul și medicul Ralph Vornehm  in urma cercetarolor sale  emite ipoteza ca organismal se protejeaza de deshidratare cu ajutorul colesterolului.  Studiile efectuate au aratat ca, in 90 la suta din cazuri, colesterolul scade in 21 de zile de baut apa corect, ceea ce inseamna ca in 90 la suta din cazuri colesterolul este crescut din cauza deshidratarii.

Activitatile fizice:


Miscarea este foarte importanta si nu trebuie sa ne  lipseasca.  Pentru o sanatate buna avem nevoie de un program zilnic in care prin diverse moduri sa punem corpul in miscare.
Nu avem nevoie de exercitii fizice care sa ne epuizeze, ci de exercitii fizice care sa duca la relaxare, sa fie pe placul nostru, sa le facem cu placere.
Putem alerga in parc, ne putem balaci in piscina, ne putem petrece o ora in sala de aerobic sa fitness, mersul pe jos cat mai mult ajuta enorm, plimbatul cainelui, este important sa ne miscam. Sunt activitati pe care le putem face fara sa cheltuim bani sis a ne ajute foarte mult.
Exercitiile fizice ajuta la controlul greutatii, la un somn odihnitor si face ca sistemul imunitar mai rezistent.


Munca:


Orice munca presupune un program, iar acesta trebuie sa fie de 8 ore / zi si cu un repaus saptamanal  de 48 de ore.
Dorinta de a avea success in cariera nu trebuie sa forteze barierele vieti echilibrate. Epuizarea mentala si fizica pe termen scurt va avea efecte daunatoare sanatatii .
Sindromul de oboseală cronică duce frecvent la depresie, anxietate generalizată, panică şi tulburări de somatizare.
Trebuie sa gasim un echilibru intre munca si odihna astfel incat telul nostru  primordial sa fie sanatatea.

Controlul sanatatii:


Trebuie sa stim ca este mai usor sa prevenim  decat sa tratam o boala.
Trebuie sa ne educam in asa fel  incat vizita la medic pentru  un control general  este obligatoriu la cateva luni odata.
Nu luati tratamente medicamentoase doar pe considerentul ca unui prieten i-a ajutat, suntem diferiti si avem nevoi diferite.
Medicamentele le luam doar dupa ce au fost prescrise de medicul curant.

Starea de spirit pozitiva:


Oricat de grave si multe sunt problemele de care ne lovim, o stare de spirit pozitiva, ne ajuta sa trecem mai usor pentr momentele dificile, in viata nimic nu este de nerezolvat.
Oamenii care zambesc  sunt mai frumosi, isi pastreaza vreme indelungata tineretea si sunt mult mai iubiti. Energia pozitiva elimina stressful si face viata mai usoara.
Pentru a avea success in viata trebuie sa ai o gandire pozitiva. Oameni agitate nu sunt niciodata fericiti pec and un om calm si relaxat il vezi cu zambetul pe buze iar chipul lui reflecta fericirea.




Trebuie sa constientizam ca fara sanatatea  emotionala, mentala, fizica si sufleteasca,  viata noastra  nu va fi niciodata incununata de succes, nu vom cunoaste fericirea, nu vom astepta cu bucurie ziua de maine,  va fi o viata irosita. O viata pe care nu am stiut sa o traim.
Doar noi, prin propria noastra vointa,  ne putem face viata frumoasa  astfel incat sa traim fericiti.

Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!


Foto: shuttertsock.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu