Cei mai batrani oameni de pe planeta traiesc in muntii Caucaz. Conform Guiness Book, cel mai faimos a fost azerul Shirali Muslimov, care a murit pe 2 septembrie 1973 la incredibila varsta de 168 ani.
Acest lucru a atras atentia cercetatorilor rusi inca din 1940. S-a descoperit ca localnicii consuma zilnic kefir din lapte de capra, dupa o reteta tinuta secret generatii la rand.
Medicii au descoperit cu stupoare ca femeile continua sa aiba activitate menstruala mult dupa 55 ani, iar barbatii devin tati la 80. Asadar, laptele de capra face minuni la fel si chefirul.
Chefirul (cunoscut și sub numele de kefir) este un produs lactat din lapte fermentat, care isi are originea in regiunea Caucaz.
Este preparat cu ajutorul unei ciupercute asemanatoare unui buchetel de conopida, prin introducerea granulelor de chefir în lapte proaspat si nefiert de vaca, capra sau oaie.
Granulele de chefir sunt o combinație de bacterii și drojdii (ciuperci) într-un amestec de proteine, lipide și zaharuri. Această simbioză de substanțe formează granule care seamănă cu conopida.
În zilele noastre, chefirul devine din ce în ce mai apreciat datorită noilor cercetări privind foloasele pe care le aduce sănătății. Granulele de chefir sunt o comunitate foarte dinamică și complexă de microorganisme în care se găsesc multe tipuri diferite de bacterii și ciuperci.
Chefirul tradițional este fermentat la temperatura camerei, de obicei fiind lăsat peste noapte.
Datorită fermentării lactozei rezultă o băutură acrișoară, carbogazoasă și ușor alcoolică cu o consistență asemănătoare iaurtului diluat.
Există tipuri de chefir care se dezvoltă și în alte lichide. Ele pot fi diferite de chefir și prin aspect și prin componența microbiană. Chefirul de apă se dezvoltă în apă cu zahăr (uneori se adaugă fructe uscate cum ar fi smochinele și zeama de lămâie), sunt lăsate o zi sau mai mult la temperatura camerei.
Chefirul tradițional din lapte era facut in burdufuri care erau atarnate langă o usa, oricine trecea pe acolo lovea burduful pentru ca laptele și granulele de chefir sa se amestece bine.
Cum se prepara chefirul:
Granulele de chefir nu pot fi produse din nimic, ci ele cresc în timpul fermentării, în plus sunt produse și alte granule.
Granulele de chefir pot fi cumpărate sau donate de către alte persoane care cresc chefir. Ele au o nuanță între alb și galben și sunt de obicei de mărimea unei nuci, însă pot fi și mici cât un bob de orez.
Intr-un borcan de 750 ml introducem o lingura de granule de chefir spalate in apa rece, umplem borcanul cu lapte proaspat nefiert.
Nu filetam capacul borcanului ci il asezam doar deasupra.
Lasam laptele la fermentat, la temperatura camerei intre 12 si 24 de ore, in functie de cat de acru il dorim. In aceasta perioada din cand in cand scuturam borcanul.
Cand avem chefirul gata preparat il strecuram printr-o strecuratoare de plastic si il punem in frigider.
Ciupercutele le clatim in apa rece si le punem din nou in lapte proaspat.
Daca avem grija de ciupercute le putem folosi la nesfarsit si pe deasupra putem dona si la alti deoarece ele se inmultesc.
În timp ce unele persoane preferă să bea chefirul simplu, mulți îl consideră prea acru și preferă să adauge fructe, miere, sirop de artar sau alte arome și îndulcitori.
Puteți să-l amestecați și cu fructe înghețate (banane, căpșuni, afine sau altele) cu ajutorul unui mixer. Mai poate fi adăugată vanilie, nectar de agave și alte arome.
La ce afectiuni se recomanda:
- Reglează activitatea intestinală
- Combate colita şi crampele stomacale
- Ajută la menţinerea unei digestii sănătoase
- Ajută la curăţarea colonului şi la menţinerea unei flore intestinale bune
- stimulează sistemul imunitar
- Creşte longevitatea
- Aduce în organism un aport de substanţe nutritive, enzime şi vitamine, fermenţi naturali şi microorganisme benefice care ajută organismul şi îl întăresc
- Ajută în curele de slăbire, dacă este urmată şi o dietă corespunzătoare, săracă în grăsimi animale, însoţită de exerciţii fizice regulate
- Are efect uşor laxativ, dar totodată ajută la formarea scaunului
- Imbunătăţeşte circulaţia sanguină şi calitatea sângelui
- Reglează mecanismele de apărare ale organismului
- Vindecă boli ale inimii, ale vaselor coronariene şi dizolvă colesterolul depus pe vasele sanguine (a se consuma ulei presat numai la rece şi seminţe de dovleac, in, floarea soarelui crude, neprăjite)
- Ajută ficatul şi pancreasul, colecistul şi splina
- Curăţă canalele prin care circulă fierea şi dizolvă în timp calculii biliari
- Vindecă stomacul, intestinele, duodenul şi închide ulceraţiile
- Ajută rinichii şi uretrele
- Ciuperca produce singură antibiotice, vindecând astfel zonele inflamate din organism
- Reglează tensiunea arterială
- Impiedică şi frânează producerea metastazelor
- Impiedică îmbătrânirea prematură
- Ajută în depresii şi stările de oboseală a organismului
Ciuperca chefir conţine toate vitaminele vieţii
- Normalizează definitiv procesele metabolice din organismul uman.
- Ajută în bolile alergice
- Eficientă şi în bolile de plămâni
- Eficientă în boli ale ficatului şi bilei – dizolvă ţesuturile bolnave şi înlesneşte eliminarea lor
- Eficientă în tratarea bolilor inflamatorii
- Curăţă organismul de toxine – elimină rezidurile metabolice, colesterolul, sărurile metalelor grele, etc
- In tratamentul diabetului – normalizează glicemia
- Intinereşte organismul – încetineşte îmbătrânirea celulelor
- Măreşte resursele interioare ale organismului – ameliorează memoria, atenţia,
Atenţie! - a nu se consuma deodată în cantităţi mari (de ex. o cană din câteva înghiţituri), în caz de hiperaciditate gastrică; se va bea cu linguriţa… pauză… o nouă linguriţă… (şi nu pe stomacul gol!)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu