duminică, 8 ianuarie 2017

Sucuri din legume si fructe, sanatate si energie



Sucurile naturale sunt ieftine, placute la gust, purifica organismul si previn o sumedenie de boli, pe care amelioreaza sau le trateaza cu succes.

Sucurile de fructe si legume nu trebuie sa ne lipseasca din alimentatia zilnica, in fiecare sezon al anului ne putem bucura de o gama larga de legume si fructe, important este sa vrem.




Consumul regulat de sucuri naturale, ne ajuta sa avem un ten stralucitor, ochi luminoşi, un par frumos si o alură tinereasca.

Antioxidantii care se gasesc in fructe si in legume sunt extrem de importanti si pentru intarirea sistemului imunitar.

Sucul de legume si fructe crude, cu un efort minim al aparatului digestiv este asimilat in organism in aproximativ 10-15 minute si este folosit aproape in intregime pentru hranirea si regenerarea tesuturilor.


Cum preparam sucurile naturale.


Majoritatea legumelor si fructe pot fi combinate in adevarate cocteiluri deosebit de savuroase si in acelasi timp, foarte sanatoase, benefice organismului.

Atat fructele cat si legumele cu coaja, inainte de a fi stoarse, le vom spala bine cu apa rece, apoi le taiem in felii, dupa care le vom transforma in suc cu ajutorul unui storcator sau blender.

Sucurile naturale le consumam cu aproximativ o jumatate de ora inainte de masa sau la 3 ore dupa masa, astfel vom beneficia pe deplin  de toate substantele pe care le contin.
Nu vom pastra niciodata sucurile naturale de la o zi la alta, sucul se oxideaza si vitaminele se distrug.

Putem pastra sucul natural  in frigider, intr-un vas din sticla, 2 - 3 ore, dar nu mai mult.

Nu este recomandata combinarea sucului de radacinoase cu cel de fructe.
Aciditatea unor sucuri naturale, poate fi redusa prin adaugarea laptelui sau a inlocuitorilor de lapte.


Sucuri naturate  adevarate leacuri:

  • Ceapa, prazul si usturoiul sunt adevarate arme impotriva gripei, racelii si tusei.
  • Morcovii, rosiile, pepenele galben, coacăzele, strugurii, afinele si kiwi ajuta la intarirea imunitatii.
  • Sucul de patrunjel este extrem de util in mentinerea sanatatii glandei tiroide si a suprarenalelor. Stimuleaza functionarea tractului digestiv, este un bun diuretic folosit in hipertrofia de prostata. Stimuleaza pofta de mincare, dar ajuta si la normalizarea ciclului menstrual, imbunatatirea respiratiei si a ritmului cardiac. Este foarte eficient in bolile de ochi, inclusiv ca remediu in cataracta. 
  • Sucul de varza este bogat in saruri minerale, oligoelemente, vitamine. Este diuretic, remineralizant. Se recomanda in gastrite, ulcer gastric si duodenal, bronsite, colecist, eruptii cutanate.
  • Sucul de sfecla rosie contine zaharuri, saruri minerale, oligoelemente, vitamine. Este racoritor, foarte nutritiv si energetic. Se recomanda in anemii, demineralizare, TBC si chiar si in cancer.
  • Sucul din frunzele papadiei este de nepretuit in constipatie si stimularea secretiei biliare. Este un tonic puternic pentru ficatul lenes, cu probleme cauzate de abuzul de alcool sau dieta severa. Este bogat in magneziu si fier. Se foloseste in litiaze biliare, reumatism, anemie, astenie, obezitate, hemoroizi, celulita.
  • Telina are un efect de relaxare.
  • Sucul de napi si cel de papadie sunt considerate tonice traditionale ale sistemului nervos.
  • Sucul de castraveti, in combinatie cu alte fructe si legume bogate în betacaroten (morcov, pepene galben), are intotdeauna un efect calmant in durerile de cap si ale migrenelor.
  • Coacazele negre, lamai, capsuni, varza de Bruxelles si ardei, fac minuni in combaterea stresului.
  • Sucul de coacaze negre are proprietati antireumatismale, antiartritice si e stimulator hepatic.
  • Spanacul si afinele contin mari cantităti de betacaroten iar acest  antioxidant este foarte necesar pentru o vedere excelenta.
  • Sucul de afinele sau de cartofi este de nepretuit pentru bolnavi de diabet.
  • Sucul de afine poate fi folosit si in tratamentul infectiilor intestinale: enterite, colite, diaree, colibaciloza. 
  • Sucul de cirese e remineralizant, depurativ, antireumatismal si indicat in arteroscleroza si artroza. Energetic, este deopotriva un factor de prevenire a imbatrinirii prin actiunea lui regeneratoare si eliminatoare a toxinelor.
  • Ananasul contine din belsug vitamine, oligoelemente si saruri minerale si un ferment digestiv foarte puternic. Sucul lui este indicat in insuficiente digestive, de crestere, in convalescente.
  • Sucul de lamiie este racoritor, bactericid, tonic al sistemului nervos, tonic cardiac, diuretic, antireumatismal, antiscorbutic, remineralizant.
  • Sucul de mere este tonic muscular si al sistemului nervos, diuretic si antireumatismal, antiseptic intestinal, depurativ este indicat intr-o sumedenie de afectiuni. in primul rind, constipatie. Este si laxativ, depurativ sanguin. Este util in astenie fizica si intelectuala, anemie si demineralizare, reumatisme, obezitate, stari febrile, gastrita, ulcer gastric, insomnii, cefalee.
  • Sucul de grepfruit este digestiv, depurativ, stimulent hepatic si un excelent drenor al veziculei biliare. Este si tonic, antihemoragic. Face minuni in anorexii, dispepsii, oboseala, stari febrile, artrita, afectiuni pulmonare.
  • Cu sucul de mandarine ve-ti avea un somn mai bun.
  • Sucul de portocale e un fluidifiant sanguin si un protector vascular. Pentru un efect mai puternic, se va folosi si coaja.
  • Sucul de caise este benefic  in cazurile de astenii fizice si psihice, de anemie si in convalescente. 
  • Ananasul contine din belsug vitamine, oligoelemente si saruri minerale si un ferment digestiv foarte puternic. Sucul lui este indicat in insuficiente digestive, de crestere, in convalescente. Este diuretic si cu proprietati detoxifiante.
  • Sucul din gutuie are proprietati fortifiante, antiseptice, hemostatice, astringente si diuretice. Este recomandat in anemie, afectiuni cardiovasculare, ale cailor respiratorii, ale tubului digestiv, in astm.
  • Sucul de zmeura e indicat in reumatism, guta, dermatoze, stari febrile. Amestecul de suc de zmeura si de suc de coacaze, constituie o bautura recomandata in febrele eruptive si inflamatii urinare.
  •  Sucul de catina e plin de vitamine. E util in caz de in hipo si avitaminoza, anemie, arterite, reumatism, arteroscleroza, diaree, infectii oculare, tuberculoza, Parkinson, urticarie, ulcer, hepatita cronica si epidemica, ciroza.
  • Sucul de fragi se padure este remineralizant, antireumatismal. Este folosit si in arteroscleroza, intoxicatii, litiaze urinare. Poseda proprietati bactericide vadite mai ales impotriva bacilului febrei tifoide.
  • Sucul de pere este depurativ, diuretic, remineralizant, indicat in anemii, surmenaj, tuberculoza. Astringent, lecuieste durerile. Regleaza digestia, este foarte indicat in diabet zaharat si obezitate.
  • Sucul de struguri, datorita calitatilor sale, a fost supranumit lapte vegetal. Valoarea lui calorica este mare, peste 900 de calorii la 1 kg. Este indicat in cazul artritei, reumatismului, gutei, litiazelor, hipertensiunii, enteritei. Acest suc este remineralizant, energizant muscular, stimulent si decongestionant hepatic, antitoxic, colagog, diuretic, laxativ. intirzie imbatrinirea organismului. Cura cu suc de struguri este eficienta si in dermatoze (eczeme, furunculoza), precum si in ingrijirea tenului.

Pentru o viata sanatoasa consumă alimente proaspete, pentru a obtine vitaminele si mineralele de care are nevoie organismul.


Dieta trebuie sa contina fructe, legume, cereale, fructe oleaginoase si oua. 

Alege carnea slaba si limiteaza pe cat posibil consumul de carne rosie, pestele proaspat, este intotdeauna o alegere mai sanatoasa.

Redu la minimum  sau daca poti elimina consumul de alimente procesate, sarate, indulcite sau grase.

Bea suficienta apa pentru o bună hidratare a organismului, cantitatea recomandată este de 1,5-2 l pe zi.

Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu