Diabetul de tip 1 se dezvolta din cauza ca sistemul imunitar al organismului distruge celulele beta dintr-o zona a pancreasului, numita insulele lui Langerhans. Aceste celule beta produc in mod normal insulina de care are nevoie organismul pentru a metaboliza glucidele.
Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 nu pot produce propria insulina.
Cauzele diabetului zaharat de tip 1
Cercetatorii nu cunosc bine cauzele de diabet zaharat tip 1, dar se stie ca genele joaca un rol important. De asemenea, se stie ca diabet zaharat tip 1 poate aparea atunci cand ceva din mediul inconjurator, cum ar fi un virus, ii indica sistemului imunitar sa atace pancreasul.
Cele mai multe persoane cu diabet zaharat de tip 1 pot fi diagnosticate datorita prezentei in sange a unor autoanticorpi. Diabetul zaharat tip 1 poate aparea odata cu alte boli autoimune, cum ar fi boala Grave sau vitiligo.
Pancreasul ajusteaza in mod normal cantitatea de insulina de care are nevoie organismul: in functie de variatiile de zahar din sange, un pancreas sanatos secreta insulina din timp in timp, astfel incat sa ajute glucoza din sange sa fie transmisa in celule. Orice organism are astfel de variatii, care depind de alimentele ingerate sau diverse activitati. Cand pancreasul este afectat, el nu poate produce insulina necesara si de aceea este nevoie de injectii cu insulina.
Din pacate, atunci cand ai diabet zaharat de tip 1 injectiile cu insulina nu pot controla momentul variatiei glicemiei la fel cum ar face-o un pancreas sanatos. De aceea, este bine sa stii chiar tu cum variaza nivelurile de zahar in sange, in functie de ceea ce mananci, dar si de alte cauze.
Cand creste nivelul de zahar in sange
Nu doar ce mancam, ci si anumite actiuni, boli sau medicamente pot creste nivelul de zahar in sange. Printre motive se numara:
- Consumi mai multe alimente decat de obicei
- Stresul si anumite boli (cum ar fi o gripa severa) sau o infectie, mai ales daca nu mananci suficient sau nu bei suficienta apa
- Iei medicamente care pot ridica nivelul de zahar din sange, cum ar fi cele pentru somn, unele decongestionante si corticosteroizi (cum ar fi prednison)
- Hiperglicemia posthipoglicemica sau efectul Somogyi, care poate provoca dimineata, pe nemancate, o crestere a nivelului de zahar din sange (cauzele acestui efect pot fi: o dozare prea mare de insulina sau absenta meselor seara, ceea ce duce la o crestere a nivelului de insulina peste noapte)
- Adolescenta, din cauza schimbarilor hormonale, si o crestere rapida
- Sarcina
- Orice afectiune din cauza careia organismul nu poate produce suficienta insulina, dar si invers, daca produce prea multa insulina.
Cetoacidoza diabetica
Uneori nivelul de zahar din sange al unei persoane creste foarte mult inainte de el sau ea sa isi dea seama ca ceva este in neregula. Deoarece nu ai luat insulina (care nu e secretata nici de pancreas), celulele din organism nu pot obtine zaharul (glucoza) de care au nevoie pentru a produce energie. Organismul incepe sa descompuna grasimile si muschii pentru a obtine energia necesara.
Cand organismul foloseste grasimea pentru a obtine energie, sunt produse cetonele, care intra in fluxul sanguin. Acest lucru duce la cetoacidoza diabetica, un dezechilibru chimic, care poate pune chiar viata in pericol.
Simptomele de cetoacidoza diabetica sunt:
- Pierderea poftei de mancare, dureri de burta si stari de voma
- Piele fierbinte, uscata.
- Un puternic miros de fructe al respiratiei
- Neliniste, somnolenta, dificultati la trezire, stari de confuzie sau chiar coma. Copiii mici pot sa nu acorde interes activitatilor normale
- Respiratie profunda rapida
Cand scade nivelul de zahar in sange.
- Daca iei prea multa insulina
- Sari peste mese sau intarzii cu o masa sau o gustare.
- Faci mai mult efort decat de obicei fara sa mananci suficient ca sa acoperi consumul caloric
- Bei prea mult alcool, mai ales pe stomacul gol
- Iei medicamente care pot reduce nivelul de zahar din sange, cum ar fi cantitati mari de aspirina si medicamente pentru tulburari psihice.
- Perioada menstruala, deoarece modificarile hormonale pot afecta felul in care functioneaza insulina
Diabetul de tip 1, factori de risc.
• Un istoric familial de diabet zaharat de tip 1. Daca au existat in familie cazuri de persoane cu aceeasi afectiune, sunt mai mari sansele ca si tu sa ai anticorpi care sa atace celulele beta. Dar aceasta nu este un argument suficient pentru a se putea prezice ca vei avea si tu aceasta boala.
• Rasa. Persoanele cu pielea alba au un risc mai mare de a face diabet zaharat tip 1 comparativ persoanele de culoare, asiatice sau cu hispanicii.
• Prezenta in sange a anticorpilor anti receptori insulinici. Persoanele care au atat un istoric familial de diabet zaharat de tip 1, cat si anticorpi anti receptori insulinici sunt mai susceptibile de a face diabet. Membrii de familie ai persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 pot sa isi faca analize pentru a vedea daca au anticorpi anti receptori insulinici.
Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!
Surse: The Journal of Clinical and Applied Research and Education: American Diabetes Association: Clinical Practice Recommendations 2002: Diabetes Care. Volume 25, No 1, January.; Franz, Marion J et al: Learning to Live Well with Diabetes: International Diabetes Centre, Minneapolis, 1991; www.webmd.com;
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu