sâmbătă, 3 decembrie 2016

Diabet de tip 2: tratament si recomandari



Cu cat inveti mai mult despre boala ta, cu atat iti va veni mai usor sa faci alegeri sanatoase.
Este important sa respecti tratamentul pentru diabet de tip 2. Mentinerea glicemiei in parametrii indicati de medic te va ajuta sa previi complicatiile din diabetul de tip 2, cum ar fi problemele legate de ochi, rinichi, inima, vase de sange sau boli ale sistemului nervos.

Exista doua tipuri de diabet de tip 2: 


  1. cu predominanta insulinorezistentei asociata cu deficit relativ de insulina. 
  2. cu predominanta deficitului secretor asociat cu insulinorezistenta.

Chiar daca in teorie nu esti „dependent de insulina”, acest hormon s-ar putea sa iti fie prescris de medic daca este vorba de a doua situatie sau boala ta e avansata. De asemenea, vei avea o medicatie si mai multe indicatii pentru stilul de viata si alimentatie.
Accentul tratamentului este pus pe mentinerea glicemiei in limite normale. Tratamentul tau se poate schimba in timp, pentru a se ajusta pe felul in care evolueaza organismul tau, asa ca e important si sa mergi periodic la medic.

Masuri pe care le poti lua acasa In gestionarea diabetului de tip 2, cheia unei vieti mai sanatoase sta in:


Alegeri alimentare sanatoase si o viata activa.


O dieta echilibrata depinde in primul rand de cantitatea de carbohidratii pe care ii mananci si de cum ii repartizezi pe parcursul zilei.
Alege sa consumi mai multe legume proaspete, fructe si cereale integrale, cu continut redus de glucide. 
Renunta sau redu la minim consumul de grasimi nesanatoase, in favoarea grasimilor nesaturate.

Mananca mai putina sare si de asemenea fii foarte atent(a) cu alcoolul, care influenteaza semnificativ nivelul de zahar din sange. 
Glicemia crescuta in urma consumului de alcool duce la leziuni ale nervilor, la cresterea tensiunii arteriale, a colesterolului si a greutatii. 
Femeile ar trebui sa limiteze consumul de alcool la 1 pahar pe zi, in timpul masei, insa cele care sunt gravide nu ar trebui sa bea deloc. 
Barbatii au voie maxim 2 pahare de alcool pe zi, cate unul la o masa.

Controale regulate, la medic.


Medicul te ajuta sa descoperi cum functioneaza propiul tau organism si te motiveaza sa iti mentii tratamentul. 
Tot el iti poate schimba medicatia daca este cazul si iti da trimiteri pentru analizele regulate, pe care chiar este nevoie sa le faci.
Testarea zilnica a glicemiei, acasa. 

Este important sa supraveghezi nivelul glicemiei, astfel incat sa stii daca te afli in intervalul tinta. 

In principiu, parametrii sunt urmatorii:
  • Inainte de masa: 70 mg/dl – 130 mg / dl, iar daca esti gravida 60 mg/dl – 99 mg/dl.
  • – La 1 – 2 ore dupa masa: < 180 mg / dL 1, iar daca esti gravida 100 mg/dl – 129 mg/dl


Ia-ti medicamente, daca ai medicatie de la doctor.


Din cauza ca diabetul zaharat de tip 2 este o boala cronica evolutiva, tratamentul medicamentos devine necesar in timp. In stadiile mai avansate ale bolii, va fi nevoie chiar si de insulina. 
Medicatia clasica are ca scop controlul glicemiei, dar acum a aparut o clasa noua de medicamente pentru diabetul de tip 2, care vizeaza, pe langa scaderea glicemiei, si scaderea in greutate si scaderea tensiunii arteriale.


Daca fumezi, renunta la tigari.


Lasandu-te, vei reduce riscul de boli de inima si de accident vascular cerebral. 
Daca iti e greu sa renunti pe cont propriu, cere ajutor in acest domeniu. Intreaba-ti prietenii care s-au lasat cum au facut-o si gaseste motivatie in bucuria de a avea o viata mai sanatoasa. 
Nu renunti la o placere, ci la un viciu, iar in schimb castigi o viata mai buna si mai lunga.



Mentine-ti hipertensiune arteriala si colesterolul ridicat sub control.


Pierderea in greutate si miscarea, cum ar fi mersul pe jos cel puțin 30 minute pe zi, ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Dar poate trebuie sa iei si medicamente, cum ar fi un inhibitor al SCA sau un betablocant. De asemenea, se poate sa fie nevoie sa iei medicamente hipocolesterolemiante, numite statine.


Tratamentul diabetului de de tip 2 dependent de insulina



Desi diabetul de tip 2 este cunoscut ca diabet non-dependent de insulina, timpul petrecut fara tratament si nerespectarea regulilor de mai sus pot inversa procesul de secretie de insulina, facand ca pancreasul sa nu mai secrete deloc acest hormon.

Prin urmare, apare necesitatea tratamentului cu insulina, vitala pentru pacient, din cauza riscului de hipoglicemie si hiperglicemie.


Hipoglicemia - Termenul de "hipoglicemie" este utilizat pentru a descrie glicemiile situate sub valorile normale. Scaderea concentratiei glucozei la valori foarte mici poate duce la pierderea cunostintei, stare cunoscuta sub denumirea de coma hipoglicemica.

Hiperglicemia - Glicemiile cu valori peste cele normale indica prezenţa "hiperglicemiei". Crestera glicemiei la valori foarte mari poate duce la complicatii grave, de asemenea chiar la coma diabetica, de aceea este esentiala mentinerea unei glicemii in parametrii normali.

La persoanele fara diabet zaharat, glicemia pe nemancate este cuprinsa intre 60 şi 110 mg/dl (3,3 and 6,1 mmol/l) si poate sa creasca dupa masa, pentru scurt timp, pana la 140 mg/dl (7,8 mmol/l).

Medicul tau diabetolog iti va spune mai multe despre reperele intre care va trebui sa te incadrezi, despre felul in care ai nevoie tu sa iti faci insulina, ce sa alegi si in ce doze, de cate ori pe zi trebuie luata glicemia etc.

Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!





Surse: webmd.com, Materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu