Anemia, o afecţiune cauzată de scăderea cantităţii de hemoglobină sau a numărului de globule rosii din sânge, poate fi tratată pe cale naturală, o alimentaţie atent concepută fiind cheia unei vindecări rapide.
Aproape jumătate din sângele din organismul omului conţine globule rosii care transportă oxigenul la ţesut.
Prin scăderea globulelor rosii, scade cantitatea de oxigen transportată in organism. Simptomele anemiei sunt pierderea apetitului, apariţia ameţelilor, a zgomotelor in urechi, constipaţie, iritabilitate si dureri de cap, tegumente palide. Vitamina B12 este necesară pentru prevenirea sau pentru tratarea ameniei. Aceasta se găseste in cantităţi mari in proteina animală, mai ales in rinichi si ficat, dar si in produsele lactate.
Cauzele anemiei
Lipsa de fier - anemia feriprivă poate fi cauzată de lipsa de fier, care ajută la oxigenarea ţesuturilor. Scaderea concentraţei de fier din organism duce la oboseală intelectuală si la slăbiciunea muschilor. Lipsa fierului din organism este cauzată fie de pierderi de sânge, fie de aportul insuficeunt din alimente.
Absenţa vitaminei B12 - anemia pernicioasă este cauzată de lipsa vitaminei B12 care stimulează hematopoeza din maduva osoasă.
Anemia hemolitică este cauzată de acţiunea anticorpilor asupra globulelor rosii, de pierderi masive de sânge (răni, menstruaţie abundentă, ulceratii, hemoroizi);
Anemie provocată de afectarea măduvei spinarii, a ficatului ori a tiroidei sau de artrita reumatoidă.
Alimente recomandate
O anemie care nu a căpătat aspect patologic poate fi usor tratată prin adaos de fier in alimentaţie.
Sunt recomandate următoarele alimente: caise, sfeclă rosie, struguri, cirese, curmale, mazăre, salată verde, alune, miere, ghimbir, păstârnac, hrean, usturoi, ceapă, nucsoară, dovleac, morcovi, fasole, soia si spanac.
Ficatul sau extractul din ficat conţin substanţele necesare pentru refacerea hemoglobinei. Acidul tanic, prezent in cafea si in ceaiul negru, ca si in produsele lactate, inhibă absorbirea fierului, in vreme ce vitamina C favorizează acest proces.
Remedii naturale pentru anemie
Sfeclă
Sfecla este de mare ajutor in vindecarea anemiei. Sucul de sfeclă conţine potasiu, fosfor, calciu, sulf, iod, fier, cupru, carbohidraţi, proteine, grăsimi si vitaminele B1, B2, B6, acid nicotinic si vitamina P. Cu un conţinut bogat de fier, sfecla ajută la formarea globulelor rosii. Sucul de sfeclă rosie fortifică si asigura corpului putere si rezistenţă. Este recomandată in special copiilor si tinerilor suferinzi de anemie, la care are efecte maxime.
Cimbrisor
Frunzele de cimbrisor ajută la formarea sângelui. Frunzele ajunse la maturitate sunt recomandate adolescentelor pentru prevenirea anemiei, care poate fi produsă de pubertate si de menstruaţie. Seminţele de cimbrisor sunt, de asemenea, indicate in vindecarea anemiei, deoarece sunt bogate in fier.
Lăptuci
Laptuca este un alt remediu pentru această afecţiune, deoarece are un conţinut considerabil de fier. De asemenea, lăptucile sunt considerate si un bun tonic pentru anemie. Fierul din acest aliment este usor absorbit de către organism.
Spanac
Această legumă este o valoroasă sursă de fier si un aliment potrivit pentru orice vârstă, având efecte benefice si asupra altor boli cauzate de lipsa de fier.
Soia
Soia este bogată in fier si, de asemenea, are o cantitate ridicată de proteine. De cele mai multe ori, persoanele care suferă din cauza anemiei au si probleme digestive, de aceea este de preferat să se consume lapte din soia, pentru că este usor de digerat.
Migdale
Migdalele conţin cupru. Acesta, impreună cu vitaminele, acţionează ca un catalizator in sinteza hemoglobinei, astfel, migdalele fiind un remediu folositor pentru anemie.
Reţetă: 7 migdale se ţin in apă timp de două ore, se indepărtează coaja rosiatică, apoi se sfărâmă până se transformă intr-o pastă care trebuie mâncată in fiecare zi, timp de trei luni.
Mierea
Ia 2-3 linguri (30-45 ml) de miere zilnic, in oricare formă iţi place - in apă călduţă, in cerealele de la micul dejun, pe pâine prăjită sau ca atare.
Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!
Sursa: Leacuri si tratamente
Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavilor, completeaza si nu exclude sau nu inlocuieste tratamentele medicale. Savoare si bun gust nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita a vreunui tratament.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu