Peștele și
fructele de mare sunt importante pentru sănătate, întrucât conțin un lanț lung
de grasimi omega-3 și sunt bogate în substanțe nutritive cum ar fi vitamina D
si seleniu, au un conținut ridicat de proteine și scazut în grasimi saturate.
Includerea în alimentație a peștelui sau a uleiului
de pește ajuta la menținerea sănătății inimii și vaselor de sânge
Exista dovezi atât de
puternice și coerente privind aceste beneficii, încât, specialiștii recomanda
ca toți oamenii sș consume pește de doua ori pe săptămână.
Din păcate, destul de
puține persoane țin cont de aceste sfaturi.
Unii nu agrează pestele,
iar în cazul altora, consumul redus este cauzat de percepțiile legate de cost,
accesul dificil la magazinele care vând pește și incertitudinea cu privire la
modul de a pregati sau găti peștele.
Mercurul este un element
natural care se găsește în aer, apă și alimente.
Majoritatea persoanelor este
expusă la mercur prin alimente.
Peștele este contaminat cu mercur în cursurile
de apă și oceanele în care trăiește și se hrănește.
Acest mercur formează cea
mai toxică forma și anume, metilmercur și afectează proteinele tisulare ale
organismului uman, precum mușchii.
Printre speciile de pește
și fructe de mare cu o cantitate redusă de mercur se numără: anșoa, escolar,
merluciu, crab, languste, hering, macrou, cambula, șalău, somon (proaspăt,
sardine sau conservat), scoici, creveți, calamar, tilapia, homari, stridii.
Speciile de pește cu un
conținut moderat de mercur și care ar trebui consumate de maxim șase ori pe
lună includ: crap, cod, halibut, ton, bass, cobe de Atlantic.
Sfaturi - cum să alegem
corect peștele
- Cumpărați pește viu
- Examinați branhiile, un "instrument" principal în determinarea prospețimii peștelui. Ele ar trebui să fie de culoare roșie aprinsă, deși la unele specii de pești pot fi şi de culoare roșie închisă
- Ochii peștelui trebuie să fie clari, transparenţi.
- Solzii strălucitori, curaţi - un semn de prospețime
- Carnea, peștelui prins recent este densă, rezistentă și-şi recuperează forma rapid. Apăsați ușor pe suprafața peştelui - dacă va rămâne o gaură, atunci peștele este nesuficient de proaspăt.
Cum gătim Peștele:
Ca să prepari carnea de
peşte cum trebuie este bine să cunoşti câteva trucuri de la bucătarii
profesionişti.
Reţetele cu fileuri de
peşte se fac foarte rapid, nu necesită multe ingrediente şi poţi să ai mereu o
mâncare sănătoasă şi proaspătă pentru masa de seară.
1. Ingredientele se
pregătesc cu 2-3 ore înainte.
2. Peştele se ţine în
marinată minimum 30 de minute pentru combinarea aromelor
3. Cele mai potrivite
condimente pentru peşte sunt rozmarinul, şofranul, frunzele de ţelină, salvia
şi piperul
4. Marinata se face
amestecând ulei de măsline extravirgin cu zeamă de lămâie, sare şi condimentele
dorite
5. Lămâia se mai poate
înlocui cu alte lichide acide, care frăgezesc carnea: iaurt, bere, oţet
balsamic
6. Este recomandat să
foloseşti ardei iuţi peste fileurile de peşte, dar numai dacă nu va fi consumat
de către copii
7. Fileurile de peşte date
prin marinată se lasă la cuptorul încins aproximativ 25 de minute
8. Deoarece peştele are un
conţinut ridicat de apă nu este nevoie să adaugi apă înainte de a-l pune la
cuptor
9. Un sos care merge de
minune cu peştele este cel preparat din unt, puţină făină, vin alb sau zeamă de
lămâie şi capere.
Se topeşte untul la o temepratură medie, nu foarte ridicată,
se îngroaşă cu o cantitate egală de făină , iar apoi se adaugă zeama de lămâie.
Caperele se lasă la fiert în vin alb până când acesta se reduce la jumătate,
după care se combină cu sosul făcut cu unt şi făină.
10. Lângă un file de peşte
la cuptor merge foarte bine un amestec de legume la grătar stropite cu ulei de
măsline extravirgin, sare şi piper.
Dovleceii, morcovii, ardeii şi beţele de
ţelină sunt delicioase la grătar, însă cu condiţia să le laşi crocante ca să-ţi
păstreze din substanţele nutritive.
Foarte interesant.
RăspundețiȘtergere