Deşi seminţele de susan ajută la reglarea metabolismului, se recomandă consumul lor cu prudenţă, deoarece au foarte multe calorii. 35 de grame de seminţe, cam un sfert de ceaşcă, conţin în jur de 200 de calorii. Dincolo de aceşti nutrienţi esenţiali, seminţele de susan furnizează organismului carbohidraţi buni, grăsimi sănătoase, magneziu, fier, fosfor, vitamina B1, vitamina E, zinc, mangan si cupru.
Diabet:
Un studiu publicat in Jurnalul Clinic de Nutritie a aratat ca uleiul de susan a imbunatatit eficacitatea medicamentului antidiabetic oral glibenclamida la diabeticii de tip 2. Un alt studiu publicat in 2006 in Jurnalul de Alimente Medicinale a aratat ca inlocuirea oricarui alt ulei cu uleiul din seminte de susan ca unic ulei alimentar a avut un efect binefacator la pacientii diabetici hipertensivi, micsorand presiunea sanguina si glucoza.Hipertensiunea:
Un studiu publicat in 2006 in Yale Journal of Biological Medicine a aratat ca uleiul din seminte de susan are un efect binefacator la pacientii hipertensivi care iau fie diuretice, fie beta-blocante.Substituirea oricaror alte uleiuri cu ulei de susan a micsorat presiunea sistolica si diastolica la normal, in plus pe langa diminuarea peroxidarii lipidice (rancezirea corporala) si statutul antioxidantilor. Unul dintre compusii identificati in spatele efectului hipertensiv al uleiului din seminte de susan sunt peptidele care actioneaza ca angiotensina I – convertind inhibitorii enzimatici.
Gingivita/placa dentara:
Uleiul din seminte de susan a fost utilizat pentru igiena orala timp de mii de ani in traditia medicala indiana cunoscuta ca Ayurveda intr-un proces numit “tragerea uleiului”. Acest proces implica miscarea uleiului de susan in gura timp indelungat si se spune ca previne decaderea dintilor, halitoza, sangerarea gingivala, uscarea gatului, si intareste dintii, gingiile si falca. Cercetarile clinice confirma acum ca uleiul acesta este superior apei de gura chimice (clorhexidinei) in imbunatatirea gingivitei induse de placa si ca este capabil de reducerea cresterii Streptococcus mutans asociata cu formarea placii orale.Sanatatea infantila/ulei de masaj: un studiu publicat de Jurnalul Indian de Cercetari Medicale in 2000 a aratat ca masarea bebelusilor cu ulei de susan a imbunatatit atat cresterea lor, cat si somnul de dupa masaj, in comparatie cu uleiurile de control cum ar fi cel mineral.
Scleroza multipla (SM):
La modelul animal de SM, cunoscuta si ca encefalomielita experimentala autoimuna, uleiul din seminte de susan protejeaza soarecii de dezvoltarea bolii prin reducerea secretiei IFN-gama, un factor cheie in initierea inflamatiei si vatamarilor autoimune in sistemul nervos. A mai fost cercetat pentru rolul potential binefacator in alta afectiune neurodegenerativa, boala Hutingdon.Afectiunea renala indusa de antibiotice:
Uleiul de susan protejeaza impotriva afectiunii induse de gentamicina la cobai prin reducerea vatamarii oxidative cauzate de antibiotic .Ateroscleroza:
Uleiul din seminte de susan previne formarea leziunilor aterosclerotice la soarecii hraniti cu o dieta aterogena . Lignanul, antioxidant si anti-inflamatorul care se gaseste in semintele de susan si cunoscut ca susanol a fost identificat ca fiind partial responsabil pentru proprietatile anti-aterogenice ale semintelor.De fapt, susanolul s-a aratat a poseda peste 24 de proprietati binefacatoare si active farmacologic, dintre care multe ar pute
a contribui la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare.
Depresie:
Susanolul, lignanul din susan, s-a dovedit a exercita un efect similar unui antidepresiv la disperarea comportamentala de la soarecii stresati cronic, in mod specific prin modularea stresului oxidativ-nitrosativ si a inflamarii .Vatamarea ADN-ului indusa de radiatii: susanolul s-a aratat a proteja impotriva vatamarii ADN-ului indusa de radiatia gama, cel mai probabil prin proprietatile lui antioxidante .
Este capabil de reducerea mortalitatii la soarecii de laborator tratati impotriva radiatiei, in parte prin prevenirea vatamarii intestinale si a splinei .
Cand a fost comparat cu un alt puternic antioxidant, melatonina, s-a gasit ca a fost de 20 de ori mai eficient impotriva radicalilor liberi.
Cancer:
Susanul contine o lignina solubila in grasime cu proprietati fitoestrogene cunoscuta ca susanina, si care a fost studiata pentru inhibarea proliferarii unei largi game de cancere, incluzand:Leucemia
Mileoma multiplasusanul
Cancer la colon
Cancer la prostata
Cancer la san
Cancer pulmonar
Cancer pancreatic
Efectele anticancerigene ale susaninei au fost puse in legatura cu semnalizarea NF-kappaB .
Susanul merita sa fie recunoscut, impreuna cu usturoiul, mierea, curcuma (turmericul) si alte cateva substante alese, ca un aliment-medicament usor accesibil si la dispozitia oricui, si care daca este consumat regulat, ar putea sa salveze chiar vieti.
Sursa: http://www.greenmedinfo.com/blog/open-sesame-10-amazing-health-benefits-super-seed - susanul
Savoare si bun gust - Susanul 10 beneficii uimitoare pentru sănătate
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu