miercuri, 31 octombrie 2018

Dieta la pacientii renali cronici



Functia renala este esentiala pentru eliminarea deseurilor rezultate din alimentatie si din activitatea organismului.
Pe masura ce functia renala scade, este necesara modificarea alimentatiei pentru a reduce problemele cauzate de acumularea in exces in organism a toxinelor.
Controlul dietei ramane necesar si dupa initierea tratamentului prin dializa.
In sfarsit, unii pacienti isi pierd apetitul din cauza bolii avansate de rinichi si risca sa devina subnutriti.




Proteinele:

In trecut dieta saraca in proteine era frecvent recomandata pentru incetinirea evolutiei insuficientei renale.
In prezent se recomanda o dieta moderat-proteica, cu 0,8-1 g proteine/kg corp (raportat la greutatea ideala corespunzatoare inaltimii si varstei.

De ce nu dieta hipoproteica?

  • Tratamentele moderne, mai ales antihipertensivele eficiente au redus mult beneficiul dietei hipoproteice.
  • La scaderea poftei de mancare si a aportului de calorii.
  • Este un risc crescut de malnutritie pe termen lung cand se folosesc diete hipoproteice.

De ce nu dieta bogata in proteine?

  • Aportul crescut de proteine la pacienti cu insuficienta renala determina producerea in corp a unei cantitati mari de acid si aceasta poate duce la cresterea disfunctiei musculare.
  • Dieta cu multe proteine implica si cresterea aportului de fosfati.
  • Cantitatile mari de proteine pot afecta rinichii.

Suplimente nutritive si dietele hiperproteice pot fi daunatoare daca aveti boala cronica de rinichii.

  • Nu urmati diete hiperproteice pentru slabit
  • Nu folositi suplimente proteice decat cu acordul medicului
  • Nu luati creatina sau alte suplimente pentru dezvoltarea musculaturii

Uneori dietele hipoproteice sunt folositoare

La pacienti care nu doresc sau nu  pot face dializa, dieta hipoproteica poate reduce unele simtome, dar numai sub supraveghere medicala.

O dieta tipica omului sanatos contine 60-80 g proteina/zi, necesarul de proteine este de fapt de doar 40-55 g/zi ( presupunand o alimentatie normocalorica).

Principalele surse de proteine animale sunt: carnea, pestele, branza, ouale, si laptele.
Proteinele vegetale sunt continute de: nuci, fasole, produsele din soia.

Aliment
continut proteic (g)
500 ml lapte
17
100 g carne pasare, branza, nuci
25-30
100 g peste
20
1 ou
8
1 iaurt
7
135 g fasole gatita (o conserva mica in sos de rosii
7

Sodiul (sarea)


Sarea de masa este clorura de sodiu. Mentinerea unei alimentatii hiposodate este importanta pentru aproape toti pacientii cu boala de rinichi, chiar din stadiile de inceput.

Prea multa sare cauzeaza hihertensiune arteriala si retentie de lichide in corp. Multe medicamente antihipertensive sunt eficace doar daca se reduce consumul de sare.

La foarte putine persoane se indica o dieta bogata in sodiu ( pacienti care pierd sodiu prin urina), aceasta se intampla in unele tipuri de boala renala.

Aportul de sare uzual este de aproximativ 150-200 mmol/zi. Necesarul zilnic al organismului este de mai putin de jumatate din aceasta cantitate. doar 10% din sarea ingerata apare in mod natural in mancare/  cruditati, restul de 90% fiind adaugata la gatit prin sararea ulterioara a mancarii.

Pentru aproape toti bolnavii renali se recomanda consum de sare de 80-100 mmol?zi ( 6 grame de sare adica 2 grame de sodiu). Aceasta inseamna sa nu adaugati sare la gatit sau dupa aceea, dar si evitarea alimentelor sarate din fabricatie. Ar fi probabil utila reducerea si mai drastica a consumului de sare, dar ar putea scadea aportul de calorii (energie).

Potasiul:


Restrictia de potasiu nu este necesara la toata lumea, acesta fiind prezent in foarte multe alimente sanatoase, dar este uneori necesara cand functia renala este scazuta.
Nivelul crescut de potasiu in sange este foarte periculos, dar devine realmente o problema doar cand insuficienta renala este foarte avansata. Unii nenorocosi necesita reducerea consumului de potasiu mai devreme in evolutia bolii de rinichi.

Alimentele bogate in potasiu: bananele, fasolea alba/neagra, cartoful dulce si cel alb, sosul de rosii, pepenele galben, sfecla rosie, spanacul inghetat, soia, conserve de somon.

Hiperpotasemia (prea mult potasiu in sange):

Poate avea si alte cauze decat alimentatia. de exemplu unele antihipertensive cresc nivelul de potasiu in sange, mai pot si si alte cauze. 
in mai multe situatii poate fi mai bine sa se continue medicatia si sa se reduca potasiul din dieta, deoarece aceste medicamente sunt bune protectoare renale.

Fluidele (lichidele):


Pana in fazele avansate de insuficienta renala, majoritatea pacientilor beneficiaza de un consum normal de lichide, adica 1,5 - 2 litri/zi. Ar trebui  sa beti in functie de sete, sa evitati deshidratarea, care este foarte daunatoare pentru rinichi. Totusi unii pacienti trebuie sa-si limiteze consumul de lichide cand scade functia renala.

De retinut ca restrictia de lichide este imposibila daca se adauga prea multa sare in dieta!

Fosfatii:


Hiperfosfatemia, adica  fosfati crescuti in sange, sunt de obicei o problema doar in fazele avansate de insuficienta renala, desi retinerea de fosfati in exces apare cu mult inainte ca nivelul lor in sange sa fie crescut la analize.
Evitarea excesului de proteine limiteaza si cantitatea de fosfati consumata, mai sunt insa si anumite alimente a caror restrictie este necesara in caz de hiperfosfatemie.
Totusi in staiile avansare de insuficienta renala, majoritatea pacientilor necesita medicatie care reduce absortia de fosfati alimentari din indestin in sange. Este important ca administrarea acestor medicamente (acetat de calciu, Renagel) sa se faca imediat inainte sau in timpul meselor.

Energia:

Prea putine calorii determina distrugerea masei musculare a corpului pentru producerea de energie - aceasta fiind un semn de malnutritie si contribuie la predispozitia de infectii. Pierderea de masa musculara determina deasemenea slabiciune si debilitate. Odata ce apare, recuperarea  fortei poate sa dureze luni de zile.

Pe masura ce se agraveaza insuficienta renala, pacientii au tendinta  de a se alimenta mai putin deoarece scade pofta de mancare, iar nutritia insuficienta poate deveni o problema majora de sanatate, mai ales pentru pacientii care au si alte afectiuni. Uneori sunt necesare suplimente dietetice daca pacientul nu poate manca destul.

Instructiuni generale:

  • Consumati alimente cu continut moderat de proteine
  • Consumati mai putine alimente sarate, bogate in potasiu si/sau fosfor
  • Aflati cate lichide puteti bea zilnic in conditii de siguranta (inclusiv cafea, ceai, apa)

Sarea si sodiul:

Folositi mai putina sare si mancati mai putine alimente sarate: aceata va poate ajuta la controlul tensiuni arteriale si reduce plusul de greutate intre sedintele de dializa.
  • folositi ierburi aromatice, condimente in loc de sare
  • evitati substituentii de sare, intrucat contin potasiu

Carnea/Proteinele:

Mancati un aliment bogat in proteine ( carne de vita, peste, pasare, porc sau oua) la fiecare masa sau cca 100-200 g/zi de alimente bogate in proteine.

100 grame = marimea unui pachet de carti de joc, a unui cotlet mediu de porc, a unui hamburgher, 1/2 piept de pui sau a unui file mediu de peste.
30 grame = 1 ou, 1/4 ceasca substituent de ou, 1/4 ceasca ton la conserva,1/4 ceasca branza, 1 felie de carne la conserva (cu continut mic de sare).

Nota: Desi nucile, semintele uscate, alunele, untul de arahide, fasolea uscata, mazarea si lintea contin proteine, aceste alimente nu sunt recomandate deoarece sunt bogate atat in fosfor cat si in potasiu.

Orezul/Porumbul/Cerealele/Painea:

Daca nu aveti restrictie de calorii sau de carbonati pentru controlul greutatii si/sau al diabetului zaharat, puteti manca din acest grup de alimente oricat doriti. Orezul, porumbul, cerealele si painea sunt o sursa buna de calorii.
Majoritatea oamenilor au nevoie de 6-11 portii ain aceste alimente zilnic.

Cantitati egale cu o portie:
  • 1 felie de paine (alba, de secara sau aluat dospit
  • 1/2 ceasca de cereale gatite (grau, pormb)
  • 1/2 briosa
  • 1 ceasca de cereale reci (fulgi de porumb, orez crocant, etc)
  • 1/2 chifla
  • 1/2 corn
  • 1/2 ceasca paste gatite
  • 4 biscuiti nesarati
  • 1/2 ceasca orez alb gatit
  • 1 1/2 cesti floricele nesarate
  • 10 napolitane mici
Evitati "cerealele integrale" si alimentele foarte "bogate in fibre" (painea de cereale integrala, taratele si orezul brun) pentru a va limita aportul de fosfati.

Lapte/Iaurt/Branza:

Prin limiterea lactatelor va protejati oasele si sangele.
Limitati-va ingestia de lapte, iaut, branza la 1/2 ceasca de lapte sau 1/2 ceasca iaur sau 30 g branza/zi.
Majoritatea lactatelor sunt foarte bogate in fosfati.
Continutul de fosfati este acelasi pentru toate tipurile de lapte - integral, degresat, etc
Daca totusi consumati alimente bogate in fosfati, luati un medicament chelator de fosfati in timpul acelei mese (dupa prescriptia medicului).

Lactate "sarace" in fosfati:

  • Untul si margarina
  • Branza crema
  • Smantana groasa
  • Branza Ricotta, Brie
  • Frisca vegetala
  • Serbet
Daca aveti risc cardio-vascular crescut, unele alimente bogate in grasimi din lista de mai sus ar putea sa nu fie alegeri bune pentru dvs.
Anumite marci de creme non-lactate si "laptele" de orez sunt sarace in fosfati si potasiu.

Fructe / Sucuri:


Toate fructele contin potasiu in oarecare masura, dar anumite fructe au mai mult decat altele si ar trebui limitate sau total evitate. Limitarea potasiului va protejeaza inima.





Limitati sau evitati:


  • Portocalele si sucurile de portocale
  • Kiwi
  • Nectarinele
  • Prunele uscate si sucul de prune
  • Stafidele si fructele uscate (confiate)
  • Bannele
  • Pepenele galben
  • De evitat intotdeauna fructul de carambola.
Mancati 2-3 portii de fructe sarace in potasiu zilnic.
O portie  = 1/2 ceasca sau un fruct mic sau 120 g suc de fructe.

Alegeti:
  • Mere (1)
  • Capsuni, zmeura,fragi, afine, mure (1/2 ceasca)
  • Cirese (10)
  • Cocktail de fructe, scurs (1/2 ceasca)
  • Piersici (1 mica, proapata sau din conserva scursa de sirop)
  • Pere proaspete saudin compot scurse de sirop (1/2)
  • Ananas (1/2 ceasca compot, scurs de sirop)
  • Mandarine (1)
  • pepene verde ( 1 felie subtire)
  • Sruguri (15 boabe)

Sucuri:

  • Cidru de mere
  • Suc de merisor
  • Suc de struguri
  • Limonada

Legume / Salate:

Toate legumele contin potasiu intr-o oarecare masura, dar anumite legume au mai mult decat altele si ar trebui limitate sau total evitate. Limitarea potasiului va protejeaza inima.
Consumati 2-3 portii de legume sarace in potasiu zilnic.
O portie = 1/2 ceasca.



 Alegeti:

  • Broccoli
  • Varza
  • Morcovi
  • Conopida
  • Telina
  • Castravetele
  • Vinete
  • Usturoiul si ceapa
  • Fasole verde
  • Salata verde de toate tipurile (1 ceasca)
  • Ardeiul gras si ardei iute de toate tipurile
  • Ridichi
  • Nasturel
  • Dovlecei si dovleac
Limitati sau evitati:

  • Cartofi ( prajiti si chipsuri de cartofi
  • Rosii si suc de rosii
  • Dovleac de iarna
  • Asparagus
  • Avocado
  • Sfecla
  • Spanacul gatit
  • Pastarnac
  • Fasolea uscata alba/neagra

Deserturi:

In functie de necesitatile calorice, pot fi consumate inclusiv deserturi cu multe calorii. Placintele, prajiturile si torturile sunt alegeri bune, dar cu  limitarea continutului de lactate si de ciocolata, nuci, banane.
daca sunteti diabetic, trebuie consumate deserturi cu continut mic de carbohidrati.



Meniu (mostra):

             Mic dejun:
  • Suc de merisor 120g
  • Oua (2)
  • Paine alba prajita, 2 felii, cu unt sau margarina sau gem
  • Cafea, 1 ceasca

           Pranz:
  • Salata de ton cu: 120 g ton pe o chifla cu salata si maioneza  (alte solutii bune de sandwich include oua si salata de pui, carne de vita slaba, sunca slab sarata, piept de curcan. Atentie nu se vor consuma toate la o masa, ci salata de ton poate fi inlocuita cu un sandwich.)
  • Salata de varza 1/2 ceasca
  • Covrigei (slab sarati)
  • Piersici din compot scurse de sirop , 1/2 ceasca
  • Bere de ghimbir, 250 ml
(Sucurile acidulate contin mult fosfat, sunt de preferat berea de ghimbir, limonada, alte sucuri de fructe recomandate mai sus).

           Cina:
  • Un hamburger, 120 g, pe o chifla cu 1-2 lingurite ketchup
  • Salata (1 ceasca): salata verde, castraveti,ridichi,ardei,dreasa cu ulei de masline si otet
  • Limonada
Incercati sa serviti cel putin 2-3 mese cu peste saptamanal. Multe tipuri de peste contin grasimi omega -3, sanatoase pentru inima.
Tonul si somonul, ca si crustaceele sunt alegeri excelente de alimente proteice sanatoase pentru inima.

          Gustare/Desert:
  • Lapte, 120 l, 1 felie de placinta cu mere
Aceasta alimentatie contine 2150 Calorii, 91 grame proteine, 2300 mg sodiu, 1800 mg (46 mEq) potasiu, 950 mg fosfati.

Nu uitati!!
Disciplina alimentara va prelungeste viata, alegeti sa traiti.



Sursa: Spitalul Municipal Arad - sectia Nefrologie


Aveti grija de voi si de sanatatea voastra!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu