duminică, 4 decembrie 2016

Anafilaxia si socul anafilacticAnafilaxia - reprezinta o reactie de hipersensibilitate generalizata sau sistemica severa cu debut rapid si care poate duce la deces. Nu exista o definitie universal valabila. Este un diagnostic clinic ce se bazeaza pe manifestari tipice generalizate / sistemice, deseori dupa expunerea brusca la un agent potential declansator.
Şocul anafilactic – reacţie de hipersensibilitate, imediată brutala, dramatica, cu prabusire hemodinamica si insuficienta respiratorie dupa intrarea in organism a oricarei substante, mai ales proteice, care provoaca eliberarea de mediatori chimici. Socul anafilactic este deci o anafilaxie severa cu prabusire cardio-circulatorie si respiratorie

Unele antibiotice, unele antiinflamatoare nonstero-idiene, vaccinurile, intepatu-rile de insecte sau unele alimente pot provoca reactii alergice mai usoare sau mai severe in cazul persoanelor sensibile.

Unele antibiotice, unele antiinflamatoare nonsteroidiene, vaccinurile, intepaturile de insecte sau unele alimente pot provoca reactii alergice mai usoare sau mai severe in cazul persoanelor sensibile. Uneori insa, alergiile pot ajunge la soc anafilactic.

"Anafilaxia sau socul anafilactic reprezinta o reactie alergica brutala a organismului, declansata de factori multipli si care apare la cateva minute dupa intrarea in contact cu substanta alergena. Daca nu reactionam in timp util, socul anafilactic pune in pericol viata persoanei afectate", ne avertizeaza conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

SIMPTOME

Cum recunoastem socul anafilactic?
Simptomele sunt dintre cele mai diverse: incepand de la eruptii alergice, mancarimi, edem al fetei, greturi, varsaturi, crampe abdominale, dificultati de respiratie, ragusire, senzatia de disconfort la inghitire, tulburari de ritm cardiac si pana la infarct miocardic sau colaps (insuficienta circulatorie periferica, manifestata prin pierderea oricarei forte, scaderea brusca a tensiunii arteriale, puls rapid si foarte slab).
Substantele care pot provoca socul anafilactic sunt numeroase.

CAUZE

  • Antibioticele: penicilină şi derivatele sale
  • Aspirina, unele antiinflamatoare nonsteroidiene, unele anestezice locale.
  • Alimentele, aditivele alimentare:  Astfel, nucile, arahidele, ouale, laptele, fructele de mare pot da simptome deosebit de severe la cateva minute dupa ce au fost consumate.
  • Agenţiile terapeutice: extracte alergizante, relaxanţi musculari, steroizi, anestezice locale, vaccine, antiseruri (gamaglobulină antilimfocitară), streptochinază.
  • Proteinele heterogene: insulină, vasopresină, parathormon, L-asparaghinază, protamine, ACTH.
  • Enzimele: tripsină, chemotripsină, penicilază,
  • Ser heterogen.
  • Venin de insecte - viespi, albine, paianjeni – sunt o cauza destul de raspandita a socului anafilactic. De altfel, statisticile arata ca aproximativ 4% din populatie prezinta reactii alergice la veninul de viespe si albina. 
  • Latex. 
  
Cu cat mancarimile, dificultatile de respiratie, senzatia de greata sau de voma sunt mai rapide, cu atat evolutia ulterioara este mai imprevizibila

CLASIFICAREA:
In funcţie de pronunţarea manifestărilor clinice sunt descrise 4
grade de severitate a şocului anafilactic (după Dr. P. Ewan):
- Gradul I: Formă uşoară (modificări cutnate localizate).
- Gradul II: Formă de gravitate medie (modificări cutnate
generalizate).
- Gradul III: Formă gravă (modificări din partea vocii/wheezing).
- Gradul IV: Formă extrem de gravă (detresă respiratorie/
colaps).

Principala masura care poate fi luata pentru a preveni socul anafilactic este educarea pacientului.
Medicul de familie trebuie sa il informeze pe acesta despre reactiile alergice, despre necesitatea evitarii medicamentelor, alimentelor pe care nu le tolereaza. Daca totusi reactiile alergice au aparut, solutia salvatoare este adrenalina.

TRATAMENT

O persoana care a mai avut reactii anafilactice ar trebui sa aiba la indemana tot timpul preparatele autoinjectabile pe baza de adrenalina.
"Acestea se pot administra subcutanat si intramuscular in orice situatie, inclusiv de catre persoane neavizate. Exista in comert preparate pe baza de adrenalina, cu dozare pentru copil si pentru adult, care pot fi administrate in situatiile-limita. Este prevenita in acest mod o reactie care ar putea fi fatala.
Pana vine salvarea sau pana ajungi la cea mai apropiata unitate spitaliceasca, s-ar putea sa fie prea tarziu", ne avertizeaza conf. dr. Dumitru Matei.
In cazul varstnicilor si al cardiacilor, orice medicament de urgenta trebuie administrat numai cu avizul medicului.
La varstnici, aceste preparate pot produce ischemie – intrerupere a circulatiei sangvine intr-un tesut sau organ, din cauza unui spasm arterial sau a astuparii unui vas. Iar cardiacii sunt in pericol de infarct miocardic acut.


SFATUL MEDICULUI

Atat in cazul copiilor, cat si al adultilor, principalul factor responsabil de soc anafilactic il reprezinta antibioticele din familia penicilinei.
Insa complicatiile respiratorii (raguseala, disconfortul la inghitire) si cardiovasculare (hipotensiune) sunt inregistrate mai rar la varste mici.
"Cu cat mai tarziu se instaleaza simptomele reactiei anafilactice, cu atat mai putin severa este reactia. Pe langa adrenalina, tratamentul socului anafilactic presupune si administrarea de antihistaminice, preparate corticosteroidiene (injectate intramuscular).
Daca pacientul a ajuns la spital, se pot administra bronhodilatatoare intravenos sau sub forma de sprayuri", precizeaza conf. dr. Dumitru Matei.

TESTE

La persoanele  sensibile este suficienta o singura intepatura de albina sau de viespe pentru a declansa socul anafilactic. Pentru a determina daca sunteti sau nu alergic la aceste intepaturi, puteti cere medicului de familie efectuarea unui test cutanat. Acesta consta in injectarea unei cantitati mici de venin purificat. Totusi, doar 20% dintre persoanele cu teste cutanate pozitive sufera reactii alergice severe in cazul unei intepaturi adevarate.


Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!Sursa: http://jurnalul.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu