Sanatatea adevarata inseamna, starea de bine fizica, psihica si emotionala.
Pentru noi si pentru sanatatea noastra
miercuri, 18 mai 2016
Iaurtul, un aliment benefic pentru sanatate.
Conform studiilor de specialitate, iaurtul este plasat în categoria alimentelor sănătoase, alături de legume și de fructe, pentru că are un conținut semnificativ de nutrienți esențiali pentru organism și o valoare calorică mică.
La fel ca laptele din care este făcut, iaurtul este o sursă valoroasă de minerale (în principal calciu), conține grăsimi pe bază de acizi grași cu lanţ scurt, glucide specifice (lactoză) și unele vitamine. Iaurtul joacă un rol important în dezvoltarea și menținerea țesuturilor (musculatura, organe vitale), deoarece este o sursă de proteine cu valoare nutritivă înaltă, care asigură organismului toți cei 9 aminoacizi esențiali. Este astfel un aliment valoros, atât prin nutrienții esențiali pe care îi conține, cât și prin proporția în care aceștia se găsesc în iaurt.
Iaurtul este un aliment confirmat că poate reduce riscul de diabet şi boli cardiovasculare, dacă este consumat frecvent.
Mai multe studii efectuate la nivel mondial au demonstrat efectul protector asigurat de consumul de iaurt în prevenirea diabetului de tip 2 și în combaterea obezității.
Iaurtul crește nivelul de calitate al dietei, scade riscul cardiovascular și asigură o valoare mai mică a circumferinței taliei, reduce excesul de grăsime corporală și abdominală, prin mecanisme complexe care pot să implice factori precum: aportul de calciu, creșterea eliminării fecale a acizilor grași, controlul apetitului, calitatea foarte bună a proteinelor, îndeosebi a proteinelor serice (din zer), pentru creșterea musculară sau influența benefică a bacteriilor probiotice din iaurt asupra florei intestinale, a cărei structură s-a dovedit a fi diferită la copiii obezi în comparație cu cei normoponderali.
Persoanele care obişnuiesc să consume frecvent iaurt, în medie 4,5 porţii pe săptămână, au prezentat un risc cu 28% mai mic de a se îmbolnăvi de diabet zaharat de tip II.
Iaurtul este și un factor de re-echilibrare a dietei, în raport cu excesul de grăsimi şi glucide din alte categorii de alimente.
În concluzie, consumul zilnic de iaurt contribuie la asigurarea unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate, în toate etapele vieţii.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu