sâmbătă, 3 septembrie 2016

Alergia - Ce trebuie sa stim




Termenul "alergie" provine din grecescul "allos" (care inseamna "gresit") si "ergon" (care inseamna "energie consumata pentru aparare"). Cu alte cuvinte, o reactie alergica iroseste energia rezervata in mod normal pentru apararea organismului!




Cele mai frecvente tipuri de alergii sunt rinita alergica sau febra de fan, astmul bronsic, eczema, urticaria, angioedemul si anafilaxia. Se apreciaza ca rinita alergica afecteaza pana la 40% din populatia globului,


Rinita alergica, numita si febra fanului, afecteaza in medie 24% din populatia Europei.
Simptomele, care includ stranutul, congestia nazala si pruritul ocular, pot aparea intermitent, fiind determinate de polenul arborilor, ierburilor si buruienilor.

Anumiti alergeni au o concentratie maxima in anumite perioade din an, cel mai frecvent primavara sau toamna, cand plantele infloresc. In plus, incarcatura de polen din aer este maxima dimineata.

Simptomele alergice pot sa scada capacitatea de concentrare si randamentul, avand un efect negativ asupra performantelor profesionale si scolare.
 De asemenea, persoanele care sufera de alergii pot resimti o stare de nervozitate, neincredere in sine si pierderea motivatiei.

Alergia este reactia organismului la contactul repetat cu anumite substante, denumite alergene. Ele se gasesc în unele alimente, în aer, în unele medicamente, produse cosmetice si în alte substante chimice.

Sistemul imunitar produce  anticorpi si limfocite sensibilizate fata de substantele alergene: polenul, praful din locuinta sau din atmosfera, parul de animale, mucegaiurile, anumite alimente, produse cosmetice si alte substante chimice. Practic, organismul se apara atunci când, de fapt, nu este cazul.


 Alergiile pot fi de mai multe feluri:

Rinita alergica sau "febra fanului"


Reprezinta o reactie alergica ce poate determina curgerea nasului, inrosire si prurit al ochilor, hiperlacrimatie, senzatia de presiune la nivelul ochilor, inflamarea gatului si dureri de cap.
Simptome care seamana de fapt extrem de mult cu o raceala.

Rinita alergica sezoniera este usor de recunoscut deoarece apare in acelasi moment in fiecare an.
Incarcatura de polen este maxima dimineata.


De aceea, pentru un efect mai bun, este indicat ca medicatia sa fie luata dimineata, motiv pentru care ar fi de prefeat antihistaminicele nesedative.


Alergia la frig


Expunerea la temperaturi scazute în timpul sezonului rece poate determina la nivelul pielii, reactii normale la frig sau reactii anormale, în functie de specificul fiecarui individ.

Una dintre reactiile cutanate anormale este urticaria la frig, care se manifesta prin aparitia de leziuni dupa expunerea la vânt, dupa bai în apa rece, dupa consumul de bauturi reci sau la simpla scadere a temperaturii.

Tratamentul consta în prevenirea expunerilor la agentii fizici mentionati anterior, în tot cursul vietii. Iar pentru obtinerea un tratament adecvat se recomanda consultarea medicului.

Alergiile alimentare

Foarte cunoscuta de bolnavi pe propria lor piele, alergia alimentara este totusi destul de frecvent minimalizata ca importanta .
Realitatea este ca simpla reactie de respingere fata de un aliment nu este egala cu tot ceea ce inseamna alergia alimentara.
Multe alimente pot genera reactii de intoleranta sau intoxicatii, care doar imita alergia.
Manifestarile alergiei alimentare se exprima prin: greata, varsaturi, tulburari digestive, dar si umflarea si uscarea buzelor, precum si colorarea rosiatica a zonei din jurul gurii.
Uneori, dupa ingestia alimentului alergizant apare si senzatia de congestie nazala si prurit.

Alimentele cele mai alergizante sunt nucile, piersicile, ciresele, capsunele, zmeura, bananele, kiwi, pepenii, morcovii, feniculul, patrunjelul, crustaceele, ouale, laptele, pestele.

La copii, cele mai alergizante alimente sunt tocmai cele de baza in alimentatia lor: lapte, oua, cacao.
Cercul rosu in jurul buzelor, urticaria, voma in jet a unui aliment, crizele de astm chiar in timpul mesei, toate acestea sunt semne ale unei posibile alergii alimentare, motiv pentru care trebuie consultat neintarziat un specialist in alergologie.

Alergia alimentara se declanseaza cu atat mai usor cu cat i se deschid portile de catre o boala pre-existenta cum ar fi ulcerul gastric, consumul abuziv de alcooluri tari sau de sucuri acide, obiceiul de a manca alimente deosebit de picante.


Ameliorarea simptomelor de alergie


Anti-histaminicele actioneaza prin blocarea actiunii histaminei, substanta care provoaca mancarimea, stranutul, curgerea nasului si lacrimarea.

Anti-histaminicele de a doua generatie sunt eficiente, se administreaza comod si au reactii adverse minime sau reduse.
Daca dezvolti o simptomatologie usoara sau moderata când esti expus la alergeni, problema ta poate fi usor controlata cu medicamente precum anti-histaminice sau decongestionante nazale prescrise de medic.

Astmul bronsic si rinita alergica


Astmul este foarte strans legat de rinita alergica, in sensul in care rinita alergica, de cele mai multe ori, este ca un precursor al astmului.
Tratamentul rinitei alergice previne instalarea astmului bronsic alergic.

Asadar, rinita alergica, oricat de nesemnificativ s-ar manifesta clinic, in special la copii, este recomandat a fi luata foarte in serios. Ideal este sa mergeti la un consult medical de specialitate, mai ales in cazul copiilor.

Pentru anumite tipuri de alergii, medicul tau poate prescrie o imunoterapie.
Tratamentul consta în administrarea unor doze crescânde de alergen specific pe o durata de câteva luni urmarindu-se desensibilizarea progresiva.

Rolul este de a spori toleranta organismului la alergenul respectiv
Pentru orice intrebari sau nelamuriri va recomandam sa consultati medicul sau farmacistul.



Copiii pot beneficia de forme speciale de administrare cum ar fi siropul sau picaturile.
Specialistii recomanda folosirea in siguranta a produselor naturale pentru stoparea alergiilor, considerand ca ar fi o alternativa accesibila oricui, dar in anumite conditii.


Remedii naturiste care ameliorează simptomele alergiei:


Trei Frați Pătați


Cea mai importantă plantă în tratamentul alergiilor este Trei Frați Pătați.

Se iau 5 linguri de ceai Trei Frați Pătați și se pun într-un litru de apă plată.
Se lasă de seară până dimineața, când se strecoară și se bea pe parcursul zilei (cu minim 30 de minute înainte de masă).



Urzica

Urzica este una din plantele foarte accesibile și care aduce numeroase beneficii organismului.
Se poate face o cură cu ceai de urzică sub formă de infuzie sau cu pulbere de urzică pentru tratarea alergiilor.
Bolile de inimă și alergiile sunt tratate cu ajutorul curei cu urzică.

Așadar, infuzia de urzică și tinctura de urzică sunt recomandate pentru combaterea tensiunii arteriale și a tahicardiilor.
Se recomandă o cură de o lună vreme în care se consumă trei căni de ceai de urzică zilnic. Această infuzie de urzică se prepară din o lingură de frunze de urzică proaspete, tocate, peste care se toarnă o ceașcă de apă clocotită și se lasă la infuzat vreme de 15 minute.
Ceaiul de urzică poate fi găsit și la farmaciile naturiste sau plafaruri, sub formă de plantă uscată sau de pliculețe.
O cură cu ceai de urzică durează o lună de zile, de preferință la începutul primăverii și se consumă câte două-trei căni de ceai zilnic. Se poate face și o cură de o lună cu pulbere de urzică, consumându-se câte trei lingurițe de pulbere zilnic, înainte de mesele principale.


Gingko biloba


 Gingko biloba este o plantă ce poate combate cu succes alergiile datorită conținutului de flavonoide și de antioxidanți.
Quercitina din gingko biloba blochează producția de histamină și contribuie la combaterea alergiilor.


 Țelina

Țelina este excelentă ca și medicament, dar în principiu este folosită ca aliment.
Se pot consuma atât frunzele, cât și rădăcina țelinei.
Țelina este un tip de aliment care aduce foarte multe beneficii asupra sănătății și despre care puțini dintre noi știm.
Țelina este ideală pentru combaterea alergiilor și nu mulți dintre noi știam acest lucru. Așadar, se consumă suc de țelină vreme de o lună, de trei ori pe zi înainte de mesele principale, câte 250 ml pentru a combate alergiile.


Gheara diavolului

 Gheara diavolului este o plantă din care se poate prepara o infuzie pe care să o consumați pentru ameliorarea simptomelor specifice alergiilor.
Astfel, în 300 de mililitri de apă clocotită se pun 1,5 grame de rădăcină uscată din această plantă.
Lăsați să infuzeze timp de opt ore, apoi filtrați și beți înainte de masă câte 100 de mililitri de infuzie.
Gheara diavolului este totuși, contraindicată persoanelor care suferă de afecțiuni ale stomacului, precum ulcerul, deoarece produce aciditate în stomac. Este ideală însă în tratarea migrenelor și a sinuzitei.

 Mierea

Mierea de albine este un adevărat elixir pentru sănătatea noastră.
În primul rând, trebuie atenționați părinții ce au copilași mai mici de un an asupra faptului că mierea este strict interzisă până la această vârstă deoarece anumite microorganisme ce se dezvoltă în miere poate produce botulismul și de asemenea alergia la miere.
De altfel, mierea este indicată persoanelor ce suferă de alergii, de diverse forme și se recomandă consumarea a trei lingurițe de miere zilnic, stimulând astfel și sistemul dvs. imunitar.

Uleiul de sunătoare

Uleiul de sunătoare poate trata cu succes alergiile pielii.

Uleiul de sunătoare este excelent în tratarea diverselor afecțiuni, și se găsește la magazinele specializate, sau se poate prepara după o rețetă minuțioasă:
 - 20 g de flori uscate umezite cu 50 ml alcool 700; după 12 ore se adaugă 200 ml ulei de măsline sau de floarea-soarelui şi se lasă la macerat 4-6 săptămâni.
După fiecare săptămână se mai pun în macerat câte 100 g de vârfuri înflorite.

Negrilica

Infecțiile și alergiile sunt tratate și cu ajutorul semințelor de negrilică, deoarece acestea conțin elemente esențiale pentru organism precum omega 3 și omega 6 și acizi grași esențiali.
Aceste substanțe protejează corpul împotriva formării de tumori și de asemenea împiedică formarea litiazelor.

Măceșele

Măceșele combat alergiile, este un fapt dovedit.
Cura cu măceșe începe la începutul primăverii și se bea timp de o lună și jumătate o jumătate de litru de infuzie de măceșe zilnic. În sezonul rece însă, dacă țineți această cură, organismul va fi ferit de răceli și viroze.



Tratamentul naturist al alergiei


Ca în cazul oricărei alte afecțiuni, tratamentele naturiste trebuie să fie personalizate de la caz la caz și necesită consultarea unui medic specialist.

Dar se poate stabili o schemă generală de tratament, după cum urmează:




1. Gemoterapic de coacăz negru: 20 de picături de 3 ori pe zi;

2. Activ zeolit silicic : 2-3 capsule de 2 ori pe zi;

3. Vitamina C alcalina forte: 3g x2

4 Sanohelp: 2 picx2 intr-o cana cu apa calduta

5. Macerat la rece : Se ia planta Trei Frați Pătați 100g, coacăz negru 50g, busuioc 100g, urzică 100g, sunătoare 100g: se amestecă și se pun câte 5 linguri din amestec într-un litru de apă plată. Se lasă de seara până dimineața, când se strecoară și se bea pe parcursul zilei (cu minim 30 de minute înainte de masă) de 3 ori pe zi.


6. Se pune la uscat pielita alba unui ou fiert tare intr-un loc aerisit si la intuneric. Dupa ce s-a uscat bine se piseaza intr-un vas de sticla pina se obtine o pudra. Copiilor de 1-3 ani li se administreaza cite un virf de lingurita din aceasta pudra, celor de 3-7 ani cite 1/4 de lingurita, iar celor de 7-14 ani cite 1/2 lingurita de pudra  pe zi. Înainte de administrare se pot adauga citeva picaturi de zeama de lamiie.  Pudra se pastraza in borcane de sticla inchise ermetic, la loc întunecos si la temperatura camerei.

7. Într-un litru de apa clocotita se fierbe o mina de teci de fasole timp de 3-5 minute. Se lasa intr-un vas emailat 1-2 ore. Se bea cite un pahar de trei-patru ori pe zi, timp de doua-trei zile.

8.  Se iau cite 1-2 lingurite de suc proaspat de telina de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de mese. Sucul poate fi inlocuit cu un decoct de radacina de telina: se toarna un pahar de apa clocotita peste doua linguri de  radacina maruntita. Se fierbe 10 minute la foc mic. Se poate prepara si o infuzie: peste doua linguri de radacina de telina se toarna 1 pahar de apa clocotita. Se lasa 2 ore, dupa care se bea cite 1/3  pahar de trei ori pe zi, cu 20 de minute inainte de mese (aceeasi cantitate se va bea si în cazul decoctului).

9. Se taie marunt doua cepe de marime mijlocie. Peste ele se toarna 500 ml de apa fiarta si racita si se lasa acoperit peste noapte. Se bea pe parcursul întregii zile.

10. Se toarna 500 ml de lapte peste 100 g de carbune de lemn. Se fierbe 15 minute si se lasa acoperit peste noapte. Se bea cite 1/2  pahar la fiecare 30 de minute.

11. Se pun pe o bucatica de zahar cubic cinci picaturi de ulei de marar sau de fenicul. Se ia cite o bucatica de zahar de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa. Apoi se ia clorura de calciu, cite doua linguri, la un pahar de apa fiarta si racita.


Alergia la fin (febra finului)
 1. Ceapa (Alium cepa). Se iau doua linguri de ceapa rasa si se pun intr-un vas cu apa la bain-marie. Se acopera vasul cu un cornet dintr-o hirtie foarte groasa, la care se lasa o mica deschizatura. Se apropie nasul de aceasta deschizatura si se inhaleaza aburi pe fiecare nara, timp de 10 minute, de trei-patru ori pe zi.

2. Sunatoarea (Hypericum perforatum). Se prepara o infuzie din 10 grame de sunatoare la un pahar de apa clocotita. Se lasa doua ore in termos, dupa care se strecoara. Se iau cite doua linguri de trei ori pe zi, inainte de mese.

Dermatite, prurit, urticarie
 1.  Urzica (Urtica dioica). Peste o lingura de planta se toarna un pahar de apa clocotita. Se da in clocot, dupa care se lasa o ora. Se strecoara si se bea 1/4  pahar, de patru ori pe zi.

2. Roinita (Mellisa oficinalis). Se prepara o tinctura din 40 de grame de planta la un pahar de alcool de 70 de grade. Se lasa sa plamadeasca sapte zile. Se strecoara si se foloseste pentru a sterge pielea.

3.     Menta (Mentha piperita). Se prepara o tinctura din 20 de grame de menta la 1/2  pahar de alcool. Se lasa sa plamadeasca sapte zile si se foloseste pentru ungerea pielii. Intern se poate folosi o infuzie de menta: peste 10 grame de planta se toarna pahar de apa clocotita. Se lasa 20-30 de minute, dupa care se strecoara. Se ia cite o lingura, de trei ori pe zi.

Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!




Sursa:
http://dr-catalin-luca.ro/site/tratamente-medicale/trateaza-alergiile-in-mod-naturist.html
http://www.claritine.ro/remediu-alergii/articles/id_14/Despre-alergii.html






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu