vineri, 19 august 2016

Constipatia



Sanatatea colonului, o problema serioasa.
Prunele, mierea, ceaiul de crusin, taratele, chefirul raman cele mai eficiente laxative naturale



De cele mai multe ori ne jenam sa abordam acest subiect. Sau nu consideram constipatia o problema serioasa  ceea ce este o mare greseala.
Bunul mers al tranzitului intestinal este extrem de important pentru sanatatea generala. Tulburarile pot duce la complicatii extrem de grave, printre care disconfortul abdominal e doar floare la ureche.
Banala constipatie poate duce la hemoroizi, obezitate si chiar cancer de colon.
Omul sanatos are un scaun pe zi. Atunci cand nu este respectat acest ritm, sanatatea colonului este afectata si, de aici, toate organele sunt perturbate.
Tratamentul cel mai bun este prevenirea constipatiei. Pentru aceasta, trebuie sa consumam anumite alimente, sa ni le interzicem pe altele, sa folosim laxative naturale si sa ducem un mod de viata activ.




Un simptom pentru afectiuni grave.


Constipatia apare atunci cand scaunele sunt rare, la mai mult de doua zile, se realizeaza cu dificultate, dau impresia de golire incompleta, iar materiile fecale au o consistenta dura. Atunci cand scaunul are loc doar o data la saptamana, si cand situatia persista o perioada indelungata, este vorba de constipatie cronica.
Cei care sufera de aceasta afectiune spera ca situatia se va remedia de la sine si nu consulta medicul. Este o atitudine gresita, constipatia aericliteaza sanatatea generala si organismul se afla la un pas de mari probleme, din care solutia finala este de ordin chirurgical.

Nefiind eliminate, resturile alimentare se acumuleaza in intestinul gros si dau nastere la alte complicatii (halena, dureri de cap, limba incarcata, depresie, maini reci, umede, insomnie), care pot merge pana la obstructie intestinala. Este considerata urgenta si trebuie consultat medicul atunci cand constipatia e insotita de varsaturi si dureri abdominale.
Constipatia este un simptom, nu o boala. Ea poate anunta alte probleme cum ar fi hemoroizii, colitele, fisurile anale. Nu este de ajuns sa luam laxative, care vor rezolva problema doar pe moment. Un colon incapatinat, care ne obliga sa stam pe WC mai mult de 10 minute, necesita un program de reeducare prelungit.
Dieta este absolut necesara.


Obiceiuri sanatoase

Pentru prevenirea constipatiei si mentinerea unui scaun regulat, este foarte importanta adoptarea unor obiceiuri sanatoase.
In primul rand, e bine sa avem cam aceeasi ora de mers la toaleta, ora care sa corespunda perioadei de maxima activitate a colonului (intre orele 5 si 7).
Activitatea acestuia este mai accentuata dupa trezire sau dupa fiecare masa. Este important sa dam curs oricarei senzatii de scaun.
Cel mai rau lucru este sa amanam momentul, pentru ca necesitatea respectiva poate disparea.
Daca suntem intr-o calatorie sau in perioade stresante, si nevoia naturala a evacuarii aproape ca dispare, trebuie sa ajutam organismul. E necesar sa avem la indemana supozitoare cu glicerina.
Dar cel mai nimerit lucru este sa nu ajungeti constipati. Putina atentie la ceea ce mancati si veti usura sarcina intestinului gros.
O alimentatie formata din fainoase de calitate superioara, dulciuri, carne si branza, adica fara legume si fructe, deci saraca in resturi vegetale, leneveste intestinul si intirzie evacuarea.
Regimul va trebui sa cuprinda o cantitate mai mare de lichide reci care excita contractiile intestinale, alimente bogate in celuloza, care maresc bolul fecal si usureaza fermentatia, dulciuri concentrate (miere, dulceata, gem) care favorizeaza producerea fermentatiilor intestinale, o cantitate crescuta de grasimi pentru a excita secretia bilei si contractiile intestinului, alimente bogate in vitamina B1, ca drojdia de bere si painea neagra.

 

De ce avem nevoie de legume si fructe crude?

    Se stie ca aceasta afectiune apare mai des la persoanele sedentare, care petrec mult timp stand pe scaun, la femei, copii si batrani. De aceea, o prima masura de preventie a constipatiei este miscarea.
La o jumatate de ora, ridicati-va de pe scaun si faceti cativa pasi. Tot e ceva, daca nu puteti sa faceti gimnastica. Mersul pe jos este aliatul de nadejde al colonului sanatos. Puteti masa usor abdomenul in sensul evacuarii colonului, de la dreapta la stinga. si simpla bataie usoara a degetelor pe traseul intestinului ajuta foarte mult.
Dieta bogata in fibre este cel mai bun remediu profilactic. Fibrele nedigerate mentin apa si pastreaza scaunul moale si usor deplasabil catre rect. Majoritatea fibrelor din legume se distrug prin fierbere, deci ar fi bine legumele si fructele sa fie consumate crude.
Cantitatea necesara de fibre este de 35 grame zilnic. Legume recomandate: spanac, fasole verde, morcovi, dovlecei, salata verde, praz, cartofi, varza alba, sfecla coapta, rosii, castraveti. Sunt indicate aproape toate fructele cu exceptia bananelor.
Cele mai bune fructe purgative sunt perele, ciresele, capsunele, pepenele galben, saisele, strugurii si, mai ales, prunele. Si fructele uscate ajuta daca sunt tinute in apa inainte de a fi consumate.
Produsele lactate (mai ales chefirul si laptele batut) consumate frecvent nu vor lasa constipatia sa se instaleze. E contraindicata hrana uscata, conservele, condimentele, ceaiul negru, vinul negru, bauturile fierbinti, casul, urda nesarata, branza de vaci proaspata, painea calda, sucul de afine si ciocolata.

Lichidele care ajuta colonul

    Deshidratarea este o cauza majora a constipatiei, beti cat mai multe lichide! in special, reci si indulcite, dimineata pe stomacul gol. Sunt recomandati doi litri de lichide zilnic. Sunt bune sucurile de fructe, de zarzavat, citronadele, oranjadele, ceaiul de macese, laptele, laptele batut si iaurtul cu zahar.
Cartofii pot fi consumati sub orice forma. Ceaiul care si-a cistigat reputatia de bun laxativ este cel de coaja de crusin.
Decoctul are efect sporit. Se oparesc 1-2 lingurite de coaja faramitata intr-o cana de apa clocotita. Se lasa in repaos o jumatate de ora, iar apoi se fierbe la foc mic 15 minute. Se bea caldut indulcit cu putina miere, seara inainte de culcare.
Nu e bine sa aplicam cura cu crusin mai mult de 7 zile pe luna. In caz de urgenta, beti suc de prune si fiti pe faza, veti avea nevoie de toaleta cat de curand. Daca este prea puternic, inlocuiti-l cu suc de mere.
De asemenea, cafeaua, mai ales cea de dimineata, functioneaza ca un laxativ in cazul multor oameni. Melasa, siropul de culoarea caramelului obtinut din sfecla de zahar, este remediu eficient impotriva constipatiilor.
Se poate lua si combinat cu lapte sau suc de fructe. Sucul de varza, consumat de trei ori pe zi, dupa fiecare masa, asigura un scaun normal. Un pahar cu apa in care ati adaugat putina sare amara va va scapa de neplacuta constipatie. In bautura zilnica, adaugati o lingurita de ulei de masline.

Tarate, prune si seminte de in

Pentru a usura tranzitul, dimineata, pe nemancate, se bea un pahar cu apa. Trei smochine uscate taiate in patru si 12 stafide se fierb in putin lapte.
Se bea dimineata pe stomacul gol, fara zahar. Un alt remediu este sa luam dimineata 1-2 lingurite de tarate de grau. Sunt lipsite de gust, dar o lingurita contine circa 2g de fibre. In 2-3 saptamani, scaunul va functiona perfect.
Daca bem 2-3 pahare de zeama de varza murata pe zi sau 100 g miere de albine cu suc de mere, constipatia va fi de domeniul trecutului. La culcare, se poate lua o lingura de seminte de in sau 10 prune uscate.
Semintele trebuiesc spalate in prealabil si tinute o jumatate de ora intr-un pahar cu apa. Alt leac este infuzia de cicoare sau de salvie, o lingurita de planta la o cana de apa.
Se beau 3-4 cani de ceai pe zi. Va ajuta digestia o lingura de ulei de masline dimineata, si una seara. Cura cu polen, cate 20 g zilnic, luate cu apa indulcita cu miere, este un tratament care vindeca si constipatiile cele mai rebele.
Mustarul alb: se incepe in prima zi cu o lingurita de seminte de mustar alb cu putina apa, marind doza la doua lingurite timp de trei zile.
Nu se fac tratamente prelungite si nu se administreaza la copii. Este de folos si cura cu struguri sau cu must proaspat (o zi pe saptamana se consuma numai struguri sau numai must).

Ceaiuri laxative

    Ceaiul de ghimbir, chimen sau musetel trateaza eficient crampele, gazele si balonarea asociate constipatiilor. Puteti obtine in casa un laxativ eficient din petale de trandafir. Fierbeti apa cu putin suc de lamaie, portocale si zahar.
Dupa dizolvare, adaugati petalele de trandafiri rosii folositi la dulceata. Se fierbe, se lasa la racit si se bea de fiecare data cand aveti probleme cu scaunul.
Medicina chineza si indiana recomanda cu succes infuzia din susan risnit.
La un litru de apa fiarta, se pun 4-5 linguri cu susan, se lasa la infuzat 15-20 de minute, apoi se raceste.
Susanul stimuleaza musculatura intestinala. Ideal ar fi un litru de ceai baut pe stomacul gol. Ceaiurile amare, pelinul, ghintura, sunt bune laxative.
Ridichile negre sau rosii sunt laxativul natural perfect. Se consuma crude. Consumati 3- 4 prune la micul dejun si asteptati efectul.
Efecte similare produc si floricelele de porumb. Papadia, sub forma de infuzie, este un alt remediu util in constipatii. Se bea o cana dupa fiecare masa.
Radacina de lemn-dulce, un alt leac pentru reglarea tranzitului intestinal, se poate pisa pentru a obtine o pudra, din care se administreaza 1-3 grame (maximum jumatate de lingurita) inainte de fiecare masa.


Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu