joi, 25 iunie 2020

Lavanda - Aurul mov


Lavanda sau levănţica (Lavandula angustifolia) este o plantă din familia Lamiaceae despre care se cunoaște că a fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri.

Lavanda ne face sa ne simtim relaxati, fie ca este plantata in gradina noastra, fie in spumantele de baie, sau in balsamul pentru haine.
Cand aud de lavanda, oamenii se gandesc in primul rand la un parfum, insa aceasta planta are numeroase efecte pozitive atat asupra corpului, cat si asupra psihicului.

Cum utilizam lavanda?

Lavanda se foloseste in mai multe forme, inclusiv sub formă de ulei. Uleiul esential de lavanda este initiatorul revolutiei aromoterapiei moderne si puteti folosi uleiul esențial de levantica pentru a va reintineri si relaxa trupul si mintea parfumand aerul din incapere.

Somn odihnitor  si oboseala spulberata cu flori de lavanda

Ceaiul facut dintr-o mana de flori de lavanda este la fel de eficient ca si ceaiul de musetel, in combaterea insomniilor.
Pentru a avea un somn linistit, puteti apela la saculetii cu flori de lavanda uscata, pe care ii puteti pune sub perna, si al caror parfum asigura liniste si relaxare totala.

Uleiul esential de lavanda este un excelent tonic pentru sistemul nervos. Asadar, este eficient in combaterea migrenelor, depresiei, agitatiei si a stresului emotional.

 Lavanda combate  stresului si ajuta  la concentrare


Striviti cateva flori de lavanda cu degetele si inspirati parfumul eliberat sau masati-va tamplele cu o cantitate mica de ulei natural de lavanda. Parfumul placut al acesteia actioneaza impotriva stresului, amelioreaza anxietatea si tensiunea intr-un mod complet natural.

Aroma proaspata de lavanda inlatura senzatia de epuizare mentala si neliniste, aducand in schimb un plus de energie activitatilor desfasurate.


Lavanda ajutor pentru tratarea arsurilor si iritatiilor de pielii

Daca pielea dumneavoastra este uscata, iritata si arsa in urma expunerii prelungite la soare, uleiul de lavanda sau spray-urile pe baza de lavanda va pot ajuta sa scapati de mancarimi si usturime si hidrateaza pielea in profunzime, redandu-i stralucirea.


Lavanda medicament natural.

Amelioreaza  durerile de stomac
Digestia lenta si arsurile apar ca rezultat al cresterii numarului de bacterii din stomac, care pot fi o urmare a alimentatiei incorecte sau a unui tratament cu antibiotice. Antioxidantii din lavanda, mai exact polifenolii, au capacitatea de a reduce numarul acestor bacterii.

Trateaza afectiunile respiratorii
Cateva picaturi de ulei de lavanda aplicate in zone strategice, cum este gatul sau zona pieptului, pot face minuni in caz de probleme respiratorii. Durerile de gat, stranutul, raceala, astmul, sinuzita sau laringita pot fi tratate cu acest remediu natural. Extractul de lavanda este din ce in ce mai folosit in compozitia a numeroase vaporizatoare sau aparate de inhalat folosite in cazul racelilor sau al virozelor.

 Lavanda are proprietati antiseptice
Aveti o julitura, o taietura? Nu va fie teama sa aplicati putin ulei de lavanda pe rana. Acesta are proprietati antiseptice si va protejeaza impotriva infectiilor si ajuta la refacerea tesuturilor.

Specialistii au demonstrat printr-un nou studiul, publicat in ”Frontiers in Behavioral Neuroscience”, ca, compusul de lavanda vaporizat trebuie sa fie doar mirosit, nu absorbit in plamani, pentru a-si exercita efectele de calmare, utile in ameliorarea stresului preoperator si in tulburarile de anxietate.


Lavanda da prospetime tenului

Lavanda este recomandata si ca ingredient in produsele cosmetice, pentru a preveni aparitia acneei,
ridurilor, psoriazisului sau altor inflamatii la nivelul pielii.



Contraindicatii: la fel ca in cazul multor uleiuri esentiale, femeile insarcinate si cele care alapteaza, dar si persoanele diabetice ar trebui sa evite folosirea uleiului de lavanda. De asemenea, poate cauza reactii alergice persoanelor cu piele sensibila.


Aveti grija de voi si de sanatatea vostra!



 Sursa: www.healthguidance.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu