vineri, 25 noiembrie 2016

Ce este diabetul zaharat de tip 1. Simptome si tratament




Diabetul este una dintre cele mai mari probleme de sanatate ale secolului, cu un numar de cazuri in continua crestere la nivel mondial. Organismul unei persoane bolnave de diabet nu poate utiliza zaharul (glucidele) din alimente, din cauza secretiei de insulina, fie inexistenta, fie prea ridicata.




Exista 2 tipuri de diabet:

  • diabet zaharat de tip 1 (insulino-dependent) 
  • diabet zaharat de tip 2. 
Ce inseamna diabet zaharat de tip 1?

Diabetul zaharat de tip 1 apare atunci cand sistemul imunitar incepe sa distruga celulele beta din pancreas. Aceste celule beta produc in mod normal insulina de care are nevoie organismul pentru a metaboliza glucidele (zaharurile) din alimentele consumate. In lipsa acestor celule, respectiv a productiei de insulina, se instaleaza diabetul zaharat de tip 1.

Uneori, pancreasul este afectat de o boala sau o leziune, ceea ce are ca efect tot distrugerea celulelor beta. Pentru ca in acest din urma caz nu sistemul imunitar e vinovat, avem de-a face cu o alta afectiune, numita diabet secundar, similar ca simptome cu diabetul de tip 1. Simptomele clinice ale diabetului nu apar pana cand nu au fost distruse 80% pana la 90% din celulele beta ale pancreasului.

Care sunt simptomele de diabet?

Acestea sunt adesea subtile, dar pot deveni severe. Ele includ:
  • Urinare frecventa – observabila mai ales pe timp de noapte (rinichii incearca sa elimine excesul de glucoza din sange, pentru asta elimina mai multa apa si deci mai multa urina)
  • Senzatie permanenta de sete (deoarece urinezi mai des corpul se deshidrateaza)
  • Scadere in greutate neintentionata (chiar daca mananci bine, nu tii dieta)
  • Cresterea senzatiei foame (deoarece organismul tau nu utilizeaza toate caloriile pe care le consumi)
  • Senzatie de oboseala (din acelasi motiv pentru care simti ca ti-e foame desi n-ar trebui, corpul tau nefolosind caloriile pe care le mananci nu obtine destula energie)
  • Uscaciunea gurii
  • Stari de greata si varsaturi
  • Dureri de burta
  • Vedere neclara (zaharul se acumuleaza in cristalinul ochiului absorbind apa suplimentara, iar acest lucru schimba forma cristalinului si estompeaza vederea)
  • Halena (mirosul de mere verzi, fermentate, al respiratiei)
  • Infectii frecvente ale pielii, vaginale sau ale tractului urinar
Simptomele de diabet zaharat tip 1 se dezvolta, de obicei, rapid, in cateva zile sau saptamani, si sunt cauzate de hiperglicemie. La inceput, simptomele pot fi trecute cu vederea sau confundate cu o alta boala, cum ar fi gripa.



Ce sunt glucidele?

Alimentele pe care le consumi zilnic sunt descompuse in produsi simpli (glucide, proteine si lipide) pentru a fi utilizati de organism in diferite procese vitale. Organismul uman este format din milioane de celule, care folosesc drept sursa de energie glucidele, proteinele si lipidele descompuse din alimente.

Aproape toate celulele organismului, cu exceptia hematiilor si a creierului, au nevoie de glucoza pentru a functiona. Dar glucidele nu pot ajunge in celule fara ajutorul insulinei. Iar daca secretia de insulina devine o problema, se instaleaza diabetul.

Glucidele (sau hidratii de carbon) sunt de doua tipuri: simple si complexe. Glucidele simple se gasesc in fructe, lapte si in zahar si pot creste rapid glicemia. Glucidele complexe se gasesc in plante si produse animale, iar acestea se descompun lent in timpul digestiei, crescand glicemia treptat.

Ce este insulina?

Insulina este cel mai important hormon folosit de organism in metabolismul glucidelor, adica al zaharurilor din alimente. Celulele corpului folosesc aceste zaharuri drept combustibil pentru a functiona normal.

Insulina secretata de organism contribuie in primul rand la micsorarea concentratiei glucozei in sange si mareste permeabilitatea membranei celulare pentru glucoza, astfel incat aceasta sa poata trece usor prin peretii celulelor, pentru a le hrani.

Deteriorarea celulelor beta, la diabet zaharat tip 1, blocheaza acest proces. Glucoza nu este transferata in celulele tale, care „mor de foameˮ la propriu. In schimb, glucidele se acumuleaza in sange.

Acumularea zaharului in sange este si ea nociva, deoarece duce la:

• Cetoacidoza diabetica.

In cazul in care organismul tau nu are destul combustibil sub forma de glucoza, el va descompune celulele de grasime pentru a obtine energie. Acest lucru da nastere unor substante chimice numite cetone. Ficatul, care de regula depoziteaza zaharurile, acum le elibereaza pentru a ajuta procesul de cetoza. Dar organismul nu poate utiliza insulina, asa ca glucidele se acumuleaza in sange impreuna cu cetonele acide. Aceasta combinatie de glucoza suplimentara, deshidratare si acumulare de acid este cunoscut sub numele de „cetoacidozaˮ si poate pune viata in pericol daca nu este tratata imediat.

• Deshidratare.

Cand exista prea mult zahar in sange, organismul incearca sa scape de el prin urina. In consecinta, mergi la baie mai des. Odata cu urina, corpul tau „scapaˮ si de apa din organism, cauzand deshidratarea.

• Slabire.

Glucoza care iese atunci cand faci pipi elimina si caloriile. De aceea, multe persoane cu concentratie mare de zahar in sange pierd de fapt in greutate. Si deshidratarea, adica eliminarea apei, determina cifrele mai mici de pe cantar.

• Degradare fizica si boli grave.

In timp, un nivel ridicat de glucoza in sange poate afecta nervii si micile vasele de sange care hranesc ochii, rinichii si inima. Aceasta poate duce la rigidizarea arterelor sau ateroscleroza, iar de acolo la atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.

Care este cauza diabetului zaharat de tip 1?

Cercetatorii nu cunosc bine cauzele de diabet zaharat tip 1, dar se stie ca genele joaca un rol important. Vezi mai multe informatii despre cauzele diabetului zaharat de tip 1 si riscurile de a dezvolta aceasta afectiune.

In prezent, nu exista nici o modalitate de a preveni diabetul zaharat de tip 1, dar acesta poate fi tratat. Majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 pot trai o viata lunga si sanatoasa daca respecta indicatiile medicilor. Vezi mai multe in articolul preventie si tratament in caz de diabet de tip 1.

Cine poate face diabet zaharat tip 1?

Este o forma rara a bolii: doar aproximativ 5% din persoanele cu diabet sufera de diabet zaharat de tip 1. Ea afecteaza barbati si femei in mod egal si apare mai frecvent la albi decat la afro-americani, hispanici sau asiatici. Desi boala incepe de obicei la persoanele sub 20 ani, ea se poate instala la orice varsta.



Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!





Surse: The Journal of Clinical and Applied Research and Education: American Diabetes Association: Clinical Practice Recommendations 2002: Diabetes Care. Volume 25, No 1, January; Franz, Marion J et al: Learning to Live Well with Diabetes: International Diabetes Centre, Minneapolis, 1991; www.webmd.com, viatacudiabet.addare.ro/



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu