duminică, 21 august 2016

Vinul medicinal








Vinul obtinut din fructe si plante medicinale este tonic si ajuta la vindecarea multor afectiuni. Il putem prepara acasa cu ingrediente gasite in magazinele de tip Plafar.

 
Vinul medicinal este un  adevarat elixir natural, cunoscut inca din Antichitate.
    Aceasta licoare, preparata dupa retete populare, si-a dovedit eficienta de-a lungul timpului. Infuziile sau decocturile de plante in vin sunt remedii cu efecte pozitive asupra sanatatii, cu conditia sa nu confundam vinurile medicinale cu vinul de masa. Baut in cantitatea recomandata, preparat in gospodaria proprie in vase emailate sau de sticla, fara conservanti si ustensile metalice, astupat cu dop de pluta si tinut la rece, vinul medicinal este un medicament fara egal.



 Vinul obtinut din fructe prin fermentatie naturala se numeste cidru. Se prepara din mere dulci, coacaze rosii sau negre, visine, smochine, catina, macese, flori de soc. Nu este recomandat copiilor.

De obicei cidrul se prepara in damigene cu dop etans si tub de fermentatie prin care se elimina doxidul de carbon. Fermentatia dureaza 4-6 saptamani, in functie de temperatura camerei. Aceasta licoare terapeutica are o valabilitate de 2-4 luni, la temperatura camerei. Se bea 1-2 pahare pe zi, dupa mese.




Vinul de macese este cel  mai util pentru intarirea generala a organismului foarte bogat in vitamina C .
Se pune 1 kg fructe uscate de macese in 10 l apa fiarta si racita la care se adauga 2,8 kg zahar, 30-40 g drojdie de bere si sucul de la doua lamai.


    


Vinul de afine este un bun antiseptic si bactericid, fiind recomandat in ateroscleroza, constipatie, fermentatie intestinala, insuficienta biliara si diabet. Fierbem aproximativ un sfert de ora, 500 de grame de afine si un litru de vin rosu, se lasa sa se raceasca, apoi se filtreaza. Se bea 25 ml de trei pe zi, inainte de mesele principale.



  Vinul de coacaze are proprietati antidiareice si e un bun antireumatismal si tonic general, fiind recomandat in tratamentul hipertensiunii, artritei, litiazei renale, dar si al menopauzei sau reumatismului. Punem la macerat timp de o luna 200 de grame de coacaze, 50 ml rachiu, 100 grame zahar si un litru de vin alb. Apoi se filtreaza si se administreaza cate 50 ml, de trei pe zi, inainte de mese.

 
Vinul de ceapa este un excelent stimulent general si un bun tonic cardiac. Se recomanda in cazurile de astenie si tulburari renale. Storcem sucul de la  500 g de ceapa, in care  se adauga 150 grame de zahar. Putem folosi si cinci cepe tocate marunt, pe care le lasam  la macerat 8 zile. Se amesteca, apoi se filtreaza. Se administreaza de trei ori pe zi, 50 ml, inainte de mese.

Vinul de grapefruit este unul dintre cele mai bune drenoare hepatice si digestive.Este  recomandat in insuficienta biliara, anorexie si artrita. Amestecam sucul de la doua grapefruit-uri cu un litru de vin alb, 50 ml rachiu si 200 grame de zahar. Lasam la macerat doua saptamani, apoi il filtram. Se recomanda consumul a 50 ml de trei pe zi, inainte de mese.


Vinul de pere este recomandat in caz de litiaza renala, retentie de apa, diabet, celulita. Taiem 500 g pere albe in rondele. Separat, se punem la fiert intr-un vas 1 litru de vin alb. Cand clocoteste, adaugam perele. Lasam pe foc pana cand volumul scade la jumatate. Strecoara dupa racire. Se administreaza cate 25 de ml, dimineata, pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de micul dejun.
 
 Vinul de nuci este recomandat datorita proprietatilor sale antidiareice, dezinfectante, astringente si tonice, in tratarea anemiei, diareei, gutei si a reumatismului. Punem la macerat 25 nuci verzi taiate in patru, un litru de vin rosu, 50 ml rachiu si 150 g zahar. Lasam doua luni, apoi se filtreaza si se pune in sticle inchise la culoare. Se bea cate 50 ml, de trei ori pe zi, inainte de mesele principale. Se mai poate prepara si dupa reteta: 350 g frunze de nuc, 1 litru vin rosu, 1 baton de scortisoara, 100 g zahar, 25 ml rom, puse la macerat timp de o luna. Se consuma filtrat.

  Vinul de prune uscate se prepara din 300 grame de prune uscate, un litru de vin rosu, 50 ml rachiu, 150 grame de zahar si o lingurita de vanilie. Ingredientele le punem intr-un borcan, le amesteca  si le lasam la macerat trei saptamani. Se recomanda administrarea a 50 ml, de trei pe zi, inainte de mese. Este un bun diuretic, energizant si dezintoxifiant, fiind recomandat persoanelor care sufera de anemie, constipatie, guta, nefrita sau reumatism.
 

Vinul de portocale face pofta de mancare. Intr-un litru de vin alb, punem sucul unei portocale mai mari si 3-4 flori de musesel, 2-3 cuisoare, 150 g zahar si 50 ml rachiu, lasam la macerat 8-10 zile. O alta reteta de obtinere a acestui vin este urmatoarea: se pune o portocala mai mare, taiata, intr-un borcan si se adauga 150 g zahar, 1 baton de scortisoara si 10 cuisoare. Peste acestea se toarna 1 litru de vin alb si 50 ml rachiu si se macereaza timp de o luna, agitand zilnic borcanul. Vinul de portocale este indicat in dispepsie, lipsa poftei de mancare, constipatie, tonic general, sange ingrosat. Se consuma cate 50 ml, de 3 ori/zi, cu 30 de minute inainte de masa.


Vinul de mure este recomandat in tulburari gastrice si intestinale, dureri de gat, afectiuni ovariene. Ingrediente: 1 kg mure, 1 litru apa, 1/2 litru de vin alb, 300 g zahar. Zdrobim murele si punem totul la macerat 15 zile. Se filtreaza si se imbuteliaza. Se recomanda cate 50 ml, de 3 ori/zi, cu 15 minute inainte de masa.
 


Vinul de piersici este bun pentru constipatie, litiaza renala, tulburari digestive. Avem nevoie de 2,5 kg piersici, 4 litri vin alb, 1,3 litri coniac, 500 g zahar, 4 migdale amare, 7 g drojdie de bere uscata. Peste piersicile decojite si taiate in bucati, se pune zaharul si se lasa cateva ore. Apoi, se fierbe amestecul 15 minute. Dupa se s-a racit, se adauga vinul alb si coniacul, drojdia si migdalele. Se lasa la macerat, la rece, timp de 30 de zile. Se filtreaza si se imbuteliaza. Se iau cate 50 ml, de 3 ori/zi, cu 15 minute inainte de masa.


Sfaturi
- La prepararea vinului medicinal  folosim numai vase metalice smaltuite.
- Fructele trebuie sa fie bine coapte si spalate.
- Plantele le usucam numai la soare.
- Nu  folosim plante de pe marginea drumului.
- Rachiul folosit trebuie sa aiba minimum 40% alcool.
- Se pastreaza la temperatura camerei, in sticle bine inchise.
- Nu se consuma in amestec.
- Nu sunt recomandate bolnavilor cu afectiuni hepatice, gastrite acide, ulcer gastric sau duodenal si hipertensivilor.

Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu