„Marul iubirii“
Tomatele bine coapte sunt cel mai bun si ieftin remediu pentru tratarea multor afectiuni carora nici stiinta medicala nu le-a venit de hac.
Rosiile nu trebuie sa ne lipseasca de la masa, sa le consumam in cantitati mari, acum e vremea lor, sunt ieftine si foarte gustoase.
Daca am sti ce miracol farmaceutic ascund sub coaja lor aceste legume atit de populare, nu am ezita si nu ar lipsi de pe masa noastra.
Rezultatele celor mai noi cercetari arata ca rosiile previn si vindeca o multitudine de boli carora nici stiinta medicala nu le-a venit de hac. Banalele rosii au efecte terapeutice uluitoare, constituind o adevarata revolutie in tratarea multor afectiuni, inclusiv a cancerului.
Aproape 90% din continutul rosiei este apa, in care e dizolvata o adevarata colectie de vitamine, minerale, enzyme
Salata, suc sau bullion, rosia este uimitoare.
Putem consuma rosiile sub forma de salate, cu ulei si sare. O portie pentru un adult cantareste cam 150 si 200 de grame de rosii, taiate in felii mari. Intr-o cura de rosii se consuma intre 500 si 1.000 de grame de rosii pe zi, sub forma de salata si suc.
Sucul proaspat il putem obtine cu masina speciala de suc sau cu o clasica masina de tocat carne, filtrand prin tifon legumele zdrobite, dar si cu ajutorul mixerului, sau cu storcatorul.
Indiferent de metoda prin care il obtinem, sucul de rosii trebuie consumat proaspat, cate un pahar (200 ml) inainte de masa sau in timpul mesei. Sucul conservat sau bulionul se recomanda doar daca e preparat in casa, sterilizat prin incalzire si pastrat in sticla etansa, fara conservanti chimici.
Bulionul pierde o parte din proprietatile terapeutice initiale ale rosiei (enzimele si mare parte din vitamine se degradeaza termic), insa unele substante pretioase, printre care si faimoasa licopina, se pastreaza.
O inima mai sanatoasa
Cine consuma rosii multe are inima mai sanatoasa, cu batai regulate, si e mai putin expusa bolilor cardiovasculare care apar odata cu avansarea in varsta. Licopina, vitamina B6, vitamina C si alte substante continute de rosii ajuta la mentinerea elasticitatii si rezistentei vaselor de sange. Cei care consuma rosii prezinta un risc de 2-3 ori mai scazut de a suferi afectiuni degenerative ale vaselor de sange si accidente vasculare, iar media de viata este mult mai ridicata decat in rest.
Ideala in curele de slabire
Obezitatea si diabetul, bolile secolului nostrum, sunt tinute la distanta cu ajutorul unei diete bazate pe tomate. O jumatate de kilogram de rosii mancate in fiecare zi, mai ales in timpul pranzului, accelereaza metabolismul amidonului si al grasimilor, protejeaza organismul de cresterea colesterolului, de solicitarea excesiva a pancreasului si de supragreutate.Pielitele rosiei fac adevarate minuni
Consumand un pahar de suc proaspat de rosii, dimineata, pe stomacul gol si inaintea meselor principale, vindecam reumatismul. Cercetari recente au pus in evidenta faptul ca rosia contine si o substanta asemanatoare cu cortizonul. O cura repetata cu rosii crude (minimum 1 kilogram pe zi) are efecte antiinflamatoare articulare puternice, este puternic depurativa, fiind indicata si bolnavilor de guta.
Razuim rosiile bine coapte cu lama unui cutit, dar cu partea netaioasa. Consumam in fiecare zi pielita de la 3-6 rosii o asezonam cu lamaie si ulei de masline si cu aceasta reteta, vom scapa de calculii renali si biliari. Daca bem in timpul mesei 200 ml suc de rosii diluat cu apa (ideal netratata,de izvor), vem scapa de infectiile renale si urinare cronicizate.
Rosii pentru un ten frumos
Acnee - tamponam fata cu o rosie taiata in doua, iar la 20 de minute aplicam pe ten frunze de macris zdrobite. Dupa jumatate de ora, clatim cu apa (ideala ar fi de ploaie sau apa plata).
Prevenirea aparitiei cosurilor - amestecam 40 ml alcool de 90 grade, 1 g glicerina si 100 ml suc de rosii. Curatam tenul cu aceasta lotiune dimineata si seara, de cate ori ne expunem la praf sau transpiram.
Tenul gras, cu puncte negre - facem spalaturi cu suc de rosii foarte proaspat, de doua ori pe zi.
Sa consumam rosii sa fim mai sanatosi
In Elvetia, unii medici trateaza cu succes diabetul infantil prin cure de mere si rosii coapte in cuptor.Pentru tromboflebita, se bea cate un pahar (200 ml) de suc de rosii proaspat stors, de 3 ori pe zi, in cure de 30 de zile. Este un tratament salvator, sucul de rosii ajutand la diminuarea cheagurilor de sange si nu mai permite formarea altora.
Are o mare eficienta si in cazul fumatorilor, diminuand actiunea nefasta a gudroanelor. Daca mincam in fiecare dimineata, pe stomacul gol, trei rosii coapte si un catel de usturoi, bolile vasculare nu se vor atinge de noi.
Un studiu recent arata ca, la barbatii care consuma frecvent tomate, riscul de aparitie a cancerului de prostata se reduce cu aproximativ 40%. Studiul este printre cele mai mari si mai bine realizate din lume. Rosiile previn si vindeca boala canceroasa, in general.
S-a descoperit faptul ca licopina din rosii previne si cancerul ovarian, gastric, de colon, osos, de plamani. Consumul frecvent de rosii proaspete, coapte in conditii naturale, si nu de sera, creste rezistenta oaselor si articulatiilor, imbunatatind asimilarea calciului si inhiband procesele degenerative.
Gripa si infectiile respiratorii sunt prevenite si se vindeca mai usor, cu suc de rosii. Acesta are efecte antibacteriene directe si mareste rezistenta organismului la agresiunile microbiene de orice fel.
Pentru constipatie, mancam in timpul meselor morcov si telina cruda, date prin razatoarea fina, peste care turnam suc de rosii din belsug. Rosiile usureaza digestia, mai ales asociate cu ardei gras. Cu rosii, se amelioreaza hiperaciditatea gastrica si ulcerul, daca se consuma 1,5 litri suc proaspat pe zi, vreme de 1-3 saptamani. Rosiile sunt bune in curele de dezintoxicare, curatind organismul de toxine.
Leacuri din frunze de tomate
- intepaturi de insecte: durerea trece daca frecam locul cu frunze de rosii.
Stiati ca?
- Salata de rosii preparata cu mult timp inainte de masa isi pierde proprietatile terapeutice.
- Cotorul verzui al rosiei este foarte toxic.
- Rosia poate provoca indigestie cand nu e foarte bine coapta.
- Proprietati terapeutice complete au doar rosiile crescute in gradina si pe camp, si intr-o mult mai mica masura cele crescute in sera, cele din import sunt foarte putin benefice sanatatii.
- Tomatele trebuie consumate cu prudenta de catre persoanele cu colita de fermentatie si gastrita hiperacida.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu