marți, 15 august 2017

Modificarea benigna a sanilor - Mastopatia fibrochistica



Dureri si umflaturi, sensibilitate sporita la atingere si formarea unor noduli mici-iata cateva dintre simptomele tipice ale mastopatiei, cea mai frecventa modificare benigna a tesutului glandelor mamare.



O femeie din doua, cu varsta intre 35 si 55 de ani este afectata de aceasta modificare benigna a tesutului glandelor mamare. Modificarile in sine nu sunt considerate patologice, iar unele femei nu prezinta nici un fel de disconfort.

Dezechilibru hormonal

Cauza exacta a mastopatiei nu este cunoscuta, insa se pare ca estrogenul joaca un rol esential. Cel mai probabil, avem de-a face cu un dezechilibru hormonal, respectiv nivelul estrogenului este mai mare decat al gestagenului. Acest dezechilibru este posibil atunci cand este produs prea mult estrogen, iar productia de progesteron scade.

Acest dezechilibru hormonal se manifesta printr-o modificare a tesutului mamar. Astfel, tesutul conjunctiv se intareste si formeaza noduli sau cicatrizari. In plus, se pot forma si chisturi de diferite dimensiuni. La fel de frecvente sunt si acumularile de apa in tesuturi. Durerile sunt deseori asociate cu ciclul menstrual, fiind mai accentuate la inceputul ciclului, urmand sa scada in intensitate odata cu inaintarea in ciclul menstrual.

Diagnosticarea mastopatiei

Multe femei observa singure modificarile intervenite in tesutul mamar, deoarece acesta se simte mai ferm la atingere. Prin palpare se pot simti si nodulii si eventualele dureri de atingere, iar de cele mai multe ori modificarile se observa la ambii sani. Este posibila uneori si eliminarea unui lichid prin mamelon. Medicul va stabili un diagnostic prezumtiv prin palpare, pe baza varstei femeii si a durerilor survenite in mod conditionat de ciclul menstrual.

In principiu, orice modificare poate avea si o cauza maligna care nu poate fi determinata printr-o simpla palpare. Pentru a exclude astfel de posibilitati, sunt necesare si alte ivestigatii medicale. Printre acestea se numara mamografia, ecografia mamara sau biopsia in cazul in care exista in continuare dubii cu privire la natura modificarilor.

Clasificare si semnificatii

In functie de amploarea modificarilor tesutului mamar, mastopatia este clasificata in trei grade. Odata cu evolutia modificarilor, creste si riscul transformarii modificarilor care initial benigne in modificari maligne. Aceasta clasificare, serveste asadar stabilirii clare a riscului existent.

Numai una din zece femei este afectata de mastopatie de gradul III. Chiar daca sunt mai rare, mastopatiile de gradul III sunt cu atat mai problematice, deoarece riscul dezvoltarii unui cancer mamar este semnificativ mai mare. O alta dificultate cu care se confrunta pacientele este ca datorita modificarilor tesutului mamar, o modificare maligna nu ar putea fi descoperita la timp. Astfel, descoperirea unei mastopatii de gradul III poate constitui un adevarat soc pentru cele in cauza.

Femeile cu mastopatii de grade inferioare nu ar trebui sa fie ingrijorate de posibilitate evolutiei acesteia intr-un cancer mamar, deoarece in aceste cazuri modificarile sunt de alta  natura.

Terapie

Unele femei reusesc sa treaca fara nici o problema peste aceste modificari, altele insa se confrunta cu o scadere a calitatii vietii. Mastopatia in sine nu poate fi tratata, ci doar disconfortul asociat cu aceasta. Daca examenele medicale au stabilit ca modificarile nu sunt maligne, mastopatiile pot fi tratate cu medicamente, respectiv cu tratamente hormonale sau remedii naturiste (Vitex agnus castus, seminte de in proaspat macinate), preparate homeopate (ex. Phytolacca, Vitex agnus castus, Caulophyllum thalictroides, Cyclamen purpurascens, Strychnos ignatii, Iris versicolor, Lilium tigrinum, etc ) sau saruri Schuessler. Si o veste buna: dupa menopauza, starile de disconfort ar trebui sa dispara complet odata cu incheierea schimbarilor hormonale. Alimentatia se pare ca are un rol important in mentinerea sanatatii sanilor si a echilibrului hormonal. In cazul mastopatiei fibroschitice se recomanda  reducera consumlui de zahar si de carne.

Femeile diagnosticate cu mastopatie fibrochistica trebuie sa isi palpeze regulat sanii pentru a se familiariza cu modificarile survenite. Cel mai bun moment este chiar la inceputul ciclului menstrual. In plus, se recomanda controalele de rutina la ginecolog minim o data pe an, care ar trebui sa includa si palparea sanilor.

Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu