A fost descoperită si apreciată din cele mai vechi timpuri, proprietatile sale benefice organismului uman au determinat cultivarea sa in Asia, SUA si in numeroase tari Europene.
Catina este folosita in industria alimentara, silvicultura, farmacie dar si cosmetica.
Aceasta impiedica imbatranirea si ridarea tenului, actioneaza impotriva acneei si este un antioxidant eficace. Datorita continutului ridicat de minerale si vitamine, fructul de cătină este practic un concentrat de energie.
Sucul din boabe de catina alba este tonic cardiac. Aceasta este concluzia unei echipe de cercetatori din India care a descoperit ca fructele de catina scad colesterolul rau, prevenind ingrosarea arterelor. Mai mult, intareste inima, redandu-i functionalitatea normala.
Cătina se poate consuma sub diverse forme - siropuri, gemuri, sucuri, lichioruri sau vinuri. Acest fruct este o sursa importantă de sanatate: contine atat vitamine liposolubile (A, E, F, D), cat si vitamine hidrosolubile (B1, B9, C, K, P).
Uleiul de catina este folosit in tratarea unor maladii ale pielii precum eczeme, mancarimi sau uscaciuni.
De asemenea, datorita capacitatii sale de stimulare si regenerare, s-a dovedit extrem de folositoare in tratamentul arsurilor, ranilor cu vindecare lenta si ulceratiilor. Din 1977, catina este inregistrata oficial in farmacopeea chinezeasca.
Produsele obtinute din aceasta planta ajuta organismul sa-si regleze functiile si sa aiba o imunitate ridicata.
Uleiul de catina este considerat un adjuvant in tratamentul unor afectiuni ale aparatului cardiovascular si digestiv, asigura protectie coronariana şi imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului. Este un bun tonifiant general, antianemic si vitalizant.
Datorita continutului mare de beta-caroten, are rol in stagnarea si regresul diverselor afectiuni oculare (prezbitism, miopie, astigmatism, hipermetropie, glaucom sau cataracta).
Pentru uz extern, se foloseste in afectiuni dermatologice, in tratamentul local al arsurilor termice si chimice sau degeraturilor .
De asemenea, este singurul produs natural recunoscut pentru protectia perfecta impotriva radiatiilor solare. Uleiul de catina este folosit cu rezultate spectaculoase in geriatrie, tratarea depresiilor, a bolii Parkinson, a tumorilor si leucemiei.
Uleiul de catina poate fi utilizat ca un supliment alimentar ce permite organismului sa-si sporeasca propria imunitate, sa refaca sistemele functionale si sa nu permita instalarea unor maladii. Se iau cite 30 de picaturi, de trei ori pe zi, in cure de minimum trei saptamani.
Suc portocaliu
Sucul proaspat se obtine din fructele de catina de curand culese, care se spala cu apa rece si apoi se zdrobesc in mixer sau prin masina de tocat.
Se obtine un suc gros, portocaliu, care se consuma in maximum 24 de ore de la preparare. Se iau 2-3 linguri de patru ori pe zi, de obicei diluat cu suc de mere.
Siropul se prepara amestecind o jumatate de litru de suc cu o jumatate de litru de miere.
Dupa omogenizare, se pastreaza intr-o sticla bine inchisa, la frigider, unde rezista si cateva luni. Se iau cite patru-sase linguri pe zi, in cure de lunga durata.
Pulberea de fructe uscate se obtine prin macinarea fructelor uscate. Se administreaza cate o lingurita, de patru ori pe zi, ca vitaminizant si remineralizant.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu