Cateva sfaturi nu strica niciodata, de aceea mi-a propus sa adun de peste tot, idei si sfaturi, care sa ne ajute in viata de zi cu zi.
Astazi ne vom dedica bucatariei.
- Aluatul pentru haiosi nu se lipeste de fundul tavii daca o ungem bine cu apa rece.
- Aluatul folosit la prajiturile cu fructe, trebuie presarat cu putina faina si zahar, si copt 5 minute in cuptor. Apoi se scoate, se pun repede fructele si se introduce din nou.
- Apa in care fierbem macaroanele nu se mai revarsa, daca ungem gura oalei cu untura sau untdelemn.
- Carnea fripta la gratar pe foc de lemne dobandeste un gust excelent, daca se presara peste carbunii incinsi frunze de dafin, rozmarin, sau boabe mici de ienupar.
- Cafeaua naturala are o aroma mai accentuata daca, inaninte de a o folosi, o incingem putin intr-o tigaie, impreuna cu cateva cristale de sare grunjoasa.
- Capsunile si fragii pentru dulceata raman intregi si tari daca inainte de a le pune la fiert, le stropim cu suc de lamaie.
- Ceapa taiata in doua tine mai mult, daca se unge pe fata interioara cu un strat subtire de unt.
- Cutia pentru cuburi de gheata nu se mai lipeste de congelator, daca ii ungeti fundul cu putin untdelemn.
- Faina se pastreaza mai multa vreme in conditii bune, daca e tinuta in borcane de sticla si nu in pungi de hartie.
- Faina nu mai face cocoloase cand o amestecam cu apa sau lapte, daca punem in compozitie o priza de sare.
- Friptura tare se stropeste cu 1-2 linguri de otet si devine foarte frageda.
- Fripturile devin cu mult mai gustoase daca inainte de a fi puse pe gratar sunt trecute rapid printr-un clocot de apa, apoi sunt bine zvantate intr-un prosop.
- Fructele care urmeaza sa fie introduse in budinci sau sufleuri, trebuie mai intai sa fie bine apasate cu mana intr-un castron. Indepartarea sucului asigura o calitate mai buna a preparatelor.
- Galustele pentru supa devin pufoase, daca punem in compozitie putin praf de copt, stins cu zeama de lamaie.
- Laptele nu se mai strica, oricat de cald e afara, daca se pune in el o lingurita de bicarbonat (nu-i schimba gustul).
- Laptele afumat se trece repede in alt vas si se acopera cu o panza umezita.
- Lamaile suculente se cunosc dupa coaja subtire.
- Lichidele fierbinti isi pastreaza multa vreme temperatura, daca inainte de a le pune in termos, acesta se clateste bine cu apa clocotita.
- Maduva din osul de vita nu se mai risipeste in supa, daca inainte de a o pune la fiert bagam in ea (la ambele capete) cateva bobite mari de sare grunjoasa.
- Mararul trebuie spalat cu mult inainte de a fi folosit ca decor pentru oua umplute sau sandwch-uri. Cand e ud, se lipeste si e urat.
- Maslinele sunt cu mult mai gustoase, daca inainte de a la pune in borcan cu ulei, le oparim de 3-4 ori (aruncam apa), apoi le racim si le punem cu ulei in borcane.
- Mamaliga nu mai face cocoloase, daca in loc sa o punem sa fiarba in apa, o amestecam inainte (200 gr. malai cu un litru de apa, o lingurita de untdelemn si sare) si o punem sa fiarba, amestecand din cand in cand.
- Maioneza nu se taie daca inainte de a incepe sa o frecam, adaugam in compozitie si o bucatica de cartof fiert si ras.
- Maioneza nu se mai taie, daca la inceput se freaca bine galbenusul cu o lingurita de mustar. Uleiul poate fi pus fara grija (nu picatura cu picatura)
- Mirosul de usturoi dispare, daca imediat dupa ce l-am mancat, luam in gura si mestecam incet o lingurita de unt proaspat sau margarina.
- Mierea nou cumparata nu se pune niciodata peste mierea veche, ramasa in borcan. Fermenteaza.
- Mierea de albine se verifica, daca este naturala, cu ajutorul unui creion chimic. Daca nu se coloreaza, inseamna ca mierea nu are nici un adaos.
- Ochiurile nu se mai lipesc de tigaie, daca inainte de a le pune, presarati in uleiul fierbinte un praf de faina, pe care il lasati sa se rumeneasca.
- Ouale crapate nu-si pierd albusul, daca sunt fierte in apa cu sare.
- Omleta si papara de ou sunt mult mai gustoase, daca in uleiul incins in care urmeaza sa fie prajite se caleste mai inainte o ceapa tocata marunt.
- O bucatica de paine infipta intr-o furculita, inlocuieste cu succes pensula cu care se ung tigaile in care se fac clatite.
- Papanasii devin deliciosi, daca puneti in compozitia lor doua linguri de untdelemn.
- Pestii cu solzi mici se curata mai usor, daca se tin cateva minute in apa rece.
- Pestele nu se mai lipeste nici el de gratar, daca inainte de preparare se trece prin ulei cald.
- Prajitura cu branza creste foarte frumos, daca la jumatatea timpului de coacere, o scoatem din cuptor si-i desprindem marginile cu un cutit, bagand-o apoi la loc.
- Praful de copt se cerne odata cu faina, pentru a se raspandi cat mai uniform in aluat.
- Produsele de patiserie raman fragede si rezistente mult timp, daca sunt unse pe deasupra cu miere. Ea atrage umiditatea si ucide bacteriile.
- Toate preparatele cu spuma de albus se coc astfel: primele 5 minute la foc mic, apoi la foc mare, pana cand suprafata se aureste frumos.
- Saramura in care s-au acrit castravetii nu trebuie niciodata aruncata, fiindca da un gust minunat cand e pusa-n salate.
- Salata de castraveti devine mai gustoasa si mai digerabila, daca in sosul de untdelemn si otet se mai adauga si o lingurita de mustar.
- Salata verde ramane proaspata doua zile, daca o taiem deasupra coceanului si o punem pe o farfurie cu apa.
- Sfecla fiarta se curata mai usor de coaja, daca o tineti cateva secunde sub jet de apa rece.
- Usturoiul se curata foarte repede daca se freaca capatana sub jet de apa rece sau se tin cateii intr-un castron cu apa rece, vreme de 5-10 minute.
- Vasul cu miere nu se pune niciodata alaturi de vasul cu sare, fiindca va fermenta.
- Zaharul face friptura crocanta. Inainte de a pune carnea pe gratar, presarati-o cu un praf de zahar. Se rumeneste repede si devine crocanta, fara sa-si schimbe gustul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu